Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 5 mars 2009

Där kom den.

Förklaringen till varför a-kasseavgiften höjs:
"– Maxavgiften ligger på en rimlig nivå. I relation till de skattesänkningar vi genomfört har industriarbetarna mer pengar i plånboken i dag än tidigare, säger statssekreterare Eva Uddén Sonnegård."

Ni som på allvar trodde att den borgliga regeringen gav er mer i plånboken. Inser ni nu att det bara är ett byte av pengar? Det som ges i skattelättnader, tas tillbaka på annat sätt! Det kan väl vem som helst räkna ut? Varför skulle vi ca 500-1.000 kr mer i månaden?
Statskassan måste gå plus/minus noll. Inkomster vs utgifter, intäkter vs. kostnader...

Ett av förslagen är att höja a-kassan. Och innan ni börjar prata om "vi ska krossa bidrags-Sverige", anser ni inte att detta är rimligt:
Som arbetare/tjänsteman betalar man en FÖRSÄKRING som a-kassan faktiskt är och då har en möjlighet att få ut 80 % av min lön om man står utan jobb en tid.

Idag får en FJÄRDEDEL av de arbetslösa ut 80 % av sin lön. Resten slår i taket (på 18.700 kr/mån). Är det inte dags att inse att det behöver höjas, för att a-kassan ska ha en chans att uppfylla sitt syfte?

4 som har tyckt till:

Anonym sa...

Ja visst är det så. Skattesänkningarna för de som har jobb och/eller fastigheter m. högt värde har finansierats med sänkta bidrags-
nivåer i A-kassa och F-kassan + höjda A-kasseavgifter. Konsekvensen blir i vissa fall att man, bildlikt talat - kastar pengar efter folk i Danderyd, Täby e.t.c som inte kommer att, mer än marginellt - anv. pengarna till ökad konsumtion utan bara till att ytterligare öka sin förmögenhet. DEN typen av finnanspolitik
är ju inte bara hjärtlös utan direkt korkad och
resutatet av det får vi nu när arbetslösheten drastiskt ökar: konsumtionen minskar och därmed
företagens möjlighet att överleva och då..friställer man o.s.v.
Alliansens politik är inte bara hjärtlös - den är
hjärnlös också.

Viktor sa...

Om Socialdemokraterna tar över makten och höjer skatterna kommer du att sitta och gnälla om det också. Tror alla sossar är tokglada över att inte sitta vid makten just nu.

Västergötskan sa...

Viktor:
Som alla blåa politiker verkar även du kritisera rött, så fort ni inte har något sätt att besvara argumenten...

Som svar på din fråga: Om de BARA höjer skatterna, ja då kommer jag reagera. Om de "justerar" så att det läggs någon annanstans (precis som regeringen gjort nu) så kommer jag inte att gnälla.

Toves sa...

Generellt så behöver alla tak höjas. Föräldrapenning, a-kassa, ersättningsstöd mellan särboende föräldrar osv.

Annars tycker jag att det är helt rätt att sänka skatten och höja t.ex. a-kasseavgiften. Är dock kluven till om den också bör vara obligatorisk. För de flesta borde den det så att vi slipper folk som får ersättningsstöd (fd socialbidrag) i onödan. Samtidigt finns de som har en förmögenhet att leva av om de blir arbetslösa och som därmed kan skippa a-kassan. Svårt!