Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 3 augusti 2011

LCHF kanske (?) kan ge oss lite logiskt tänkande?

Jag blir galen när jag läser om sk. "överviktiga" spädbarn...! Först var det Folksam som vägrade försäkra en 5-åring för att hennes BMI (fullständigt fel sätt att mäta för övrigt!) var för hög. Sen att hon såg helt normal ut hade tydligen inte med saken att göra. (Tur att de inte har sett min 6 mån sons knubbiga lår. Undra vad hans BMI skulle landa på?!)

Nu har man gjort en undersökning, förvisso i USA, som visar att var tredje bebis är för tjock vid 9 månaders ålder. Nu är det ju säkerligen skillnad på Sverige och landet "over there" vad gäller kosthållning. Men vad innebär "för tjock" i praktiken? Hur och vem bedömer vilka av dessa barn som är "för tjocka"?

Barn under året SKA vara knubbiga! Vi är hysteriskt livrädda för allt vad fett heter. Nu har LCHF introducerats i vår värld och våra hjärnor och kanske får oss lite mer logiska (om det nu inte slår över åt andra hållet, med tanke på att vi riskerar att istället bli livrädda för kolhydrater...)

Men det är "tack vare" (...) livsmedelsverkets gamla, idiotiska rekommendationer som mina söner (ja, fortfarande?!) äter lättmjölk, lättfil och andra lättprodukter på dagis. HELT JÄVLA GALET!!!

9 som har tyckt till:

Barnens Hjältar sa...

Det är först när barnen närmar sig treårsåldern och börjar visa tecken på övervikt som man behöver tänka på det. Innan dess är det ingen fara alls. Min elvaåring är spinkig som en pinne idag och han vägde 14 kg som ettåring. Det rättar till sig av sig själv med lite spring i benen.

Anneli sa...

Det är helt SJUKT! Lightprodukter borde förbjudas helt!! Den gamla tallriksmodellen var sund, som man fick lära sig i skolan...då får man lagom av allt. Kroppen behöver lagom med fett och kolhydrater och proteiner..

Grejen är ju att man behöver rätt sorts fett och rätt sorts kolhydrater..men folk har inget sunt förnuft, så är det. LCHF-are blir lätt väldigt fanatiska har jag märkt...och det är ju inte heller nyttigt! Läste du om försäkringsbolaget som inte ville försäkra en flicka som de tyckte var fet? Och den lilla tjejen var helt normal, inte fet nånstans! De skrev om det i Aftonbladet och vem som helst kunde ju se att hon var helt normal..

SJUKT.

På dagis ska de äta lättfil men till mellanmål får de mackor och oboy och söta krämer...var är logiken i DET då? Och till lunchen halvfabrikat med massa tillsatser och ämnen i som får balansen i kroppen att rubbas. Herregud..

Nettan sa...

Visst är det sjukt att dom börjat mäta bmi på barn när dom varnat för just detta. Men tanke på att bmi inte tar någon hänsyn alls till hur du är byggt utan enbart vikt och längd. Kommer bara att tänka på Magnus Samuelsson, sveriges starkaste man, som har ett skyhögt bmi men jag skulle tro att han inte har en uns av fet på sin kropp.
LCHF vet jag faktiskt inte riktigt vad jag tycker om. Att man går ner i vikt är inga tvivel om men vad den mängd av fett gör med en kropp på längre sikt är det ingen som riktigt vet. Det är synd att det ska vara så drastiskt när det gäller kosthållning. Varför inte bara äta efter tallriksmodellen, fast med långsamma kolhydrater, så får man ju som barn en normal syn på vad som ska finnas på en tallrik. Och jag kan bara hålla med om att det är för jäkligt att dom serverar lätt och lightprodukter till små barn på dagis.
Ha en bra dag / Nettan

Husfrun sa...

Nej, äkta fett ska det vara. Så fett som möjligt. Inget onaturligt tjafs. Det är onyttigt som tusan. Dessutom står du dig längre på naturligt fett, varför du inte behöver äta lika mycket onyttigheter för att bli mätt. LCHF is the shit - och ja, jag är frälst :)
BMI är för övrigt fel metod att mäta övervikt/undervikt.

Emma sa...

Lagom är bäst, av allt, tror jag.
Både fett och kolhydrater behövs ju, men inte så mycket som de flesta av oss stoppar i oss. ;-)

Västgötskan sa...

Anneli:
Nä, där finns det ingen logik. :-P
Bra fråga förresten! Ska nog ställa den till barnomsorgsansvariga i kommunen...

Jag tror ni har rätt, allt i lagom mängd. Som sagt, naturligt fett tror jag helt klart är bättre (särskilt för barn)!
Men däremot att undvika kolhydrater och bara äta fett och proteiner är jag tveksam till. Det fungerar (uppenbarligen) men frågan är vad som händer i kroppen på längre sikt?

Anneli sa...

Helt riktigt funderat vad gäller LCHF...med såna mängder fett undrar man hur igenproppade ådrorna blir på lång sikt! För mycket och för lite skämmer allt, har min mor lärt mig ;) Det känns iaf inte sunt i min värld..

Riktigt smör, riktig mjölk..inga jäkla lightprodukter men lite mindre av allt istället..är min melodi. Sen gäller ju den gamla regeln att det man intar ska förbrukas av kroppen. Så enkelt är det ju...och ändå så svårt..tydligen ;))

Anneli sa...

Ps. Man kan gå ner i vikt av att bara äta Mcdonaldsprodukter eller bara barnmat...men bara för att man lyckas gå ner i vikt med en "metod" betyder ju som sagt inte det per automatik att det är BRA på sikt...

Dvs, många stirrar sig blinda på enbart viktaspekter på kort sikt, men inga övriga hälsoaspekter, det är där felet ligger.

Veronica sa...

Det var riktigt trist att höra att de serverar lättprodukter. På Min flickas förskola är det mellan som gäller. Och på flera som jag arbetat på så är det faktiskt RÖD mjölk osv!

Att barn klassas som överviktiga under 3 års ålder tycker jag är fel och jag tycker att det krävs en extrem avvikelse från normen för att klassa barnet i fråga som överviktig...


Usch.. hela den diskussionen är så trist och tråkig...

Bra inlägg!!!!