Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 18 december 2009

Är jag en provocerande bitch? =)

Är jag en provocerande bitch eller har Sverige förlorat sitt sinne för humor?

Först kom alla kommentarer för att jag skrev om Stockholmare och snö (men hur många utanför Stockholm säger emot egentligen...?) Sen försökte jag skämta till det hos en bloggerska som var en av dem som reagerade på mitt inlägg. Hon hade lagt ut en bild på en parkering där bilarna stod insnöade med ett par dm och uttryckte sin glädje över att inte behöva åka någonstans den dagen. Jag klämde till med ett halvkäckt:
"- Skotta lite snö är väl ingenting för en Stockholmare? ;-) "

Idag ser jag att hon hade skrivit ett helt inlägg, med rubriken "Cut the attitude" som handlade om hur Göteborgare och Stockholmare gör/inte gör narr av varandra. Som jag skrev till henne; Roligt att jag kan inspirera till ett helt inlägg, men är det verkligen så känsligt?

Hur ofta skämtar man inte om tröga/långsamma norrlänningar, snobbiga 08:or, skåningar som ska säljas av till Danmark pga att de satt gröten i halsen eller Göteborgare som säger:
"- Här bor´e bara goa göbbar serru. De va´ Kal å Ada söm sulle ha lite kuuul"...

Det lär inte finnas en enda person i det här landet, som ärligt kan säga att de inte har en enda fördom! :-)

11 som har tyckt till:

Tessan sa...

Som skåning är jag väl inte helt främmande inför tanken på att säljas till Danmark... sen vet väl alla att alla heter Glenn i Göteborg och att stockholm till största delen består av vattenkammade stekare ;-)

Ingela sa...

känns som att om man blir provocerad av sådant, så har man nog inte hört så mycket i sitt liv...

Alfahannen sa...

Jaha, och varför nämner du inget om snåla smålänningar?

Vi har också rätt att bli hånade!!

:)

lotta sa...

Du är skön, jag gillar dig!!!

Anaiah sa...

Öh, vad har det med fördomar att göra?

Fördomar Det jag reagerade på är hur "ok" det är för göteborgare med flera att driva med stockholmare i tid och otid (speciellt det senaste) och hur trött jag, som göteborgare själv, är på det. Om man ska skylla på humor så tycker jag att man har ett bra jävla kasst sinne för detta om stockholmsskämt är det bästa man lyckas klämma ur sig.

Med vissa göteborgare går det liksom inte ens att prata om Stockholm innan de får totalspel, det känns ungefär lika givande som att prata med någon som konstant driver med norrmän så fort Norge (oavsett sammanhang) kommer på tal. Det är tröttsamt!

Får jag fråga om det då inte är lika ok att konsekvent driva med människor och om människor som kommer ifrån Arabländerna, något av de afrikanska länderna eller kineser? Vad är det som gör det ok inom landsgränserna, men inte utanför?

Västergötskan sa...

Anaiah:
Ja, självklart är det ok även utanför landsgränserna! Varför tror du jag snöade in på Rysslandsprovokation här ett tag, när skid-vm pågick?? Fick en jädra massa kommentarer på ryska, som jag inte ens kunde tolka. Om de var hot eller inte vet jag inte...

Det känns som att bara för att du är Göteborgare i grunden, har du rätt att reagera eller varför tar du upp det varje gång?

För övrigt tycker jag det är lika vanligt att STockholmare gör sig lustiga över andra "lands-nationationaliteter" så ni ska nog inte kasta sten i glashus...

Varför skulle det finnas nationaliteter eller folkgrupper som det INTE är ok att skämta om? Se på Magnus Betnér. Han driver med alla grupper, inkl sig själv. Klockren komiker!

Anneli sa...

Det är ju KUL att driva med fördomarna kring olika grupper. Och jag tror att de som tar åt sig, har de värsta fördomarna själva..annars hade det väl inte varit så himla känsligt..?

Ps..jag är linköpingsbo. Och vi är dryga som fan. Har jag hört :-)

Anaiah sa...

Jag är inte stolt över göteborgares ibland överdrivet kassa attityd oavsett vem det gäller! Och ja, som göteborgare själv tycker jag att jag både har insikt och rätten att känna så, varför skulle jag inte ha det? För att jag numera bor en bit utanför Stockholm? Konstig logik i så fall...

Sedan, varje gång? Häromdagen var första gången jag sagt något om det till någon någonsin så jag vet inte om jag håller med om att jag reagerar "varje gång", men eftersom du dedikerade ett helt inlägg om mig så är det väl helt berättigat att kommentera på det, eller hur?

Jag tycker inte det är mer rätt om Stockholmare driver med människor från andra städer/länder, men jag upplever inte att det förekommer i lika stor utsträckning som åt andra hållet.

Skulle jag vara skåning/norrlänning/whatever skulle jag vara lika missnöjd ifall det förekom samma acceptans för kass attityd där, men det vet jag inget om eftersom jag inte kommer därifrån.

Jag tycker liksom inte det är ok att bete sig illa bara för att man kommer ifrån en annan stad. Jag gillar när man erkänner sina fördomar och jobbar på dem, på acceptans, inte när man tycker det är helt ok att vräka ur sig groda efter groda bara för att man tycker sig minsann vara bättre (vilket är känslan jag får ibland), jag ser inte humorn i det.

Men, men det är jag det...

Västergötskan sa...

Anneli:
Ja just det. Vänta ska jag snart skriva ett helt inlägg om hur dryga ni är, så kan du skälla på mig sen! ;-)

Anneli sa...

Ja gör det - jag väntar med spänning..hehe.

;)

Björn sa...

Anaiah sa:
Jag tycker inte det är mer rätt om Stockholmare driver med människor från andra städer/länder, men jag upplever inte att det förekommer i lika stor utsträckning som åt andra hållet.

Antingen finns det lite humor begraven djupt inne i Anaiahs sinne eller också har hon skaffat sig samma översittarattityd som många andra Stockholmare.
Och ja, jag har nära släkt i Stockholm och har varit en hel del där både i tjänsten och privat. Så jag tycker faktiskt att jag har både insikten och rätten att känna så...