Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 24 januari 2010

Hög skatt är alltid dåligt?!

Enligt nya mätarsiffror ser det ut som oppositionen kommer vinna det kommande valet. Samtidigt kör man med underliga argument mot blockets politik. På SvD har chefsredaktören för politik skrivit en artikel om hur högskattepolitik och LAS skulle urholka Sverige.

"Ökade statsutgifter som betalas med höjd inkomstskatt och höjd skatt på företagande: så ser det rödgröna erbjudandet ut." skriver man.

Vad man däremot inte skriver är VILKA områden man ska finansiera, utan fokuserar bara på att skatter är dåligt, oavsett vad man får för dem?SvD, SvD, DN

9 som har tyckt till:

Anonym sa...

Ja, faktum är att skatt är alltid dåligt, eftersom staten alltid är mer ineffektiv att spendera pengarna än individen själv. Detta till trots har alla länder skatter eftersom fördelarna av att gemensamt betala vissa funktioner uppväger nackdelen med ineffektiviteten.

N sa...

Marginalskattetrycket på en medelinkomsttagande arbetares arbete är redan 75% ifall man inte blundar för arbetsgivarskatterna (som är skatt på den enskilde arbetarens arbete) och momsen plus alla punktskatter.

Åtminstone jag tänker emigrera till ett ställe där giriga politiker inte vill ta tre fjärdedelar av det värde jag skapar genom mitt hårda arbete. I exempelvis USA nöjer de sig med 30-40% (och detta inkluderar betydligt bättre skydd mot sjukdom än svensk vänsterretorik gör gällande).

Med dessa skattenivåer är det inte att undra på att svenska vårdarbetare, särskilt sjuksköterskor och läkare, i stora mängder flyr till Norge, Danmark och andra länder.

Ansicht sa...

Det finns inget egenvärde i hög skatt, men hög skatt kan vara väldigt bra om intäkterna fördelas väl. Faktum (till skillnad från "faktum" som anonym tar upp) är att individen i gemen är usel på att tänka långsiktigt, vilket däremot experter tillsatta av våra demokratiskt valda politiker kan vara bra på, inte alltid, men oftare än medelsvensson. Ett gemensamt arbete för gemensam välfärd är det som minimerar (inte fullständigt, men mest) utslagningar i samhället.

Att påstå att skatt alltid är dåligt (märk väl att han/hon inte ens säger HÖG skatt) är extremt okunnigt och naivt. Inte ens de mest förhärdade nyliberala nationalekonomer tror på ett skattefritt samhälle. Visst skulle jag tycka att det var trevligt om jag som inte kör bil slapp betala Sveriges vägbyggen (nej, de betalas inte enkom via bil- eller bensinskatt), men någonstans inser jag att samhällsnyttan kommer även mig till del i förlängningen.

Den som anser att USA erbjuder bättre skydd mot sjukdom är inte riktigt funtad. Det resonemanget utgår enbart från höga inkomstnivåer.

Angående SvD-artikeln i övrigt, här finns någon som är bättre än jag på att dissekera den: http://storstad.wordpress.com/2010/01/24/mysteriet-med-hogerns-ekonomiska-cred-tatnar/

Magnus sa...

Vad är egentligen bäst; de allra flesta jobbar och betalar en lägre skatt eller fler som är fast i bidragsberoende och färre som får slita under oket med högre skatter? Skatteintäkterna blir kanske desamma i båda fallen men i vilket fall tror ni att folk mår bäst? Tyvärr så missar den rödgröna "humana" politiken just detta. Folk mår psyktiskt dåligt av att inte kunna försörja sig själva om de är arbetsföra. Varför tror ni att det finns så mycket problem i invandrartäta områden med mängder av människor som tappat all sin stolthet pga rödgrön politik á la bidrag istället för jobb?

Jag läser för tillfället boken "Och världen skälvde" av Ayn Rand. Den känns väldigt aktuell gällande just detta ämne. Läs den!

Sverre sa...

Det finns INTE ett självändamål att ha världens högsta skatter, vid årsskiftet gick vi förbi Danmark igen pga att de sänkt sina skatter mer. Alliansen hade gjort ett bra jobb med att sänka skatterna innan dess. Vad jag inte förstår från vänstern är varför vi skall höja skatterna mer? Ge medborgarna mer koll på sina pengar, inte mindre

För övrigt: Alliansen har gjort ett bra jobb under perioden med mest + och några -. Att finanskrisen har varit den största sedan 30-talet tar inte vänstern hänsyn till utan bara bråkar på som omvärlden inte finns. Men det är klart, det är också en vänstertradition, håll om Kuba, Venezuela, Nord Korea och Östtyskland...

Exilgöte sa...

Artikeln är inte "underlig", den är bara snäll och tam, då den borde vara arg och frustrerad. Svensk skattepolitik handlar inte om att du "får" något, det är inte bara en myt utan också en stor blåsning. Du betalar i stället en massa pengar för samma sak om och om igen. Det handlar om en ineffektiv och stelbent bromskloss och garant för ekonomisk stagnation och till slut haveri. De glada dagarna från 80-talet är för länge sedan över (även om de flesta svenskarna inte insett det) och till sist kommer resultatet av årtiondens oansvariga slöseri av allmänna resurser. Då kommer inte några höga skatter att kunna hjälpa, tro mig. Men förhoppningsvis är du smart och har satt dig i säkerhet då så att du slipper det värsta av kraschen.

Västergötskan sa...

Magnus: Du vet att människor som tvingas söka socialbidrag har ÖKAT de sista åren..?

Micke sa...

Antalet på socialbidrag säger ingenting. Folk kan ha gått från sjukskrivna till socialbidrag, och det är knappast en effekt av skattepolitiken utan beror på andra politiska beslut.

Ska man jämföra så är det arbetslöshetstalen eller sysselsättningstalen. .

Ser man historiskt så har arbetslösheten stigit för varje år sedan 2001 fram till 2006.

2006-2008 sjönk den kraftigt. Nu har den dock stigit igen, och är väl i nivå med hur det såg ut 2005.
Men den ökningen i arbetslösheten som vi ser nu beror knappast på förd skattepolitik utan på omvärldsfaktorer. Möjligen lindras effekterna av förd politik då Sverige tycks gå hyffsat bra jmf med andra länder.

Men för att svara på din fråga, så nej det spelar ingen roll var skatten går. Du kan fördela skatten på det mesta perfekta sätt som finns,men när skatten ökar minskar även lusten att arbeta eller starta nya företag.

Skulle du själv arbeta om skatten var 100% ?

Björn sa...

Mycket roligt att högersidan klagar på att de blir kritiserade av vänstersidan för många saker i deras politik. Även det som sker i omvärlden. Det är ju på det viset högersidan byggde sin politik under en väldans massa år. Nu är det högersidan som leder landet och då får man räkna med att bli kritiserad.

Vad gäller skatten, så tycker jag att alla partier borde fokusera på att använda skatterna på ett MYCKET effektivare sätt. Finns alldeles för mycket instanser, tjänster, utredningar, konsulter mm som egentligen inte behövs. Se till att rensa upp och effektivisera hanteringen av de statliga medlen. Då kommer man även kunna underlätta för företag och privatpersoner i längden.