Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 8 juni 2011

Fattigt att inte kunna spela fotboll?

Jag kan både förstå och inte förstå aftonbladets "fattigdomsblogg"/artiklar.
Jag kan hålla med om att det är smått tragiskt att barn inte kan ha en hobby bara för att den kostar pengar (vilket de flesta gör idag, mer eller mindre).


Men är man verkligen fattig för att man inte har råd att betala fotboll/hockey eller ridning till sitt barn?
Är det nödvändigt som förälder att köpa mobiler, datorer, leksaker osv till barnen, trots att de vet att de EGENTLIGEN inte har råd...? Men gör det bara för att alla deras kompisar har, vilket (antar jag) ger dålig samvete...?

Att man "måste" åka på semester, oavsett om det är utomlands eller i Sverige. Man vet att en stuga eller inträde på Liseberg/Gröna Lund kostar x antal tusen. Jovisst, barnen borde ha rätt att ha roligt. Men måste man lägga så mycket pengar för att ha roligt?

När jag var liten åkte vi inte på EN ENDA resa! Jag minns däremot alla härliga sommardagar hemma med kompisarna, som bestod av bad, lekar i skogen och fotboll på planen vid skolan. (Allt helt gratis!)

Jag minns att vi en gång åkte till farfars stuga och någon enstaka år till Liseberg, men jag kan ärligt säga att jag inte kände mig fattig en enda gång! Vad är skillnaden på då och nu? Varför måste alla resa kors och tvärs och skaffa prylar...??

39 som har tyckt till:

Anonym sa...

Eller hur, känns inte som att det är Viking som är den egentliga målgruppen för artiklarna.

Ole Sollie sa...

Bra skrivet!

Jag personligen tycker att Aftonbladets artikelserie känns mer som desperat S propaganda än något annat. Man fokuserar väldigt på dessa fattiga barn, varför?

Jo därför barn kan ju ingen klandra, barn är oslyldiga och väcker föräldrainstinkter.
Dåligt tycker jag, att använda dem helt oblygsamt som ett "vapen".
Man ser i själva verket förbi det riktiga problemet i frågan, föräldrarna. De som faktiskt kan göra något åt situationen.

Saken är den att jag blev lätt tokig då jag läste att ett smartskaft "cycklade 3 mil för att få 10:- billigare köttfärs".
Hade personen i fråga kanske använt sin tid på något bättre än att cyckla till butiken hela dagarna så hade han kasnke kunnat skaffa sig en karriär.

Det är inte omöjligt att få jobb i Sverige numera, men man måste vilja. Tror det är där den riktiga fokusen bör ligga. Jag tror inte att bara för att man hade ökat socialbidrag till föräldrar att deras barn hade tagit speciellt mycket del av ökningen. Det hade nog gått till andra kostnader och i värsta fall direkt till saker för föräldrarna...

Och jag tillhör dem som tycker att Playstation faktiskt inte kan klassas som lika viktigt som mjölk som artikeln sa, nej jag fick minsann spela Nintendo hos en kompis tills jag hade sommarjobbat.
Inte heller fick jag spela Hockey, Bandy, eller andra kostbara aktiviteter.
Nej istället gjorde vi nåt så konstigt som att vi umgicks ändå. Men det kanske inte fungerar längre. (Kände mig inte heller fattig)

Nåja ska stoppa här innan min första blogg kommentar urartar till en novell =)

Anonym sa...

Jag håller till viss del med dig. Men det jag inte förstår med den "stackars" pojken är hans föräldrar. Det står i artikeln att båda är arbetslösa. Hade de varit för sjuka för att jobba skulle jag förstå det tragiska med deras fattigdom, men att båda är arbetslösa har jag ingen förståelse för alls. I flera år på bidrag dessutom. Nä en uppsträckning är vad de behöver. Skaffa ett jobb, vad som helst duger gott. Om inte det betalar tillräckligt bra skaffa ett extra jobb. Det är inte så svårt. Det går om man vill. Deras problem ligger nog mer åt att de är för stolta för att ta vilket jobb som helst. Bussföretag betalar utbildning precis som en del Taxi-bolag och de skriker efter folk. Det finns verkligen massa jobb därute.

carola sa...

Fast visst är väl det tragiskt att man inte ska ha råd att spela fotboll, det tycker då jag.
Den här familjen verkar då inte ha mycket till lyx och en dag på grönan som de flesta av oss kan unna oss är en dröm för dom.

Finns dom som har ihop lånat allt till sina lägenheter, barn som inte kan gå på kalas.
Jag lider fruktansvärt med barnenoch föräldrar som har dåligt samvete ständigt.

