Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 8 april 2009

Svenska fängelser är ju rena "räkmackan"!

Varför allt denna hysteri kring Annika Östberg och det faktum att hennes fortsatta straff ska avtjänas i Sverige? Det är ju förstasida i varenda tidning.
Hon bodde i Kalifornien vid tidpunkten, då hon dömdes till medhjälp till mord tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Jag är dåligt insatt i rättssystemet, det ska jag erkänna. Men varför bör inte straffet avtjänas i det land man bor och där man har begått brottet?

Att Annika själv (och hennes anhöriga) är glada att hon får avtjäna det i Sverige, det kan jag förstå. Delvis pga närheten, men även för att svenska fängelser är rena "räkmackan" i jämförelse. Där maten är bättre än skolmaten, där man har tillgång till internet, tv osv. Men för övrigt, varför uppfattas det som "rätt" att hon får komma hem?

Nu kanske man inte ska generalisera, men i ett I-land som USA så förutsätter jag att Annika fick en rättvis rättegång, dvs att hon inte dömdes felaktigt. Jag hade däremot förstått Sveriges försök att få hem någon, som sitter i ett land där rättväseendet kan ifrågasättas!


Dn, Dn, SvD, SvD, ab

15 som har tyckt till:

Moosan sa...

Kan bara nicka instämmande!

Tove Kungsholmen sa...

Är lite kluven i frågan men lutar nog åt att hålla med dig. Som jag har förstått det var Östberg inte så "oskyldig" som svensk media gärna har fått henne att framstå genom åren. Isf borde hon kanppast ha dömts till 25 år-livstid ens i USA. Dessutom dömdes hon till dråp i San Fransisco sju år innan morden hon nu sitter för. Ingen duvunge precis.

Anonym sa...

I USA behöver man en dyr advokat.Går man på heroin får man en alkoliserad tönt som försvarare.Faktum är att Annika inte mördat någon.Empati är ingen kvinnlig egenskap.

Läs det här !
http://www.annikadeasy.org/who_is_annika_se.html

Sven sa...

Jag skulle inte kalla USA ett I-land när det handlar om deras rättssystem. Väldigt många amerikaner blir felbehandlade i deras system.

Sen är det inte direkt några realistiska straff till brotten. Annika fick livstid för något hennes pojkvän gjorde låter det rimligt tycker du.

Anders sa...

Annika Östberg är svensk medborgare och enligt de konventioner / avtal har med andra länder så kan hennes verkställighet av fängelsestraff överflyttas till Sverige. Sverige överför i många fall utländska medborgare till deras hemländerländer med eller mot deras vilja. Jag personligen tycker att det är bra att medborgarskapet ger ovillkorliga rättigheter och att motsvarande ärenden inte hamnar i (godtyckliga) bedömninger hur länge man vistats i det andra landet, vilken anknytning till Sverige man har o.s.v.

Visst är svenska fängelser i många fall humanare än motsvarande i exempelvis USA, vilket man i och för sig kan ha åsikter om, men vad får dig att tro att ett svenskt fängelsestraff är en "räkmacka"? Varifrån har du fått uppgiften att maten i fängelser är bättre än skolmaten? Och, nej, svenska fångar har inte tillgång till internet. Och, ja, du är dåligt insatt i rättssystemet.

Anonym sa...

suck. Instämmer inte. Har du varit i svenskt och amerikanskt fängelse och kanske talar av egen erfarenhet? Ska vi skicka våra dyslektiker eller ADHD-barn till fängelset också, innan de hinner göra ngt dumt? Då får de ju det bättre än i skolan, om man får tro på det du skriver....

Tessan sa...

Om man vänder på det så kan jag tycka att om man som "ickesvensk" begår ett grovt brott i Sverige är det inte fel att låta vederbörande avtjäna sitt straff i sitt hemland. Jag tycker det är rätt att Annika får komma hem.

Jempa sa...

Sen undrar jag om hon - förutom närhet till familjen - kommer tycka att det är så mycket bättre i Sverige.. Hon har ju suttit i fängelse i usa i 28 år eller vad det är. Har sina vänner, sina rutiner och fick tydligen ha en hund!

Det blir nog en svår omställning i vilket fall..

Lina sa...

Ha ha, ja det undrade jag oxå, eller iallafall att välta trädet åt rätt håll. Han är lite mysko han där Olle ;)

LillaJag sa...

Anders: Jag har själv varit på studiebesök i ett fängelse i vår grannstad. De hade tillgång till datorer och internet. Men det kanske är olika beroende på var man sitter och för vad man sitter inne?
Det har väl visats i flera undersökningar att fänglsematen är både dyrare och bättre än maten för båda skolbarn och pensionärer. Men återigen, så kanske det beror på var man jämnför?

Anonym1 och Sven: Annika har inte mördat någon. Helt korrekt. Men om det vi fick höra på TV för ett tag sedan stämmer, så hjälpte hon sin pojkvän med att bland annat ladda hans vapen. Där dömmer de sådant medhjälp lika hårt som att utföra dådet själv. Rätt eller fel? Upp till var och en att bedömma.

Tessan: Jag håller helt med i detta fall.

rullgardinsflikkan sa...

Lillajag: tillgång till internet och dator har men endast om man studerar och går man utanför de sidorna som man behöver för sina studier blir man genast av med den förmånen!

LillaJag sa...

Rullgardinsflickan: Det kan kanske vara så. Det var många år sedan jag var där och det var ett fängelse för ekonomiska brottslingar. Men då hade de mer eller mindre fri tillgång till hela internet. Men enbart under vissa tider. Men som sagt, kan säkert ha ändrat sig under årens lopp eller också skiljer det mycket mellan olika typer av fängelser.
Jag kan ju tycka att viss tillgång kan vara bra. Men tyvärr måste den ju vara övervakad i så fall. Går att göra lite för mycket över nätet idag. Men det går ju också utnyttja oerhört positivt om det används rätt.
Alltid denna balansgång vad som är rätt och fel... :)

rullgardinsflikkan sa...

Nja jag kan ju tycka att internet är en lyx som kriminella inte ska ha.
Det fungerade alldeles utmärkt med böcker till skolarbeten förr och bör göra det idag med.
En intagen ska ABSOLUT inte ha möjligheten att t.ex. läsa förundersökningar och dylikt som finns på nätet.
Tänker här först och främst på shürrer.

Mamasnest sa...

Vi diskuterade just det här med skillnaden på amerikanska fängelser och svenska när jag var i Kanada i somras. Kanadensiska fängelser är ungefär som de amerikanska nämligen.
Det kanadensarna menade på var att de människorna man släpper ut från dessa otäcka instutioner är värre människor än när de kom dit, därför ansåg de att det vore bättre att ta efter de svenska reglerna för hur man haterar interner.

Bara en reflektering i ämnet...

Västgötskan sa...

Fan, vad bra det argumenteras här. Ni vet redan vad jag tycker och har dessutom fått medhåll från flera håll i media, att vår kära Annika Östberg inte alls är så oskyldig som man försökt få henne att framstå!

Det jag ville tillägga var bara på frågan vad gällde internet och mat som är dyrare än skolmaten. Detta har jag hittat info om på internet. Vad gäller fängelsemat vs skolmat, så är det väl ingen som har missat debatten som pågick för något år sen eller två...? :-P