Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 12 mars 2009

Ska man skratta eller gråta?

SEB:s ordförande Marcus Wallenberg försvarar Annika Falkengrens löneökning på 28 % (dvs två miljoner i kronor räknat!)
På ett sätt förstår jag honom. Att han försvarar den alltså. Inte att lönehöjningen på något sätt är rättvis! Men han kan ju inte vara kritisk nu. Det är ju som att dumförklara och sätta kniven i ryggen på sig själv. (Erkänna misstag, varför ska man göra det? *ironisk*)

"–Det handlar om att vi sänker det totala lönepaketet för vår ledningsgrupp. Det vill säga att vi tar bort den rörliga ersättningen men för att något kompensera det höjer vi den fasta delen lite", säger han.

"Något? Kompensera lite?"
Det var väl en rejäl underdrift?! Särskilt med tanke på att den rörliga bonusen bara betalas ut när banken går bra. Nu får de en betydligt högre lön, oavsett om det går bra eller inte.
Men lite credit till Annika. Bra löneförhandlat så här mitt i krisen! Däremot jävligt korkat av de som godkände höjningen!

Att de dessutom precis har gjort en nyemission på 15 miljarder (!) pga finansiella problem, säger en hel del om deras omdömme. Eller rättare sagt, avsaknaden av det..!

5 som har tyckt till:

Monica sa...

Ja, det är helt sjukt. Jag blir så förbannad när jag läser om det och alla korkade uttalanden.
Undrar om dom nånsin har varit en helt vanlig "Svensson", tror inte det för om man glömmer så snabbt så är det otäckt.
Ha en bra dag!

Toves sa...

Men samtidigt så är ju SEB ett privat företag så det missgynnar ju inte vanliga medborgare. Skulle AMS eller Skatteverket göra likadant skulle jag reagera. Är själv kund i SEB men så länge de sköter mina finanser struntar jag i vad de tjänar.

Har alltid undrat varför folk förfäras över löner i privata företag?

Om man som Volvo sparkar folk medan cheferna får otroliga löneökningar kan jag förstå det men här fattar jag inte? Jag förklarar det alltid med brist på förståelse för en marknadsekonomi eller avundsjuka men i just ditt fall tror jag inte på ngt dera. Det är du för smart för! Förklara gärna vad som är så upprörande.

Monica
Nä, de är inga vanliga Svenssons och har kanske aldrig varit det. Alla är ju inte det och i mina ögon är det heller inget alla måste sträva efter att vara. Jag är ingen vanlig Svensson och har heller ingen lust att bli det. Sen kommer jag aldrig att bli SEB-chef eller ha en lön på flera millar men det eftersträvar jag lika lite som att vara en Svensson.

Toves sa...

Läste nu sista stycket och ja, om man tvingas göra nyemission samtidigt som man höjer lönerna förstår jag varflr du ifrågasätter deras omdöme. Samtidigt är jag rätt säker på att det är ett välgrundat beslut så jag tror ändå inte att de har problem med omdömet när allt kommer omkring.

Min pappa har reviderat SEB tidigare, han kommer hit i em, ska fråga vad han tror/tycker om saken!

Västergötskan sa...

Tove:
Det ligger något i det. Men som du själv skriver i sista inlägget; De ber sina aktieägare om 15 miljarder pga att de länge gått back på sina baltikumaffärer. Dessutom använder sina förluster där som ett av argumenten till att inte sänka bolåneräntor (been there, heard that!)

Att i ett sånt läge höja löner med 10-28 % är i mina ögon ofattbart. Och många av SEB:s kunder håller säkert med mig.

Gör det (hör med honom), återkom gärna med svaret. :-)

Friskytten sa...

Tove:
Visst är SEB ett privat företag och dessa privata ägare ska väl få göra vad de vill med sina pengar inom lagens råmärken. Saken var dock den att SEB också ville vara ha möjlighet att få statliga stödpengar om det skulle behövas. Och därmed blir ju arvodena i företaget en fråga för skattebetalarna.

friskytten.blogg.se