Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 10 januari 2010

Ser egentligen inget konstigt i det...

Fetma är en sjukdom säger man. Ja, det må så vara. I en del fall. Men samtidigt undrar jag: Om nu rökare tvingas betala skatt för sina begär, varför ska fetma behandlas annorlunda? Och då tänker jag inte på de som blir kraftigt överviktiga pga sköldkörtelproblem t.ex. utan på de som rätt och slätt äter flera tusentals kalorier per dag...

Sen blir jag lite fascinerad av artikeln i SvD, där medlemmar i Naafa säger:
"de understryker att de absolut är för sådant som bättre skolmat, regelbundna måltider, mer motion med mera. Deras målsättning är att stoppa diskriminering av folk som väger mer."

Bra för dem. Att det är FÖR bättre mat och regelbundna måltider. Men vad innebär den formuleringen? Att de är för det i teorin. Eller gäller det även i praktiken...?

Att de behöver betala för två säten på flyget ser jag inte som något konstigt.

Någon som vill sitta bakom den här killen om planet behöver nödutrymmas..?

Sen håller jag med om att det är svårt att dra gränsen. Vem ska behöva betala för sin egen vård? Den som är fet, den som har alkoholproblem, den med medfödda sjukdomar, elitidrottaren...?

8 som har tyckt till:

NINNIE sa...

Vilken mysig blogg du har! :)

Och väldigt bra skrivet!

NINNIE sa...

Sv; Jag har en liten vovve vid namn Wilgot :)

Men jag vet hur barn kan vara oxå! :)

Ha en bra dag!!!!

En människa sa...

Som du nämner i slutet finns det förutom fetma, alkoholmissbruk och andra former av fysiska och psykiska sjukdomar. Feta personer bör vara lika skyddade mot mobbning som homosexuella, handikappade, långa, korta, smala, svarta, de med politisk ståndpunkt, religion etc etc. Det behövs ingen speciell lagstiftning för just feta personer, det är en allmän konvention att inte diskriminera andra människor. De som diskriminerar andra människor gör det oavsett lagstiftning. Om jag blir retad för att jag har en rosa tröja, ska jag då kämpa för att få en diskriminieringslagsstiftning som skyddar mot mobbande av rosa tröjor? En lagstiftning om diskriminering ska gälla ALLA människor. När det gäller sjukvården har personalen där fördomar som vilken människa som helst. Vi alla är utsatta för fördomar på olika sätt. Vissa mer än andra. Världen är hård och orättvis. Enligt min mening bör hela planeten sprängas så att lidandet försvinner, mänskligheten bör börsvinna. Men det är en annan sak.

Jerker sa...

Hejhej, lite info bara.

Killen på din bild hade faktiskt betalt för två säten men sedan hade flygbolaget klantat sig med placeringen och gett honom två säten i olika delar av planet. Inte så bra kanske :-)

Annars håller jag med dig om att fetma utan medicinsk orsak borde betraktas på samma sätt som rökning.

Gammalfjortis sa...

Mycket bra skrivet!!!

Anonym sa...

Instämmer med signaturen "En människa".

F.ö. anser jag din text vara både omogen och inskränkt, dessutom skriven ur den empatilöses perspektiv. Tänk en gång till, västgötska, och det helst innan du sätter dina korkade åsikter på pränt.

Ha (fet)bra vecka!

Mr Fatso

Baalboa sa...

Ja vad kan säga emot att man betraktas som lat och en frossare som proppar i sig för mycket av din mat!? Inte är det mycket som man kan svara på det och när läkare, arbetsgivare, arbetsförmedling, försäkringskassa mm. betraktar en på samma vis så är det en ständig kamp för att få upprättelse och slippa känna sig värdelös!! Och att nån skulle ha modet att ta en fet människas parti för att stävja mobbingen kan man bara glömma!
Jag skulle kunna berätta min historia men det är lönlöst eftersom när man är fet så är man inte bara alkoholist, bedragare, tjuv och döv man är också lögnare av grövsta mått! Men jag har en fråga? och vem avgör vad som är medicinska skäl till övervikt? vem av alla dom jag nämnt ska avgöra det? Om nu alla dom behandlar en som spetälsk hur ska dom avgöra nått sånt?

Anonym sa...

Fördomsfullt och okunnigt skrivet. Ta reda på fakta innan nästa gång.