Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 2 januari 2010

Skjut av vildsvinsstammen!

Jägarna runt om i Sverige dansar krigsdans. Äntligen ska de få skjuta varg! Först till kvarn...
Redan andra dagen ska 22 av de 27 vargar de har fått i kvot, vara skjutna. Vi har en vargstam på ca 200 djur och man anser att detta är för mycket och att ca 13 % av den totala stammen ska tas bort?! Skulle man skjuta mer än kvoten vet tydligen ingen vad som händer.

Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna säger:
– Om det sker inom den här timmen blir det nog inget straff. Sker det senare leder det till polisutredning. Förmodligen skulle jägaren dömas till böter, men jag vet inte riktigt. Det är inte säkert att något straff utdelar överhuvudtaget, det kan ju finnas skäl till det inträffade.

Ja, skälet är skjutglada jägare vars mål förmodligen inte är att fylla kvoten, utan skjuta så många det bara går, utan att ska det vara allt för uppenbart..!!

Vargen är skygg. Större delen av det som händer beror på att människan kommer in på vargens marker, inte tvärtom! Att vi dessutom skjuter annat vilt, underlättar inte för vargen när det gäller att hitta föda.

Om jägarna så gärna vill skjuta, skjut av vildsvinstammen. Där kan vi prata om snabb förökning och katastrofala konsekvenser!!Ab, Ab,

7 som har tyckt till:

Jempa sa...

Ja usch, jag mådde illa av Aftonbladets 'body count'

Anonym sa...

Jag som har anhöriga i Dalarna (är ju dalkulla) kan berätta att så skygg är inte vargen. I byn där mamma är ifrån är vargarna in på gårdarna. När som helst på dygnet. Och detta beteende har de inte haft förut. BYn är ju mer påutdöende än på uppbyggande.... De måste hålla stenhårt i kopplat då vargen går bakom och väntar... Inte jätteroligt.

Kultingar börju även de få skjutas av även suggor med kultingar då de idag är fredade.

Jakten regleras hårt så beslutet är nog väl genomgången. Och jag som är uppfödd i jaktfamilj i generationer, har vänner och släkt med samma bakgrund och har själv jaktlicens ger mig inte ut ochjagar för att jag är skjutgalen. Ni skulle bli förvånade hur mycket viltvård mm som ligger bakom. Helst de som jagar mycket.

Per sa...

Ja, det är verkligen tragiskt med denna jakt (slakt) - av ett utrotningshotat djur. Faktum är att vargen behövs i vår natur, bland annat för att reglera beståndet av vildsvin.

Anneli sa...

Gick just med i en grupp på facebook, för att visa min avsky..

Människan är det värsta rovdjuret av alla som skjuter varg och björn och annat, enbart för att komma hem med trofeer, fast man låtsas att det är för att de är så faaarligaaaa.

Vem var i skogen först? Människan eller vargen???

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=216750707015

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Instämmer verkligen med att vildsvinen är mycket större fara än vargarna!

rullgardinsflikkan sa...

Men jägarna håller ju på att jaga vildsvin också.
Vargarna jagas ju inte istället för vildsvin utan vid sidan av.
Och säger som Lilla Mimsan ni skulle bli förvånade om ni vet hur mycket viltvård det ligger inbakat i jakt och i en jägares tänk.

Björn sa...

rullgardinsflikkan sa...
Och säger som Lilla Mimsan ni skulle bli förvånade om ni vet hur mycket viltvård det ligger inbakat i jakt och i en jägares tänk.

Det är därför både hästar, kossor, andra jägare och hundar blir skjutna under jakten med jämna mellanrum. Inte alls skjutglada jägare som är ute... :-D
Vissa jaktlag är oerhört engagerade och seriösa. Men tro mig. Det finns den andra sorten också. Bland alla jag känner som jagar, så är flertalet inte ute efter viltvård. De är ute efter att få skjuta en älg (eller vad det är som jagas vid just det tillfället). Enbart för att det är roligt, spännande och adrenalinskapande. Men som sagt. Det finns riktigt seriösa viltvårdare och det finns idioter som aldrig skulle komma i närheten av ett vapen där ute i skogarna och jagar.

Angående vargjakten är det beklagligt. Visst behövs vissa djur tas bort. Men inte på sättet skjut så mycket ni vill och på vad ni vill fram till nästa timme. Finns det kvot kvar då, så är det bara att peppra på allt ni ser en timme till.