Anonym sa...

Det här tycker jag är väldigt tragiskt att barn inte kan vara med på nåt som är bra på alla sätt. De får kompisar, får röra på seg och ett väldigt socialt liv. Jag bor i Norge, i en kommun som heter Gjerdrum, 3,5 mil norr om Oslo. Där går faktiskt kommunen in och betalar för de som inte kan. De får också skor, och det de ev behöver för sporten. Det tjänar de på i längden....

Anonym sa...

I-landsproblem! Har Aftonbaldet inget bättre att skriva om?

Elgben sa...

Anonym, visst är det tragiskt och otroligt tråkigt att vissa barn inte har råd med årsavgiften för tex fotboll.
Men sedan när är det en mänsklig rättighet att få vara med i en fotbollsförening?
Vad kommer kriterierna vara för att staten ska gå in och betala? "Jag har inte råd" kan ju alla slänga ur sig.
Barnfattigdom är när föräldrarna inte har råd med ett vettigt boende och mat på bordet.

Inte när Kalle inte har råd med hockeyskydden eller Abdullahs föräldrar inte kan betala fotbollsavgiften.

Förövrigt så gick jag på badminton
i 3 år och vi "glömde/hade inte råd" att betala årsavgiften varje år. Visst det var lite sura miner, men dom slängde inte ut mig.
Det tvivlar jag starkt på att dom skulle göra någon annan stans heller, speciellt när det handlar om barn.

Anonym sa...

Men det där är ju så "bull" så det finns inte. Lever under existensminimum och har två barn som spelar fotboll. Visst, det svider som f-n när medlemsavgifter, fotbollsskor och annan utrustning ska betalas, men det kommer inte som någon överraskning. Om man är ekonomiskt sinnad så kan man få pengar till både roliga saker och fritidsaktiviteter. Det handlar helt enkelt om prioritering!

Blir så upprörd över Aftonhorans snyfthistorier!

Emma Nyqvist sa...

Jag förstår hur ni alla menar men det viktigaste att fokusera på är väl de stackars barnen eller? Att flera utav er drar upp hur ni minsann levde i samma situation och "ni klagade inte", "ni kände er inte fattiga"??!! Det är ungefär lika relevant som min gamla strumpa. Hur kan vuxna människor känna ett "måste" att hävda sig när det handlar om barn som uttryckligen mår dåligt?? Du som skrivit blogginlägget blev antagligen så arg över att "bortskämda" ungen och hans "lata" föräldrar har mage att klaga(?) Och fy skäms för aftonbladet som tar upp en sådan här trivial fråga(?)så du kände dig tvungen att stå upp för din egen barndom eller?? Förlåt men jag förstår inte hur man som vuxen kan ignorera det viktiga i artikeln, att det faktiskt är barn som lever fattigt i Sverige, som mår dåligt. Jag hoppas ni alla funderar själva på varför ni kände detta tvång att hävda er mot barn som mår dåligt.
Tack för mig!

Mia söderberg sa...

utbildning inom buss och taxi? Dom kanske inte har körkort?? Många jobb kräver körkort. somliga tillgång till bil..Dom kanske hade jobb innan ungarna kom?
Mia

Anonym sa...

Jag hoppas att det är fler än jag som genomskådar denna vänster kampanj, om så kallad "fattigdom i Sverige".
Förvisso är det tragisk att det finns barn i Sverige som inte kan göra det de drömmer om, men här i världen är det inte guld och gröna skogar, ibland är det så att man får kämpa för att ha det bättre.
Vi kan inte bort se från faktumet att vara fattig i Sverige är som att vara bara på topp i ett U-land.
Föräldrarna har båda varit arbetslösa i några år framkommer det genom artikeln, det som shockar mig är att ingen understryker detta. Om inte faktumet att de har 3 barn mobiliserar dem till arbete så kan ta mig fan inget mobilisera dem. Visst de kanske lever spartanskt, men det är inte så som att det är omöjligt att få jobb i Sverige. Förvisso är det är ju lättare att ta pengar från staten ligga med magen uppåt och vänta på drömjobbet som ska komma och knacka på din dörr. Så länge som maten i skolan och sjukvården är gratis för barn samt ungdom så behöver de ju inte oroa sig. De kanske vill bättre men det verkar som de har noll motivation till det. Sen så kommer "aftonbladet" och gör några bilder med lille "Viking" utan skor och så hoppas man på sympati från svenska folket, jag blir äcklad. Det är just för sådant här betende som jag röstar höger, skulle social bidraget vara mindre samt ha strängare regler så skulle ju "Vikings" föräldrar vara tvingade att ta vilket jobb som helst och i och med det själva försörja sin familj. Jag skulle ju skämmas sönder om jag skulle behöva försörja mina nära och kära social bidrag i ett antal år. Vad ger dessa föräldrar för förebild till sina barn, "gör inget genom livet, för det funkar ändå". "Viking" kan visst spela fotboll, det är en lögn att han inte kan...han kan däremot inte vara med i en fotbollsklubb pga. medlemsavgift det är viktigt att understryka. I min ungdom hade jag inte heller Playstation, dessutom skulle så vara fallet kan man köpa PS1 väldigt billigt om inte helt gratis på Blocket. Men jag förmodar att det är inte tillräckligt. I-lands problem. Skulle jag vara "Viking" skulle jag verkligen inte drömma om fotboll, playstation, Gröna Lund eller utlands resor, nej, jag skulle fan ta och göra en pakt med mig själv om att börja ta plugget på allvar, läsa böcker och göra allt för att inte bli någonting i närheten av mina föräldrar, för de är ingenting annat än förlorare som glädjer sig på exsistens minimum så länge det är gratis och man inget behöver göra.

