Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 27 december 2009

Men om man då jämför med...

En kvinna med misstänkt livmoderhalscancer sövdes ner på Östra för att undersökas under narkos. Under tiden kvinnan var nedsövd ska fyra läkarstudenter ha fått undersöka henne. Kvinnan i fråga får inte veta något, varken innan eller efter...
Man säger dessutom att det med största sannolikhet händer på varenda universitetssjukhus. Ska det får oss kvinnor att känna oss tryggare...?

Om man jämför med följande scenario: En kvinna har druckit sig medvetslös på en fest och när hon ligger utslagen i en säng kör fyra killar upp sina fingrar i henne, utan hennes medgivande. Vad hade det rubricerats som...??SvD, DN

23 som har tyckt till:

Patrick sa...

Varför utgå från att läkarstudenterna var män...?
Jag tror dessutom att dylika undersökningar drabbar män med ovanliga åkommor, som jag hoppas livmoderhalscancer är...
Dessutom, våra läkare måste utbildas och kanske är det ovanligt att patienterna säger "okej"?

Johan sa...

Förmodligen ofredande med tanke på hur jävla svårt det är att få as fällda för våldtäkt i det här landet. De hade antingen givit varandra alibi alt. skyllt på varandra och så hade alla sluppit straff.

Västergötskan sa...

Patrick:
Jag utgick inte ifrån att läkarna var män. Däremot drog jag den parallellen i det andra fallet för att "stärka" vad jag menade.

Johan Y sa...

Det spelar väl rimligtvis ingen roll om läkarstudenterna var män eller inte? Det är ju inte bättre att kvinnor söver andra kvinnor och för upp fingrarna i slidan på dem.

Den ansvariga läkaren borde åtalas. Jag har en släkting som är kirurg och jag har hört så mycket skit om hur de beter sig mot kvinnor när de är sövda.

Anonym sa...

Jag har hört att läkare skär upp magen på folk. Vad skulle det kallas om någon gjorde på en tjej som druckit sig medvetslös på en fest?

Det kanske kommer som en överraskning; för att hitta t ex cancer "kör gynekologen upp sina fingrar" i patienten. (gynekologen som oftast är en kvinna f ö.

Västergötskan sa...

Anonym:
Det handlar inte om ingreppet. Det handlar om att de ska ha godkännande från patienten.
Man FÖRUTSÄTTER att om de ska göra en magoperation har det patientens (eller anhörigs) godkännande!

BlackSmp sa...

Det här var frågan om en undersökning under narkos, så vi kan förutsätta att de hade patientens godkännande för själva ingreppet på samma sätt som för en magoperation. Där frågar man nog inte heller om tillstånd innan kirurger under utbildning deltar

oumberligating sa...

Hej Oumberlige Peter kommer till din undsättning nu! Jag vet att det inte behövs du har skin på näsan så det räcker!
Visst har du helt rätt i det du säger, det är inte okej under några som helst omständigheter, patienten ska ge sitt godkänande, inget annat gäller, helt klart!
Straffsatsen kanske vi får tvista om, men helt oetiskt är det i alla fall!
Känns som både du och jag försvarar "våra" organ idag!
Precis så ska det vara också! Fast ännu bättre är ju om vi försvarar "varandras" också (ler)!
Du skulle vara stolt över mig om du viste hur hårt jag varit och tränat, jag skriver inte så mycket om min träning då det finns andra som är riktigt bra på det, att skriva om det alltså! Att berätta att man tycker om "fullkontaktsträning" är inte heller så populärt! Som du märkt så har jag fått några "smällar" (ler)!
Kram ifrån Peter!

oumberligating sa...

Va fan, har du inte fått någon kommentar om "guldbyxorna"! Ja, otack är världens lön, precis som mina inlägg om 1700-tals möbler!
Ska genast hasa mig ner till inlägget och skriva en rad, inte ska de fula byxorna få stå okommenterade!
Kram ifrån Peter!

Robert sa...

Det här är komplicerat;
det finns ett samhällsansvar i att läkare faktiskt har kompetens och erfarenhet när man t.ex. sitter på en vårdcentral efter examen.
När jag själv gick gyn-kursen under utbildningen fick jag mest stå i korridoren, efter att handledaren frågat patienten: "det finns en MANLIG elev här också som vill titta och känna. Du måste inte alls, utan har naturligtvis möjlighet att säga nej...". Visst fanns det böcker att läsa, men det är inte precis detsamma.
Har man en sövd patient, en ovanlig åkomma och studenter med på salen, då är det väl närmast tjänstefel att inte undervisa dem i hur man upptäcker diagnosen på andra? Det ligger för fanken i Hela Samhällets intresse?? Visst känns rubriken igen: tio läkare missade cancer! Detta är inte en fråga om respekt för individen, det är fråga om respekt för samhällsintressen. Skärpning.

Däremot: om någon larvar sig med en sövd patient, kvinna eller inte, då är civilrättsligt åtal det enda raka.
Något sådant har jag under många års arbete som kirurg aldrig stött på och jag tror att jag kan lugna Johan Y 12.09 och andra om ni tror att det är vanligt förekommande.

