Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 6 oktober 2011

Ett spel för gallerierna?

Igår gick finansmarknadsminister Peter Norman ut i en artikel i SvD och kritiserade bankerna för att deras marginal på bolån har ökat till orimliga nivåer. (Det historiska genomsnittet ligger på 0,83, men nu har vissa banker 1,75! Vilket även kan jämföras med 1,3 tidigare i år).
Han säger bl.a:

"– Det är inte rimligt. Jag vet inte vilken annan bransch som skulle kunna höja sina marginaler på det sättet när konjunkturen vänder. Jag har noterat att bankerna vill behålla de avkastningsmål de hade före krisen. Det ska tydligen ske genom att kunderna ska betala mera än tidigare. Det är inte acceptabelt."
Idag läser man först att SBAB (Statens egna bank) säger att de har alldeles för låga marginaler på sina bolån och att de inte längre kommer agera som prispressare... Nu ska de minsann bli "en riktig bank".


Samtidigt kräver nu finansinspektionen
och riksbanken att bankerna måste öka sina bolånebuffertar. Detta kan i sin tur påverka bankernas vinster (vilket inte gör något då de, enligt min mening, tjänar för bra redan...) och priset på bolån.
Peter Norman säger alltså i nästa andetag:
"–Om kostnaden för att reservera mer kapital vältras över från bankerna till kunderna kan till exempel en sänkning av styrräntan motverka den kostnadsökningen. Samtidigt innebär högre kapitaltäckning i bankerna att aktieägarna får en stabilare bank. Därmed tycker inte jag att det är rimligt att hela kostnaden övervältras på kunderna."

Det kändes som att vår finansmarknadsminister fick ihop det där riktigt bra. Nästan lika bra som Maud Olofsson och elbolagsjättarna...

2 som har tyckt till:

Janne sa...

Det är helt otroligt egentligen, 3.360 kr för att "låna ut" 2 miljoner. Synd bara att artikeln inte berättade hela sanningen. Nämligen att banken inte själv har några 2 miljoner kronor utan bara skriver in summan 2 miljoner på ditt nyöppnade konto. Många tror felaktigt att banker lånar ut pengar ifrån insättarna (de som sparar i banken). Men en bank lånar aldrig ut insättares pengar, de nyskapar utlåningssumman i samma ögonblick som du skriver på lånekontraktet.

Detta vet du kanske redan, annars så kan du se den här videon där professor Richard Werner förklarar hu ett s.k "banklån" går till.

http://youtu.be/wDHSUgA29Ls

Gissar att många skulle bli riktigt förbannade om de visste hur banksystemet fungerar.

Ha det gott
Janne

Västgötskan sa...

Jodå, Janne. Jag såg hur det går till. Men tycker det är konstigt att finansmarknadsministern ena dagen hytter med fingret åt bankerna och nästa dag gör finansvärlden (och han själv) en 180 graders-sväng i media...