Anonym sa...

Varför förklaras det inte i artikeln varför föräldrarna tagit beslutet att skaffa två syskon till Viking? Låter ju absurt att ett arbetslöst par har tagit beslutet att de ska ha tre barn! Varför krävs inget föräldraansvar i det här landet?

Anonym sa...

Du har helt rätt. Artikelserien säger mer om journalisterna än om de "fattiga" barnens misär. Journalisterna har växt upp som (minst) medelklass och ser den som inte har råd att spela i ett fotbollslag som fattig. Sommarloven hemma var ju definitivt roligast när man var liten! Däremot är de inte lika roliga när man är vuxen (som journalisterna). Växer hellre upp fattig som Viking än inskränkt och dum som journalisterna som skrivit artikelserien.

Emma sa...

Det jag upplever som det största problemet är att det som var så stort när man var liten nu är vardagsmat.

McDonalds eller pizzeria till exempel. Att äta där var ju höjden av lyx, nu verkar det hända nästan varje vecka i vissa familjer.

Det går väldigt bra att ha kul utan massa pengar. Fotboll tycker jag dock att alla borde ha råd att spela, om de vill... ;-)

Anonym sa...

Visste inte att det fanns så många trångsynta och ovetande personer här.å lätt är det verkligen inte att skaffa jobb som en del tycks tro.Alla här är ju inte högutbildade tyvärr och förresten de får ju inte jobb heller.Att sparka boll för en unge kostar väl minst en 1000 kronor pr,termin och övrig utrustning med skor och dyligt.Ni som inte fattar detta bor väl inte i ett bostadsområde med barn där det gäller att ha en gemenskap.Skäms ni som utalar er nedlåtande om barnen och deras behov,de leker inte med kottar längre som ni tycks tro.Vissa familjer äter säkert pizza och barnen har mobiler och annat,men nog unnar jag Viking att spela boll och skulle gärna ge honom en slant .

Isa sa...

De har råd med en tiptop-glass, men inte ett andra glas mjölk.

Röker föräldrarna? Rätt vanligt med "barnfattigdom"

och, Vikings popularitet i skolan lär inte öka när föräldrarna hänger ut honom som fattig när det är föräldrarna som är "fattiga"

Om de läser här: Klipp er och skaffa ett jobb för bövelen!!!!

Anonym sa...

Tycker hela detta är BS.Vill man spela finns det massor av fonder att söka pengar ur, skulle säkert gå att prata med föreningen oxå.

Västgötskan sa...

Emma Nyqvist:
Till att börja med: Var snäll och lägg inte ord i min mun!

Jag har ingen anledning att "försvara" min barndom. Jag förstår däremot inte varför man måste ha pengar för att i dagens samhälle ha roligt som barn? Varför mår de dåligt? För att alla kompisarna gör ditten och datten och dess föräldrar (ofta) försöker överträffa både varandra och sig själva.

Titta på dagens barnkalas t.ex. Inte räcker det med korv och bröd och lek i skogen (för föräldrarna!) längre. Barnen hade med största sannolikhet varit överlyckliga, men nej... Idag ska det vara kalas i simhallar, lekpalats osv osv... Har alla som anordnar det, verkligen råd med det?!

Emmma:
Eller hur? Små detaljer i vardagen var lyx, men idag blir barn besvikna/ledsna/arga om de inte får dessa detaljer varje dag...

Anonym sa...

