Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 7 februari 2012

3,8 år lugna år som pensionär (om ni har tur). Grattis alla män!

Vår käre statsminister tycker att man ska jobba tills man fyller 75.
Hans argument är dels att 55-åringar ska bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, om de förväntas arbeta i 20 år till. Dels behövs det för att vi ska kunna behålla den ekonomiska standard som vi har.

Till att börja med; Vilken ekonomisk standard pratar han om? Att Agnes 86, bara kan få 3 st köttbullar till lunchen, för att det blir för dyrt med fler? Att 107 kr bara räcker till kräm och mjölk...?! Att de privata vårdbolagen låter våra äldre ligga i sängarna med nerkissade blöjor?För det andra; i dec-2011 var arbetslösheten 7,1, varav ungdomsarbetslösheten för samma tid låg på 20,8 %. Varför inte låta de ungdomar som vill arbeta få komma in i arbetslivet istället för att tvinga Bernt 67, att arbeta i ytterligare 8 år, trots att han redan slitit i 50 års tid...?!

För det tredje; Reinfeldt säger, när han får frågan om det ska vara valfritt att jobba efter 65:
"– Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är."

Rätta mig om jag har fel, men har inte den nuvarande regeringen sänkt skatterna, de senaste 4 åren? Är det konstigt att statens finanser sinar, när de gör detta och samtidigt inte lyckas öka sysselsättningen?
Fast det förstås; de som röstade på "arbetslinjen" får ju valuta för pengarna! Det ska löna sig att arbeta och det lär det ju definitivt göra. (För staten sett) om man måste jobba till 75 års ålder och medellivslängden för män är 78,8 år. "Grattis" till er, säger vi...


20 som har tyckt till:

Cissa sa...

Ja, det lär ju bli rejäla besparingar för staten, när vi inte kommer ha några pensionärer längre, ytterst få kommer hinna bli pensionärer om statsministern fårsom han vill.

Min far gick i pension vid årsskiftet, vid 62 års ålder. Han har i många år jobbat som mellanchef inom kommunen och har kännt länge att han inte orkar med alla krav både uppifrån och nedifrån. Både kropp och psyke tog rejält stryk. Han ville helt enkelt få vara frisk och må bra även efter pensionen och valde detta alternativ, trots att det blir betydligt mindre i plånboken.

♥Sojkas framtid - Ann-Sofie Sojka sa...

Precis, det kvittar hur stark man är och man ska ju ändå inte behöva vara stark för att liksom klara ett jobb på det viset.
Kram!

kalebass sa...

Inom vilka yrken orkar man jobba till 75 år ?
Som politiker möjligen, men dom kan ju avsluta sin karriär redan vid 50 ! och få rejäla ersättningar dessutom.
Vakna upp, svenska folk!

Husfrun sa...

Känns inte riktigt som om han vet vad han pratat om...

Grabben i bloggen bredvid sa...

Jag tror att det är tryckfelsnisse som varit framme. Självklart menar han 57 och inte 75 :)

Lejonkvinnan sa...

*ställer mig upp och applåderar* Förbaskat bra skrivet!!

Ezter sa...

Vi kroppsarbetare klarar inte att jobba till ordinarie pensionsålder, så ska det snillet snacka om att jobba längre! lätt för de som bara glider med att jobba länge!

arasen sa...

Jag vet inte ens vad jag ska skriva nu. Jag sitter här med en gapande mun och stora ögon (jag gör faktiskt det) för att du skrev så bra om det där! Jag förstår inte varför folk är så egoistiska och inte tänker på alla dom som inte kan/får. Ner med våran stadsminister säger jag. Jag vill ha en ny!

Micke sa...

Medellivslängden ökar.

När folkpensionen infördes (67 år) så var medellivslängden 60 år.

Nu förväntas vi ha ett arbetsliv om 30-35 år och sedan leva gott som pensionärer i 15-20 år.

Det går inte runt. Så antingen får vi sänka standarden som pensionärer, sänka standarden under åren vi jobbar eller jobba längre.

Det är fritt val.
Men någonstans måste pengarna tas ifrån.

Och för er nissar som kommenterar att ni är kroppsarbetare och inte orkar arbetar längre, ni kan väl åtminstone läsa artikeln?

"Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man någon annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat."

Västgötskan sa...

Micke:
Ok, så när man jobbat med tunga lyft i 35 år och har en kropp som är mer eller mindre slut, så ska man ändå sätta sig vid skolbänken och få 400.000 kr i studielån som man aldrig hinner betala av...?

Eller menar regeringen att om man omskolar sig efter 55 så borde man betala det ur egen fick, för att inte kosta staten några pengar?

Micke sa...

Varför ska man inte sätta sig vid skolbänken om det är så att kroppen inte längre orkar?
Varför då gå i förtidspension och leva på bidrag?

