Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 29 april 2009

"Vi har tyvärr ingen möjlighet att"...

Man upphörs aldrig att fascineras av bankernas falskspel... När riksbanken sänker sin ränta brukar det låta: "Vi har tyvärr ingen möjlighet att sänka boräntorna lika mycket".
Däremot är det jävligt snabba när det kommer till att sänka sparräntorna lika mycket! Idag har t.ex. SEB nollränta på sitt sparkonto. Dvs de får "låna" mina pengar men jag vår inte ett öre för detta...

Att tro att man som trogen bankkund skulle få bättre ränta (eller någon annan deal) utan att förhandla kan man bara drömma om. Tråkigt bara att man måste bevaka sina intressen konstant. Dessutom känns det som att det är dags att se sig om efter en ny bank...DN

4 som har tyckt till:

Sanasawa sa...

om bankerna inte har någon användning för dina sparpengar, varför skulle de då tvingas låna dem av dig, och dessutom betala dig en hög ränta?

Du är korkad och bortskämd. Precis som så många andra svenskar.

Västgötskan sa...

Så du menar att bankerna skulle klara sig alldeles utmärkt utan kunder och deras pengar?

Sanasawa sa...

Först och främst: när DU sätter in pengar på ett bankkonto så lånar DU ut pengar till banken. Det är alltså BANKEN som är kunden, och inte DU.

Bankerna har många kanalar de kan låna upp pengar genom. Att låna från privatpersoner är bara ett i mängden. Exempelvis kan bankerna låna från Riksbanken. Du kanske har hört att Riksbanken sänkt sin ränta till nästan 0?

Varför skulle bankerna betala mera för att låna från allmänheten, om de kan låna billigare från andra källor, ex Riksbanken? Vore inte det förräderi mot aktieägarna?

Anledningen till att småbanker betalar mera för sin inlåning från allmänheten, är att eftersom de är så små, är de inte tillräckligt betrodda att låna pengar på andra ställen. Dessa småbanker har alltså inget annat val än att låna från dig.


(ber om ursäkt för tonen i min tidigare kommentar)

LillaJag sa...

Sanasawa
Om nu bankerna inte behöver oss kunder utan klarar sig lika bra/bättre utan oss. Då är det ju bättre att vi alla börja spara pengarna i madrassen igen. De måste ju bankerna tycka vara jätteskönt. Slippa tjata med en massa jobbiga kunder hela dagarna...
Om du vänder på dina argument då? Om banken lånar pengar från riksbanken gratis. Varför ska då jag betala en massa ränta till banken när jag lånar av dem?
Tror du verkligen att riksbanken skulle låna ut alla pengar en bank behöver för att drivas och gå med vinst?

Mycket konstiga och enkelsidiga argument får jag säga. Nästan som om de hade kommit från Annika Falkengren själv i ett försök att försvara diverse oegentligheter.