Usch- jag skäms och blir verkligen äcklad av er som går på denna kommunist-smörja! Barnfattigdom är som någon sa- när man inte har råd till hyran eller mat på bordet. INGEN människa mår bra av att få allting - man måste få längta och sträva/kämpa lite själv också. Jag växte upp fattigt med en ensamstående förälder och har inte mått dåligt av det. Varför ska all lycka mätas i pengar?! Man kan faktiskt ha roligt utan. Och jag tror inte Viking mår så speciellt dåligt- det är nog många runt omkring honom som talar om för honom hur dåligt han mår och hur fattig han är. Jag har inte blivit traumatiserad för livet bara för att jag inte fick allt. Fotboll kan man spela ändå utan att vara med i en fotbollsgrupp. Jag blir fysiskt illamående av alla batikhäxor som är så blåögda och som sväljer all kommunist-propaganda som kommer från kvällstidningarna.

Anonym sa...

I sverige har vi alla den fantastiska möjligheten att bli vad vi vill. Fri skola och sedan högskola med fördelaktiga lån. Jag kunde under min tid i gymnasiet skaffa mig jobb på kvällstid för att underhålla mig med bil och annat. Jag kan inte förstå hur man kan gå arbetslös i flera år, det måste bero på den sökandes attityd. Jag är trött på att betala 52% i skatt på varje ny lönekrona bara för att underhålla lata människor. TA ETT JOBB!!!

Anonym sa...

En gammal man sa till mig....att hur fattig du är beror inte på dina inkomster utan på dina utgifter.....

MARIA sa...

MAN KAN JU UNDRA OM NI SOM HAR LÄST ARTIKELN ORDENTLIGT. NI KÄNNER EJ FAMILJEN. GLASSEN SOM BARNEN HAR FÅTT PÅ DESSA BILDER BJÖD AFTONBLADET PÅ!!!
HUR VET NI HUR DOM EGENTLIGEN HAR DET I DENNA FAMILJ,DERAS BAKGRUND,SJUKDOMAR MED MERA. HUR AN NI VETA OM DOM HAR KÖRKORT ELLER INTE. VILKA JOBB SOM DOM SÖKER OCH ICKE SÖKER. TÄNK OM DET ÄR PERSONLIGA SJÄL SOM GÖR ATT DOM VÄLJER ATT EJ SÖKA JOBBA. OM DE UNDER VISSA OMSTÄNDIGHETER MÅSTE VARA HEMMA UNDER EN KORTARE TID. MAN SKALL NOG INTE GNÄLLA OCH KASTA STEN PÅ ANDRA MÄNNISKOR SOM KÄMPAR I LIVET FÖR SINA BARN OCH SIG SJÄLVA!!!!

Ellie sa...

Alltså - på min tid (med risk för att låta jättegammal men jag är bara 26, född 1984) så behövdes det bara en boll och lite kompisar som samlades vid fotbollsplanen vid skolan för att spela fotboll. Ingen skyddsutrustning, fotbollsskor etc utan ett glatt humör och en boll - oftast kunde vi låna en från skolan, även på kvällstid. Nu blev jag ju ingen Zlatan heller, men vi hade jättekul ändå.

Anonym sa...

Nu har jag läst kommentarerna här och tänk va lätt det är döma och tycka att det är "bara". Kul för er att det är "bara". Vi är absolut inte lata. Jag längtar efter att få börja plugga och faktiskt bli nått men då det blev komplikationer med Viking för några år sedan som gör att han kräver tillsyn och omsorg 24/7 det kanske inte spelar nån roll. Man han leva med handikapp på många sätt, han har 4:a men visst ska han dyka ner i skolböckerna och plugga som fan, när han nästan inte klarar av livet. Jag betalar också skatt men det kanske inte räknas. Hur tänker ni som skriver? att vi vaknar på morgonen gör som vi vill när ungarna är på dagis/skola?! Så funkar det inte alls. Det är sällan vi gör som vi vill. Vad lätt det är att döma och tycka och tänka. Till sist, jag hänger inte ut viking alls, att klassas som fattig är inte lätt men när läget ligger till så här varför ska vi gömma oss?! För att behaga dom som inte vill se?!

Anonym sa...

