Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 19 mars 2009

Ska kommunerna glida på en räkmacka?

Regeringen nekar extrapengar till kommunerna. Kommunerna i sin tur säger att de kommer bli tvungna att säga upp folk inom vård och skola om de inte får X miljarder i extra tillskott.

Rätta mig om jag har fel, men om kommunerna nu har valt att vara självbestämmande, varför kryper de till regeringen så fort de får en svacka? Antingen får de som hanterar ekonomin i kommunerna gå en utbildning i kostnadeffektivisering eller också får de helt enkelt bli statliga. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar!
Det finns bra tider och det finns dåliga tider, lär er hantera båda.

3 som har tyckt till:

Anonym sa...

Du har rätt.
Kommuner som bygger skrytpalats, idrottsanläggningar eller 'bara' nya lokaler för sin administration, de får först och främst rensa i utgifterna INOM administrationen. INTE röra vård och skola eftersom där har de lagstadgade krav vad de skall tillhandahålla. Även flera av landets kommuner missat detta.

Dags att rensa i storlek på nämnder och löner till politiskt tillsatta. Om en politiker gör bra jobb, så borde han kunna använda det gjorda jobbet som merit vid senare jobbsökande. Om inte, så får han/hon väl ställa sig i kön av arbetslösa som alla andra.

Begränsa administration till ett minimum och få ut pengarna i den verksamhet som lagen kräver att kommuner SKALL tillhandahålla till sina invånare!

Anonym sa...

Märkligt att kommunerna alltid pratar om vård och skola så det pratas om att dra ner på kostnader. Man pratar *aldrig* om arenor, tekniska avdelningar eller annan kommunal verksamhet. Personligeh har jag arbetat kommunalt på en teknisk grupp och närmare arbetsfri inkomst har jag aldrig varit.

Anonym sa...

Kommunerna har egen beskattningsrätt så de är i en bättre situation än företag. Vad det handlar om är om kommuner eller staten skall dra in skatten eller dra ner på sin verksamhet. Eller om staten skall låta sedelpressarna gå och öka inflationen och räntorna. Oavsett vilket så är det skattebetalarna som får betala i slutänden. Därför gäller det att använda pengarna på ett förnuftigt sätt och inte ge dem till t.ex. GM.