Det är ju inte huvudet som lagt av, och det finns många jobb som inte är fysiskt ansträngande.


400 000 kr, är billigt om det gör att någon kan jobba i 10-20 år till.

Även om staten efterskänker detta så är det en ren vinst.
400 000 kr räcker ju bara till pension i 1-2 år.

Västgötskan sa...

Micke:
Så att jobba till 75 års ålder när medelåldern för er män är 78,8 känns ok tycker du?

Om det är så att staten ser det som billigt med 400.000 kr per person, när de betalar skatt under lång tid, kan de väl göra som i Frankrike, betala för högskolestudier för alla?

Micke sa...

Vad är valet ?

Leva fattigt hela livet för att kunna gå i pension vid 65 eller leva gott hela livet men jobba längre?
Eller gå i pension vid 65 och då leva fattigt som f-n?

Känns nog då mer lockande att leva gott och jobba längre.

Högskolestudierna är gratis även i Sverige. Däremot får du låna eller jobba ihop pengar för att betala din mat och ditt uppehälle.

Känner inte tillfFrankrikes system men en snabb googling tyder på att du far med osanning:
http://www.photos-suede.com/forum/svenska-torget-f30/nar-det-talas-boursier-t15933.html

För övrigt är frankrikes ekonomi betydligt mer illa ute än sveriges.

Trillingnöten sa...

Och han själv kan pensioneras om några år för fin pension...jag själv måste arbeta till 68,5 för att få full pension. Kul jul. Och jag är ändå lärare....Och bara för att man KAN leva till 82 år betyder inte att ALLA GÖR DET! Man kan också bli sjuk. Vissa jobba genererar mer fara också om man är äldre och arbetar...

Västgötskan sa...

Micke:

Vad är din definition av "leva fattigt"?
Fråga vårdbiträdet, städerskan och/eller den ensamma mamman om de tycker att de lever "gott" om de får jobba 10 år extra? Eller ska alla bli akademiker menar du??

Att jobba till man blir 75 anser inte jag är att "leva gott". När arbetat tar upp dryga 1/3 av dygnet och ytterligare 1/3 av sömn. Fram till den dagen du dör (för så lär det bli för många).
Är det att "leva gott"?

Micke sa...

Om pensionspengarna inte räcker till i dagens system så måste de tillföras på något sätt.

Det blir således att detta dras ifrån din lön. Varifrån ska pengarna annars tas? Det är din pension, du som samlar ihop till den.

Låt säga att du ska ha en pension på 20 000 kr i månaden och det handlar om 10 år (65-75 år) då blir det 2,4 miljoner extra som ska avsättas från din lön under dina yrkesverksamma år.

Börjar du jobba när du är 20 år, och har 20 000 i månadslön så innebär det att det krävs en lönesänkning om 4500 kr i månaden.

Så fråga städerskan eller vårdbiträdet vad han/hon vill. Jobbar 10 år extra eller få månadslönen sänkt med 25%.

Västgötskan sa...

Micke:
Hur många tusen har skatterna sänkts då?
Hade skatterna legat kvar på samma nivå, hade pengarna räckt betydligt längre.

Det låter jättebra att vi får "mer i plånboken" men de glömde säga att vi måste jobba 10 år längre. Jag tror inte att de flesta är beredda att göra det bytet!

Micke sa...

Nja, jobbskatteavdraget har ju inte minskat dina pensionsavsättningar. Dessa är desamma som tidigare.

Däremot har en sänkt skatt gjort att fler gått från bidrag till arbete, dvs färre som lever på bidrag. Så jobbskatteavdraget har ingen effekt på pensionen.
Höj skatten igen och färre kommer återigen att jobba vitt.

Däremot har du mkt riktigt fått mer pengar i plånboken. Dessa kan du ju givetvis välja att spara till din pension för att kunna gå tidigare.

Många som gör så.

Nej problemet är ju att vi lever längre och längre. Förr var det ju som sagt pensionsålder 67 och medellivslängd på 60 år. Nu har medellivslängden stadigt ökat så det blir längre och längre tid som vi ska leva som pensionärer. Detta måste ju finansieras på något sätt.


Hur föreslår du att det ska finansieras?

Västgötskan sa...

Micke:
Arbetlösheten låg på 5,9 % aug-2008
och 7,5 % i dec-2011. Dessutom ökar antalet socialbidragstagare.

Micke sa...

Jo vi genomgår en lågkonjunktur just nu, där länder i princip mer eller mindre har gått i KK. Givetvis syns det i siffrorna för arbetslösheten.
Frågan är dock hur siffrorna hade sett ut om jobbskatteavdraget inte funnits?

Sverige har ju klarat sig väldigt bra jämfört med många andra länder.

Men allt det där vet du och försöker bara tramsa till det.

Svara istället på frågan hur du vill finansiera det faktum att vi lever längre och längre och har kortare och kortare tid som yrkesaktiva.