Det är märkligt hur nära nog samtliga på den här bloggen är så rörande överens om hur lätt det är att få ett jobb om man bara försöker. Med rätt attityd skulle tydligen arbetslöshet kunna undvikas helt. Det är ju dumt så man häpnar och att sen kalla artikelserien kommunistpropaganda visar bara okunskapen och egoismen som råder bland de lyckliga höginkomsttagarna.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför det skall bli sådant liv på föräldrarna och på Viking.. Jag är själv ensamstående mamma som lever på minimum. Jag har varit arbetslös i flera år.. Som tur var fick jag praktik några månader och jobb 2 månader.. Men nu är det slut.. Jag är utbildad barnskötare men får inget för dom vill ha förskolelärare.. Å pga av mkt har jag fått skulder sedan några år som följer mig så jag kan inte ta studielån för jag kommer inte kunna betala det. Visst det suger men man vill samtidigt inte vara skuldsatt hela livet.. Å nej jag vet själv, bodde på landet, mamma hade knappt råd och köra mig och träffa kompisar, jag fick inge tv spel osv.. Semester.. Men tyvärr är inte samhället byggt så.. Många som hoppar på denna familj tror jag ej har egna barn, å har man ej det å tajt ekonomi tycker jag inte man kan eller borde säga för mkt.. Men som en mamma här... Jag håller med... Men dock till visst del.. Jag skulle inte ha råd till min grabb.. Men fotboll och så.. Han vill men jag har sagt att vi får vänta ett tag till.. Det gör ont att se sitt barn så besviken, samma han vill åka till Gröna Lund Liseberg allt för alla barn pratar om det, alla djurparker.. Jag gör jätte mkt med honom åker till Bondgårdar osv.. Han uppskattar det verkligen.. Men jag vet och han säger att han vill, och då som förälder känner man sig så sjukt jävla otillräcklig och så himla liten och maktlös... Jag söker jätte mycket jobb men det är inte alls så lätt som alla säger.. Jag har inte heller körkort så där är ett STORT MINUS! Men har inte pengarna till att ta det just nu heller.. Jag tycker absolut att man ska anpassa sig efter sin ekonomi men det är inte alltid det går.. Å det är något folk verkar ha problem med.. Det är inte bara oss det är fel på.. Samhället är inte som det var för bara 10 år sedan.. Tyvärr.. Barnen har inte många kompisar att leka med på sommaren för alla åker bort.. Dom som inte har barn som inte ser deras otroliga lycka när dom berättar att deras kompisar varit där och där och säger "mamma jag vill oxå åka dit, kan vi det snälla mamma" å behöva säga nej inte nu det går inte.. att se sitt barn sjunka och bli så litet.. Ni förstår inte....... Men jag gör.. Å tårarna rinner när jag skriver.. För det är så hemskt.. Min grabb är bara 4 år.. Han vet att mamma har dåligt med pengar.. Han kan fråga någon gång när vi är på affären, "mamma har vi råd med ett tuggumi, eller har vi inge pengar kvar igen"? Å då kostar det 1 kr..... Åååå.. Blir så arg å less.. Förstår alla till viss del.. Men vissa av er smutskastar bara, ingen eftertake utan bara skriver en hel drös med saker.... Jag önskar inte jag var rik ABSOLUT INTE! Men om jag hade haft 1000kr kvar efter räkningarna till mat skulle jag vara glad.....

Anonym sa...

tror nog du snurrat upp hela dig själv.. inget handlar om att alla måste få. felet är att några få om 10% eller annan siffra inte själv kan välja då deras ålder har gjort dom till minderåriga och under kontrollen av sådana som mig och dig, vuxna. alla ska inte få eller ha. dock bör inte barn missa eller inte få möjligheten till, är inte säker på om intenet är en rättighet eller en kvällstidningen för den delen dock borde möjligheten att få vara en i ett lag vara det, eller en som folk räknar med. detta för att få barnet att växa och utvecklas.

Åskan sa...

1 Varför är avgiften så dyr? Är det för att den lokala klubben skall få verksamheten att gå ihop, samt att man inte vill fixa fotbollskola/läger gratis, för då blir de mera av fritidsgård! Där en del föräldrar dumpar ungarna, och sedan gnäller de om de måste göra någon liten motuppgift. T ex dela ut flygblad en kväll o duyl!


Läste att någon läst om en person som cyklade 3 mil för att köpa köttfärs som var 10 kr billigare på det andra stället. =På den tid det tog att cykla 3 mil så hade vedebörande säkert kunnat samla ihop 20 st slängda 0,5 L petflaskor, och pantat dessa =10 kr!

Mattias sa...

Ang.

