Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 2 december 2009

Vad är måttligt...??

Var fjärde barn/ungdom mellan 0-18 har någon gång upplevt obehag pga att föräldrarna dricker. Var tionde barn/ungdom upplever det varje år.

Majoriteten i undersökningen tycker att det är ok att dricka i barns närhet om man dricker måttliga mängder. Genast börjar kritiken hagla om att det är barnens högtid och att barnen märker av även små personlighetsförändringar.
Personligen tror jag inte barn far illa av att föräldrarna dricker måttliga mängder. Mina föräldrar drack under min uppväxt och jag har aldrig upplevt obehag! Detta kan antingen bero på att:

1. Jag skulle vara för "avtrubbad" för att känna av/märka det...?
2. De som svarar och säger att de dricker måttligt, inte alls dricker måttligt?!

4 som har tyckt till:

indala sa...

Intressant. Vad är din definition av måtligt?

Västergötskan sa...

Tja...ett glas vin eller en öl ser jag inte som något konstigt.

indala sa...

Då tycker jag du har en bra inställning till vad måttligt är. Problemet är att för många är 2 snaps, tre glas vin och 4 öl under julaftons 24 timmar en måttligt mängd alkohol att ta in. Därför är det i princip omöjligt att prata i termer av måttlighet eftersom det är sjukt godtyckligt och alla har sin egen gräns. Sällan samma gräns som barnen.

Anneli sa...

Världen är full av moralpanikmänniskor..jag är också uppväxt med föräldrar som tog med oss på fest, och som tog lite vin i vår närhet. Jag menar..det var ju inga vrålfyllefester. Vi barn tyckte bara det var skojigt att få vara med de vuxna. Men det är klart att de barn som växer upp med föräldrar som sitter och dricker sig aspackade hela tiden, tar skada. Men då pratar vi ju om missbruk..

Jag tar gärna en snaps på julafton, och så. Kan ta ett par glas vin när dotter och jag har myskväll. Men jag kan lika gärna låta bli - allt beror på humör och dagsform. Min dotter bryr sig inte ifall jag vill ta ett glas. Jag har aldrig varit packad i hennes närhet..det skulle aldrig falla mig in. Är jag helst inte öht ;)

Med andra ord: Den där undersökningen får man ta med en nypa salt. Som alltid. Vad menas med obehag? Vilka har de frågat? Vilka står bakom undersökningen? Resultatet beror oftast på vilka intressen som står bakom!