Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 13 januari 2010

När ska vi börja skjuta lodjur?

Låt oss se: Anders Carlgren gick ut och sa att årets vargjakt beror på inavel och bristen på "nytt blod". Han får kritik både från forskare och jägare som inte alls förstår hans argument.

Jag tror det är få "vanliga dödliga" som förstår dem heller? Hur menar han att FÄRRE vargar ska minska inaveln? Hur menar han att jakt på måfå ska kunna göra att man skjuter de vargar som faktiskt har något fel..??

Beslutet är taget för att blidka landets jägare och glesbygdsbefolkning. Man undrar vad en "lagom stor" vargstam innebär för dem? 10-talet vargar som under 60- och 70-talet...?

Sen att det faktiskt är lodjuret som stod för fler skadade tamdjur än vargen mellan 2003-2008, verkar ingen fundera över. Undra när vi ska börja skjuta lodjur...?

4 som har tyckt till:

Alexandra sa...

Ge nu inte de skjutglada en massa dumma ideer om att gå på fler djur...

Joakim sa...

Lodjur får man redan jaga och det har man gjort ett tag. Det är bara Järven som fortfarande är fridlyst av de fyra stora.

Björn sa...

Det är redan tillåtet med jakt på Lodjur, den kräver registrering precis som vargjakten. Skillnaden är att det inte krävs ett jaktlag med jaktledare samt att man får jaga med fälla.

Västergötskan sa...

Jag ber om ursäkt. Felformulerat av mig. Jag menade inte att det inte skjuts lodjur NU, utan undrade när man ska börja inrikta sig på samma sorts jakt som jag anser att man gör med vargen. Dvs helt ogenomtänkt, bara pga att man tycker att vargen ger sig på tam-boskap!

Skillnaden är dessutom att det finns betydligt fler lodjur i sverige, runt 1.700 st.