Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 16 maj 2011

Är värde detsamma som kronor?

Aftonbladet har senaste tiden debatterat om och fört fram lärarna som yrkesgrupp. De skriver b.la. att lärares och politikers löner låg på samma nivåer i slutet på 60-talet. Idag motsvarar en lärarlön mindre än hälften av vad en politiker tjänar.

Jag kan definitivt hålla med om att lärare behöver mer respekt för vad de gör och kanske även mer betalt. Men gäller det verkligen ALLA lärare?

Jag minns med skräckblandad förtjusning min egen skoltid. Vissa lärare var oerhört inspirerande och vore absolut värda betydligt högre lön! Men sen fanns det ju även de som kom sent, grät vid minsta tecken på bråk och/eller delade ut samma stenciler/prov som de använt 10 år tidigare för att de inte orkade formulera om frågorna...?!

Ska dessa människor få 120.000 kr mer per år, just för att de kan titulera sig "lärare"? Sen om de verkligen är det; om de kan lära ut och inspirera ungdomar, är ju en helt annan sak...

Det kan kanske vara så att det är värdet på tjänsten som borde förändras? Inte antalet kronor och ören. Jag menar alltså, kan det vara så att riksdagledamöterna med sina 56.000 kr/mån tjänar för mycket??
För att inte tala om de som jobbar inom IT och konsultbranschen. Sen när blev sådant viktigare och högre värderat än de personer som tar hand om våra barn och äldre??

5 som har tyckt till:

Nettan sa...

Helt klart måste lärares löner höjas. Även deras befogenheter över vad dom får göra. Lärare har ett otroligt stort ansvar och det är kommande generation som idag sitter där och sak lära sig. Sedan ska man, tycker jag, helt klart se lite på prestationer från elever och individuella löner. Efter 4,5 år på högskola skulle kära maken idag bara legat någon tusenlapp över mig som enbart har en gymnasieutbildning och är undersköterska. Det är ganska sjukt att yrken inom skola och vård skattas så långt ner. Att vi som har hand om människor på olika vis inte är lika mycket värda som dom som jobbar med döda ting. Lärare lägger idag grunder för dom som kommer att arbeta och leva om ett antal år. Lägg mer värde på det tycker jag.

Oj det blev lite långt men orättvisor får igång mig.

Ha en bra dag / Nettan

Petra sa...

Tyvärr är inte livet rättvist!

Villa Frejas bokblogg sa...

Det irriterar mig så in i norden att vi som jobbar med människor inte värderas på samma sätt som de som jobbar med ex. IT och dylikt. Det är en skamm. Upp med våra löner. Ner med somliga andras. Lite mer jämnvikt tack.

Sv. tack för länken till signatur-grejset. Tyvärr funkar sidan inget vidare i dag och nu ser jag att din signatur är borta (bara en ruta med ett kryss i) så de har nåt problem av nåt slag. Jag som var så taggad ;)

Västgötskan sa...

Jag håller med om att det på något sätt ska baseras utifrån prestation. Men hur ska man mäta det? Handlar det bara om vilka betyg lärarna ger eller de betyg lärarna ev. skulle få av eleverna, blir det förmodligen ganska snedvridet resultat...

Men som jag skrev, jag håller med om att VISSA lärare borde ha betydligt mer betalt!

Linda sa...

tyvärr är det ju så här verkligheten ser ut =/ förstår dina tankar.

tack för titten i min blogg, jo visst va hon allt lite ironisk på bilden i väntrummet, haha