"Nu har jag läst kommentarerna här och tänk va lätt det är döma och tycka att det är "bara". Kul för er att det är "bara". Vi är absolut inte lata. Jag längtar efter att få börja plugga och faktiskt bli nått men då det blev komplikationer med Viking för några år sedan som gör att han kräver tillsyn och omsorg 24/7 det kanske inte spelar nån roll. Man han leva med handikapp på många sätt, han har 4:a men visst ska han dyka ner i skolböckerna och plugga som fan, när han nästan inte klarar av livet. Jag betalar också skatt men det kanske inte räknas. Hur tänker ni som skriver? att vi vaknar på morgonen gör som vi vill när ungarna är på dagis/skola?! Så funkar det inte alls. Det är sällan vi gör som vi vill. Vad lätt det är att döma och tycka och tänka. Till sist, jag hänger inte ut viking alls, att klassas som fattig är inte lätt men när läget ligger till så här varför ska vi gömma oss?! För att behaga dom som inte vill se?!

8 JUNI 2011 22:20"

Jag ber om ursäkt men jag finner detta inlägg oerhört underhållande. Den anonyma skribenten vill få oss att tro att det är modern alternativt fadern av Viking som skriver. Om detta är fallet så tycker jag det understryker faktumet att dessa föräldrar är helt demotiverade vad gäller, deras barns framtid samt dem själva. Har de tillgång till internet vid 20.00 tiden tyder det på att de har tillgång till internet samt dator hemma, internet är en kostnad på omkring 100-300 kr i månaden. Internet ger samtidigt OTROLIGA möjligheter till att söka jobb speciellt sådant som ej kräver utbildning. Jag instämmer det är inte nödvändigtvis lätt att finna jobb, men låt oss inte vara naiva ett par föräldrar kan inte hitta ett jobb efter x antal år av arbetslöshet...det är ju rent av löjligt, när jag avslutade gymnasiet fick jag jobb efter att ha sökt ett halvår och samtidigt pluggade jag, dessutom hade jobbet ej någonting med det jag pluggade att göra och krävde inte någon efter gymnasial utbildning. Nu kan jag ju bara tala för mig själv men skulle jag ha barn så skulle jag söka dag och natt tills jag fann vad som helst, det är större skamm för ett barn att säga att ens förälder är arbetslös en t.ex. sopgubbe.

Man måste sätta ett exempel för sina barn, detta säger jag inte som förälder,men som gudfar och farbror. Barn borde se sina föräldrar som mentorer och lärare inför det kommande vuxen livet, dessa föräldrar ger ju sina barn fruktansvärda exempel... när man är förälder så kommer "jag" alltid efter barnets välmående.

Nu är det ju så att "anonym" som antyder att det är ett av föräldrarna till Viking, säger att barnet ifråga har varit sjuk etc. Om detta är fallet så är det självklart tragiskt, men jag förstår inte varför de inte motiverar dem än mer till göra mer för barnets välbevarande, krävs det verkligen mer än en förälder hemma som ska ta hand om honom?

Barnet verkar ju tillräckligt friskt att gå till skolan, spela fotboll och posera barfota på en gata. Så det känns orimligt, till och med håningsfullt att tala om någon allvarlig sjukdom då det finns många barn som har allvarliga sjukdomar. Jag för än behövde bo i sjukhus 2 veckor om året med intensiv sjukterapi sedan jag fyllde 14, pga. upptäckt kronisk sjukdom och min sjukdom är ändå inte livshotande eller särskilt farlig. Det finns barn som har otroliga sjukdomar med fruktansvärt lidande och deras föräldrar klarar av att ha arbete om ens en av föräldrarna.
Skribenten talar också om att de vill studera, jag vet att man har sina drömmar i livet men det finns prioriteter i livet och jag kan redan berätta studier för dig kära skribent är inte en av dem. Du kommer bara att förlora ca. 5 år på någonting där du sedan kommer ha svårigheter att få jobb i pga. åldern samt utan tidigare kunskap och du kommer hamna i samma situation om inte värre efter studie tiden är slut. Hitta ett jobb nu, vilket som helst för Guds skull efter 5 år kommer du redan förmodligen ha fått löneförhöjning skulle du kunna hålla dig till jobbet.

Anonym sa...

-> Vikings mamma

Om han knappt klarar livet kan han väl inte spela fotboll?

Vad hindrar er föräldrar från att studera när barnen är i skolan/dagis? Eller studera på distans (och ta det kvällstid när barnen sover t.ex.)?
Ärligt talat ser jag bara en massa ursäkter. Det är inte lätt att ordna upp sitt liv men det är banne mig oansvarigt att inte ens försöka!!! Särskilt när man har flera barn!

Västgötskan sa...

Egentligen OT:
Men ni som vill att folk ska läsa det ni skriver; ni har inte funderat på nytt stycke någon gång ibland...?

- sa...

