Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 25 augusti 2011

Lågenergilampans "fantastiska" historia.

Jag har aldrig riktigt förstått hur lågenergilampor kan anses vara miljövänligt? (Än värre blev det när bioetanol- och el blev uttalade miljöbränsle-alternativ...)

Nu tror man att det i höst kommer ske en chockprishöjning på bl.a. lågenergilamporna. Pga dyrare råvaror. (Har vi hört den förut...?)
Man tar alltså först bort glödlampan som alternativ så alla måste köpa lågenergi- och sen höjer man priset. Smart. Om inte annat, bra för de som tillverkar lamporna.

Läser man dessutom på kemikalieinspektionens hemsida hur man ska hantera en trasig lågenergilampa så blir man ju mörkrädd! Och vi är även tillbaka till där jag började mitt inlägg. Hur kan detta ses som ett bra, miljöalternativ??!

Rekommendationer när en varm lampa går sönder

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.7 som har tyckt till:

Anneli sa...

Har haft samma undringar. Kan inte förstå hur nåt som är så hälsovådligt kan anses vara miljövänligt! Och så dyra som de är vägrar jag köpa dem. Jag kommer envisas med vanliga glödlampor tills de inte finns längre. Fick ju gå över till klara lampor då de matta slutade säljas. Den dagen de slutar med glödlampor helt, får jag väl börja med fotogenlampor istället...???

Babydjungeln.se - Jeanette sa...

Man må hamstra ;)

Nettan sa...

Känns väldigt miljövänligt när man läser rekommendationerna. Tryggt ;-) / Nettan

Barnens Hjältar sa...

Jag kan säga att det blev rätt så många goa skratt innan vi fick henne att titta in i kameran :P

Det där med lågenergilampor tycks bli nästa heta potatis ;-)

Janeth sa...

Lycklig vore jag, om det någon gång kunde uppfinnas någonting som jag slipper gå runt och vara rädd för =P

Nett sa...

Man får nog ta och köpa hem ett lager lampor ifall de chockhöjs ;)

Köpa lågenergilampor sa...

Lågenergilampor är riktigt bra sett ur ett ekonomiskt perspektiv, men då gäller det att kolla lite på lampans kvalitet så man inte köper lågenergilampor bara för att de är billiga. Man brukar få vad man betalar för och då kan det visa sig att det blev dyrt att köpa lågenergilampor om de går sönder alldeles för tidigt