Doktorn sa...

Ponera följande: den läkare som är planerad att utföra ingreppet känner sig osäker tillkallar en kollega som också undersöker patienten. Är detta tillåtet? Ska man istället väcka pat och fråga om detta är OK? Detta är helt enkelt inte tillämpbart i klinisk praxis. Läkarstudenter, AT- och ST-läkare deltar i det praktiska arbetet på nästan alla kliniker. Detta är det enda sättet att förmedla kunskap till dem som ska bedriva vården i framtiden.
Exemplet med den fulla kvinnan på festen är bara dumt och det enda det visar är vilken världsfrånvänd syn på vården skribenten har.

Anonym sa...

Titeln universitetssjukhus har en viss innebörd, någonting som många inte verkar reflektera över.

Saxat ifrån Sahlgrenskas hemsida:

Studenter vid sjukhuset

Sjukhuset har som universitetssjukhus ansvar för utbildningar till yrken inom vården. Som patient vid SU kommer du att möta olika yrkeskategorier under utbildning. De omfattas alla av tystnadsplikten och har handledare vid sjukhuset som ser till att de följer sjukhusets regler. Om du inte vill att studenter deltar i den behandling du får eller läser i din journal, tala då med vårdpersonalen.

Johan Y sa...

@Robert

Du kommer inte kunna lugna mig så länge jag känner en framstående kirurg som som berättar historier om kollegor som är långt över gränsen för vad som skulle betecknas som övergrepp. Ofta handlar det om att skämta om och med sövda kvinnors underliv. Tyvärr fattar han inte bättre än att själv tycka det är kul.

Erik sa...

Hur många undersökningar har man inte under läkarutbildningen inte gjort under operationer: känt på tumören i buken, känt på bukabcessen rektalt (där man annars kan diagnostisera den om man vet hur det känns...), känt på frakturen som annars ej låter sig undersökas pga smärta mm mm. Sen när det kommer till gynekologiska sjukdomar då är det tydligen sex (och kränkningar) det handlar om. Jag kan lpva er som inte är läkare att gynekologi är långt ifrån sexigt!

mochride sa...

Jag blev liute upprörd när jag läste det där. Tycker det är helt fel att hon inte fick veta vad som pågick, kränkande.
Klart att studenterna ska få öva på riktiga människor, men de ska ha gett sitt godkännande först.

Anonym sa...

Intressant när två läkare kommenterar.....förutsatt att ni är läkare förstås. Men Robert, hallå!! Respekten för samhällsintresset går före respekten för individen??? Min kropp är alltså till för samhället? Var någonstans drar du den gränsen? Är du emot rätten att säga nej till organdonation också? Borde det vara obligatoriskt att delta i tester av mediciner också?

Anonym sa...

det säger bara om att neocons okuperade medicin och till medicinutb inta majoritet juddar fr alla värdens hörn, minns att Babak (krog vakt, som misshandlade Anna /s/)var ochså medicinstuderande. Sv är okuperad och okupanterna har ingen respekt för sv goym som alla andra goym i övrigd. Vi överkom till totalitär nazzist smhälle, utan att fatta det än

Anonym sa...

Robert: "Detta är inte en fråga om respekt för individen, det är fråga om respekt för samhällsintressen."

Så en sövd kvinnas kropp är ett samhällsintresse som bör gå före hennes egna önskemål då menar du?

Annars är det just dylikt patientbemötande som får mig och många med mig att inte gå på cellprovtagningar längre. Men det kanske inte är ett samhällsintresse?

/ Emma

KalleKula sa...

Ingen vettig människa tycker att en gyn-undersökning är något sexuellt, så att jämföra det med ett sexuellt övergrepp/våldtäkt är enbart löjligt.

Läkare måste utbildas, så enkelt är det. Praktiska moment måste ingå. Säger man nej är man lite av en hycklare, för jag tror att alla föredrar en erfaren och kompetent läkare framför en som är helt grön. Det är ju även i ens eget intresse att låta studenter få vara med. Det är enbart egoistiskt och osolidariskt att säga nej till det såvida inte särskilda skäl finns. Att tycka det är pinsamt (vilket verkar vara främsta orsaken till att folk säger nej) är ett bra exempel på en usel anledning.

E sa...

Syftet är kanske lite annorlunda än vid en gruppvåldtäkt? Jag tycker också att det är fel att inte informera patienten, men det är väldigt upphaussat. De har inte gjort det på kul, utan i utbildningssyfte. Det gagnar kanske inte den specifika kvinnan, men hennes barn eller barnbarnsbarn? För mig är det ändå värt något, även om man absolut ska fråga/informera om läkarstudenterns närvaro.

Anna Kaagaard Kristensen sa...

Patrick: Seriöst? Skulle det vara ok för att de flesta kanske säger nej? Så en ful och äcklig person som ständigt blir nejad på krogen får alltså börja våldta?

Det handlar om att alla människor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Anonym sa...

I will not agree on it. I assume precise post. Specially the appellation attracted me to review the sound story.

Anonym sa...

Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.