Jag måste bara påpeka en sak. Reportagen handlar INTE om att inte ha råd med lyxsemester, senaste mobilen eller en ny dator. Det handlar om familjer vars vardag är en kamp att få mat på bordet varje dag. Jag vet, för jag har haft det så, när mitt barn växte upp. Och det är otroligt svårt att förändra och påverka sin situation när man väl hamnat där, men det är nog väldigt svårt för den som aldrig varit där att sätta sig in i.

Västgötskan sa...

Anneli:
Nu var det just denna artikel jag läste och det kan ju vara ett journalistik-fel: Men i grund och botten handlar artikeln om att han inte har råd att spela fotboll.

Likaså den häromdagen där det tydligen är "fattigdom" att inte har råd att ta studenten, för att det kostar familjen 16.000 kr. (BULLSHIT!)

Min grundsynpunkt är (som sagt tidigare) varför måste det kosta pengar att ha roligt idag? (De som inte har råd med mat är givetvis en helt annan sak!)

- sa...

Kan hålla med dig om att AB:s artiklar är helt felfokuserade, det brukar de vara. Egentligen borde jag inte debattera alls om detta, det rör upp för mycket minnen och känslor. Visst är det så att det inte behövs pengar för att ha roligt, men jag kan förstå de barn som ser hur kompisarna får åka på semester, ha råd med fotbollsläger mm mm mm och inte de, att de kan må dåligt över det. Tyvärr är ju statusprylhetsen nåt som eskalerat. Och det är aldrig barnens fel, men min poäng i det hela är att det inte är så lätt som en del som kommenterat här tycks tro, att förändra sin situation. Det råder tyvärr mycket okunskap kring sånt här och fördomar...och Aftonbladet verkar enbart spä på dem. Detta säger jag utan att ha läst artiklarna eftersom jag i möjligaste mån undviker den blaskan, så det kan ju hända jag har fel..men jag tror inte det.

Ps. Det GÅR att spela fotboll utan att det kostar en förmögenhet. Iallafall spelade min unge fotboll där vi bor när hon var liten, medlemsavgiften kostade nåt i stil med 200 spänn per termin. Fotbollsskor och övrig utrustning lyckades jag också skramla ihop till, och nåt fick vi väl av mormor och morfar i present..

(jag tror inte min unge saknade så mycket när hon var barn trots att vi var fattiga, även om JAG fick avstå från mycket för att hon skulle få mat i magen och kläder på kroppen. Semester, dator, mobil mm...fanns inte på kartan. Men man får inte ge upp, en vacker dag vänder det! Förhoppningsvis!)

nilsson1981 sa...

Egentligen behöver jag faktiskt inte försvara något alls. JAG VET hur saker och ting ligger till, jag lever i det. Jag tänker inte heller basunera ut exakt vad det handlar om men det finns barn som behöver stöd 24/7 och då snackar jag inte analys. Det för mig hade varit lindrigt. Men det blev ganska solklart hur det kommer sig att samhället ser ut som det gör och att vissa barn eller vuxna för den delen, inte får plats i detta samhälle. Vi har krigat hårt bara att komma där vi är idag. Vi gör allt för våra barn och det är ingen av er som FAKTISKT vet bakgrunden. Och ni som tycker att det bara är att ta ett jobb, ändra skollagen da så kanske det händer nått, fixa mera stöd och hjälp för dessa barn, för det finns fler än vi. Sitt inte och klaga gör då en förändring, ta reda på fakta, kämpa! Vi gör det hela tiden, för att det ska bli bra. Jag vill också jobba tjäna mina egna pengar och jag vet att det kommer. Jag tycker inte ett dugg synd om oss och vill inte att nån annan gör det heller, det växer ingen av, vi är inga offer men just nu ser det ut såhär// Annika

Anonym sa...

nilsson1981:

Jag antar att du är Vikings mamma.

Behöver han alltså konstant övervakning av två föräldrar samtidigt dygnet runt, även när han är i skolan och när han sover?

Om det är så omöjligt att försörja sig när man lever med Viking förstår jag verkligen inte hur ni kunde skaffa fler barn. Borde inte det vara 1000 resor jobbigare att sköta ännu fler barn än att skaffa varsin utbildning så att ni kan komma in på arbetsmarknaden?

Skjut inte upp era karriäransträngningar. Ju längre tid ni väntar, desto mindre sannolikt blir det att ni faktiskt får jobb.

äppelblomman sa...

Nej nej... Jag tar inte illa upp de vet du;-)!
Skitbra skrivet gumman!
Jag tycker att de är synd att de ska vara så här och jag tycker att media vinklar detta helt åt helvete.. Som du kanske såg på min blogg;-)
Nej de var bättre förr!
Jag (vi vår familj) Var aldrig på semester och jag har underbara minnen från min bardom iallafall, så de så!
Kram K

Bianca sa...

