Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 27 april 2009

Har mina barn inga rättigheter?

alltombarn.se kan man idag läsa om att det har öppnats en sida på nätet, som reagerar mot dagens auktoritära och mer hårda syn på barnuppfostran. Man ifrågasätter skamvrå, timeout osv.
"– Barn är inga cirkusdjur som ska tränas med piskan och moroten till önskvärt beteende. De är människor med egna rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter är ett kraftfullt instrument med avsikt att sätta gränser för vad vuxna människor får utsätta barn för", konstaterar man.

Jag håller absolut med om att peppar på tungan och skamvrå i förskolan (runt andra barn) inte är något bra sätt att hantera ett barns reaktioner!
Men jag erkänner; Får sonen hysteriska anfall här hemma, inte sjutton sitter jag och försöker prata med honom i 1 timmes tid! Jag vet att han inte lyssnar, när han befinner sig i det tillståndet! Utan han åker i säng och får komma upp när han lugnat ner sig.
Vilken elak förälder jag måste vara...? :-P


6 som har tyckt till:

Unknown sa...

jag fattar inte VEM som har rätten att säga hur gemeneman skall uppfostra sina barn..visst det finns barn som far illa.. absolut..
Men att jag,du / andra människor som gär så gott man kan. Endast JAG/ MIN MAN vet hur våran dotter reagerar på olika saker och endast vi vet hur hon skall fostras..dagens ungdomar har ju INGEn respekt för vuxna,det kan jag inte stå bakom. Min dotter skall veta när hon får prata och inte,vad hon får göra/inte och hur det skall göras.. Man vill ju att det skall finnas regler och gränser samtidigt kärlek och ömsisidig respekt.
Att inte sätta gränser är inte att göra barnen en björns tjänst..
Om man tänker tillbaka så var det skit trist å ha regler och förhållnings sätt men tack gode gud för det.. Det vet man ju idag som vuxen..
lr hur.. // Uppfostra dina barn som du vill, skamvrå lr inte, aga lr inte. men inget får gå till överdrift.. (aga menar jag INTE slå..men kanske ta i dem..)

Tove Kungsholmen sa...

Lagom är bäst tror jag. Är inte för de där superhårde metoderna men daltar man med ungarna blir de gnälliga och trista, det är jag övertygad om. Inget dalt och mkt kärlek är min devis1!

Är fortfarande lite sjuk, jävligt segt faktiskt. Tyckte din kommentar om pundarna på Söder var klockren och svarade att du får säga så iom att du inte bor i STHLM. Jag skulle aldrig våga ens om jag skulle tycka så... ;)

whatthefuckdotcom sa...

Nä jag håller med dig fullt ut! Det börjar gå för långt... man får ju knappt säga åt sina bran på skarpen längre utan man ska prata, helst viska! De som tycker och tänker om detta kan knappast ha tagit en titt på barnen nu för tiden, de har ju noll respekt och gör som de vill = slapp föräldratillsyn. Nej, man ska inte aga branen, men nog faan åker de i säng om de är hysteriska!

Lindberg sa...

Jag tyucker det är oerhört underligt att ordet "rättigheter" aldrig nämns i samma veva som ordet "ansvar". För med rättigheter följer ansvar. Sedan ifrågasätter jag, utan att ha egna barn, om det är praktiskt möjligt att diskutera allt. En familj är ingen demokrati.

Jempa sa...

Ja, nån sa till mig att man ska inte säga 'nej', eller typ 'spring inte här!' till sitt barn, utan man ska istället säga 'Här går man..'

Hahaha..

Västgötskan sa...

Ni har nog rätt; medelvägen är den bästa vägen. Jag är också övertygad om att man inte gör barnen en tjänst genom att "mjäka" och underlätta allt i deras liv. Det innebär bara att de får en rejäl chock den dagen, de slungas ut i samhället och märker att alla inte beter sig "pedagogiskt"...

Tove:
Ha ha! Ja, jag tyckte det var ganska fyndigt skrivet... :-D