Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 9 augusti 2011

Att elmarknaden får hållas?!

Dels finner jag inga ord och de ord jag faktiskt finner är inte alls rumsrena... ---> DN.se

Jag väljer att helt enkelt "bara" säga: Hela jävla elmarknaden är bluff, båg och lurendrejerier! (Imponerande att de kan hållas år efter år efter år, trots att lovas lika ofta att "nästa år, DÅ kommer det ändring...!"
Eller hur, Maud Olofsson.... :-P

4 som har tyckt till:

Anonym sa...

Låt mig gissa, du har ingen aning om hur elmarknaden fungerar, än mindre ett kärnkraftverk?

Istället för att vräka ur dig massa dynga borde du kanske läsa på lite. Här är ett exempel: http://www.kth.se/student/kurser/kurs/EG2060

/ En som läst kursen och är trött på oinsatta klagande människor

Västgötskan sa...

Forskningprojekt från KTH 2009.
http://www.dn.se/debatt/elavregleringen-ar-ett-skrackexempel

Sen att de inte gör underhåll på reaktorerna sommaren utan på höst/vinter är ju bara katastrof!

Likaså att Sverige producerar miljövänlig el genom vind-/vatten - säljer till europeiska marknaden och sen är tvungna att köpa kolkraft för att klara av elbristen. Verkligen fungerande...

Anonym sa...

Märkligt, artikeln är ju skriven 2007.

Nåja, det är ohederligt av dem att å ena sidan skriva att priserna gick ner, men till följd av våtår. Och sedan när priserna gick upp inte tala om att detta berodde på torrår kring millenieskiftet.

Sen vet jag inte riktigt på hur stort allvar man ska ta forksare i vetenskapsHISTORIA här. Att de råkar vara knutna till KTH gör inte att de är mer teknikkunniga än andra historiker.

Och ingenstans i artikeln skriver de för övrigt att marknaden som sådan inte fungerar. Elbörsen är en av världens mest välfungerande marknader. Sen är det en annan sak att vi har en oligopolställning med tre stora aktörer, där staten dessutom har sin egen. Dessutom är det inte fritt inträde på marknaden eftersom staten hårt reglerar vilken produktion som får byggas (kärn- och vattenkraft är ju omöjligt exempelvis). Vid höga priser finns det således många som vill, men inte får, komma in som producenter på marknaden.

Anneli sa...

Jag är rätt övertygad om att de gör underhåll när det är som minst lämpligt, med flit. Iaf känns det så. För det är väl en perfekt ursäkt att driva upp priserna?

Och detta säger jag utan faktakunskap ska tilläggas, jag vet bara att det är likadant varje år och det tycker jag är märkligt.