Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 3 april 2009

Tomato - Tomaaato...

"Kritiserat bonussystem har klart stöd hos folket", skriver man idag på DN Debatt.
Jag tror de har fått det hela om bakfoten(?!) Ur min synvinkel är det så här. Om man måste välja mellan följande alternativ:

1. Ge lägre (dock inte i närheten av låg!) lön + rörlig del, oavsett hur företaget går. (För så har varit fallet). Eller:
2. Ge högre fast lön och ingen rörlig del. Egentligen bara ett sätt att "slå ut" bonusen på årets alla månader, så att ingen ska reagera på det faktum att toppcheferna faktiskt inte har gått ner i lön...!
Dessa alternativ är ju som att välja mellan pest och kolera!

Självklart tycker man då det 3:e alternativet är det "bästa" av dessa. Vilket innebär:
3. Ge lägre lön + en rörlig del när företaget går BRA!

Det är väl ingen (eller i alla fall inte lika många) som ifrågasätter det faktum att cheferna kan få en morot om de, med stort ansvar, får företaget att gå bra/med vinst?


4 som har tyckt till:

John sa...

Jag skulle nog säga att ganska många ifrågasätter bonussystemet, vare sig det går bra för ett företag eller inte. Det många vill se är att arbetarna ska få ta del av bonusarna också, om man delar pengarna lika blir det kanske inga kolossala summor vi pratar om, men alla får i alla fall smaka på det goda. En direktör skulle ju faktiskt inte kunna se till att företaget går med vinst om det inte hade arbetare som faktiskt utför det fysiska arbetet.

Anonym sa...

Att bonussytem kan få stöd i en sån undersökning beror på att de flesta inte känner till vad forskningen har att säga om det. Det finns nämligen inget samband mellan framgångsrika företag och höga chefsbonusar! Hela systemet saknar existensberättigande på chefsnivå.

Toves sa...

Jag tycker frortfarande att det är enorm skillnad beroende på om vi talar statliga eller privata företag. Fattar inte att det inte märkts mer i debatten.

Men i stort bryr jag mig faktiskt inte speciellt mkt om frågan heller. Är dock rätt ointresserad även av att låta mina skattepengar i orimlig mån gå till chefer i statliga företag.

Exakt vad är det som gör att så många bryr sig så mycket? "Orättvisan"?

V-göt, varför är du så engagerad i frågan?

Västergötskan sa...

John:
Så sant!

Tove:
Varför? Tja... Jag vet faktiskt inte. Jag kanske undermedvetet är kommunist? :-O ;-) Att det ska vara "rättvist" på något sätt.