Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 8 mars 2009

Det är vi själva som GÖR orden neger och fitta kränkande!

Lady Dahmer skriver idag om att man absolut inte ska använda ordet neger, för det är kräkande.
Ja, jag håller med. Om sammanhanget är kränkande! Skulle jag säga: "Försvinn härifrån din jävla n****!" då skulle jag vara otroligt kränkande!
Säger jag: "Hej, jag skulle vilja ha en negerboll tack!" så är det inte på något sätt för att jag vill kränka mörkhyade! Jag erkänner, jag är en av dessa hemska svenskar som säger det, bara för att jag alltid har sagt det... För mig innebär det ingen som helst rasistisk underton.

Jag minns en konversation som utspelade sig på min högstadietid. Jag minns det just för att det var/blev så pinsamt!
Vi hade ett elevcafé där man tillbringade många raster. (Och ibland även lite lektionstid). En dag skulle jag handla en negerboll. Går fram till luckan och säger: "Hej, jag skulle vilja ha en... Märker först DÅ att det stod en mörkhyad kille där. Jag kom fullständigt av mig. Stammade och mumlade en bra stund innan jag fortsatte med: "....eh... en chokladboll tack!"
Killen spände ögonen i mig och säger: "Du vet att det heter negerboll va?" Sen log han. Jag vill svimma, dö, vad som helst! Precis där och då.

Det är ju vi svenskar som själva förpestar ordet. Inte dom som vi säger oss kränka!

Lady Dahmer hänvisar även till ordet "fitta" som kränkande. Ja, om man ropar det efter en person! "Fitta" betyder annars "våt ängsmark". Om någon står vid en skogsdunge och säger: "Titta vilken fitta!" så skiter väl jag i det!

Alla kränkande handlingar börjar med SAMMANHANGET. Orden i sig har ingen som helst kraft om de inte används på ett kränkande sätt!

4 som har tyckt till:

rullgardinsflikkan sa...

word!

Anjo sa...

I´m with you on that!!

Jempa sa...

Håller med, det har ju blivit helt fel med dessa ord.. I usa är det ju också helt ok för de svarta att kalla sig själva och varandra 'nigger', men en vit får absolut inte göra det, för då blir det negativt.

Minns i mellanstadiet att det fanns en boll-lek som hette 'nigger', som ju absolut inte hade något med svarta att göra, men vi fick byta namn till 'nogger'.. :)

Västergötskan sa...

Jempa:
:-O "Nogger" som är så rasistiskt! ;-)
De var ju tal om att byta namn på GB glass för ett tag sen... *suckar*