Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 13 januari 2010

Bemanningsbranschen - Är den någonsin riktigt genomtänkt?

Jag jobbade som vikarie i många år innan jag fick min nuvarande, fasta tjänst. Under 7 års tid tvingades jag hoppa från anställning till anställning och visste ytterst sällan vad jag gjorde ett halvår fram i tiden.
Jag fick känslan av att många arbetsgivare ansåg att man som ung på arbetsmarknaden utan familj, egentligen inte ville "fastna" på ett och samma ställe. De kunde inte ha mer fel! Klart som fan att man vill känna trygghet. Sen att man jobbar kvar på samma ställe efter 10 år är väl inte säkert, men det gäller ju alla ålderskategorier.

När man då läser om människor som jobbar för bemanningsföretag och som har flera jobb i månaden och i många fall t.o.m. flera i veckan, kan man bara känna sympati. Det KAN inte kännas bra i längden att aldrig veta vad man göra veckan/månaden efter?

Att de dessutom utnyttjas till max av många företag är väl ingen nyhet? Man får höra att det är för flexibilitetens skull. Att det är positivt för arbetsgivarna och tryggt för arbetstagarna.
Att det gynnar arbetsgivarna betvivlar jag inte en sekund! Jag har själv hört många säga: "Hyr vi in via Manpower kan vi bara strunta i personen om det inte funkar."
Då undrar jag bara, vad hände med vanlig traditionell provanställning? Den är väl till för att upptäcka, från BÅDA parter, om det funkar eller inte...?

För att inte tala om fallet där "Urban Outfitters" inte ville att de anställda skulle ha kollektivavtal och sa istället upp hela sin personal och erbjöd alla att jobba kvar men bara genom att vara inhyrda?! Tyvärr är de inte de enda heller...

Man säger att bemanningsföretag är framtidens bransch. Man kan väl bara hålla alla tummar och tår och hoppas att de har fel!

**************************************************
Tillägg: Vill bara poängtera att jag kan hålla med om att det är en bra lösning om det gäller tillfälliga "toppar" t.ex. Däremot inte att man lägger det i system som en standardlösning!DN
, DN,


2 som har tyckt till:

Anonym sa...

Håller med till 100%

Bra skrivet ;P

oumberligating sa...

Nu blir jag upprörd igen! Fast inte på detta underbara inlägg, helt i Oumberliga Peters stil och tyckande! (fast du skriver det så fint, bättre än mig och utan att hota någon till livet, precis som det egentligen ska vara)
Jo, det jag blir upprörd över att detta inlägg just nu står utan kommentarer, fast de kan ju ligga några som du ännu inte godkänt?
Kram ifrån Peter!