Väldigt bra skrivet. Jag vet i alla fall att mina föräldrar aldrig åkte utomlands på semester eller hade en massa prylar, ändå var det ingen som skulle kalla dom fattiga. Det är farligt att börja slänga sig med ord som fattig och märka folk på ett sätt som inte är rättvist.

Vill man att alla skall ha det exakt lika kan man ju försöka införa kommunism, men det har ju visat sig att det inte fungerar så bra det heller.

Alla är olika och det viktigaste är att hjälpa barn i dåliga familjeförhållanden, inte barn i familjer med dåligt cashflow.

Filip sa...

till nilsson1981

Du skriver så som du skulle vara mamma till Viking, så det är så framöver jag kommer att kalla dig.

Från vad jag förstår så står "1981" i ditt alias för ditt födelseår. Du utalar dig om en bättre framtid som du ser just på, vilket naturlgtvis är bra. Men det räcker inte med att ha en optimistisk vy över hur framtiden kan se ut, man måste ju också sträva för den.
Du är, om ditt alias är korrekt, 30 år och har varit arbetslös tillsammans med din sons far, enligt Aftonbladet, i ett antal år det vill säga åtminstonde 2.
i tidigare uttalande (om det var du nu, med tanke på ett annat alias va använt) så vill du plugga. Rent objektivt, hur attraktiv tror du att du kommer att vara på arbetsmarknaden?
Ponera att du kommer in på några studier nästa år, för så som jag förstår har du inte ansökt i år och med tanke på att det är mitten av juni så är alla ansöknings datum stängda. Så du börjar plugga som 31 åring, avslutar studierna vid 36 med ett CV där du har haft minst 3 år blankt på pappret och sedan tillkommer studier. Dina chanser att hitta något jobb i din studie väg är minimala med tanke på att många om inte det flesta som avslutar samma studier kommer vara mellan 10-12 år yngre än du.

Du annonserar att det inte är så lätt att hitta jobb, tro mig att det är mycket lättare att hitta ett jobb, vilket som helst, än att komma in på en högskola med dina möjligheter. Dina gymnasie resultat vid det här laget är värdelösa, du avslutade det ungefär 11 år sedan, detta betyder att du måste göra högskoleprovet och få ganska bra resultat på det.
Förlåt mig för att vara skeptisk men jag tror inte du skulle få goda resultat.

Jag tror studier är det absolut sista du eller din partner behöver, det kommer till studielån som inte är alls så höga för att försörja en familj på 5 personer. Och lånet ska betalas tillbaka... inom 30 år om jag minns rätt, så teoretiskt sätt när du (förhoppningvis) kommer vara pensionerad så kommer du betala av ditt studie lån av pensionen. Låter inte så roligt.

Än en gång så talar du om din sons sjukdom som kräver vakning 24 timmar om dygnet. Måste båda föräldrarna vaka över honom konstant?

Måste ni sitta med honom i skolan, när han går ut och sparkar boll, sover och går på toa. Krävs det verkligen två vuxna individer vid hans sida konstant?

Finns det inte specialiserade skolor för sådana barn, som ger möjlighet att föräldrarna kan jobba på dag tid? Jag känner till barn med Downs Syndrom som har ett mycket mer liberalt liv än vad er son har i sådant fall.

Kommer er son kunna ha ett självständigt liv överhuvudtaget utan konstant vuxentillsyn? Jag har arbetat som assistent åt poliosjuka som var rullstolsbundna och deformerade, de kunde bo självständigt till och med köra bil och använda sig av toalett utan assistans. De behövde bara en assistent en gång i veckan med hjälp att gå till affären och göra större inköp oftast, jag som assistent blev betald av en organisation, för de sjuka var det helt gratis. Vad är det för otrolig sjukdom er son har, är pojkens sjukdom registrerad finns det inte något botemedel är den kanske psykologisk?


Jag tycker att du "nilsson1981" finner otroligt många ursäkter, som om att du är helt maktlös och det är fel på allt annat och inte dig och ditt, ursäkta, små sjuka tankesätt.
Jag lovar dig att om din son vore så sjuk som du framställer honom så skulle du inte för en endaste sekund bete dig som du gör. Du skulle aldrig skylla på att det är något ditt barn är skyldig till, det är dig och din lättja felet ligger i.Det är lättare att framställa ett barns sjukdom som grovt och göra det till syndabocken för din arbetslöshet, men du som jag vet att detta inte är fallet.

Skämms.