Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 2 augusti 2011

Lättbakat matbröd (?)


När jag var yngre bakade jag aldrig. Eller jo, jag och min pappa gjorde negerbollar ibland. Men det räknas knappt som bakning (eller)? :-)
Nu för tiden bakas det relativt ofta. Mestadels sockerkaka och kladdkaka. (Det är knappt så att kladdkaka räknas heller... Ha ha!) Ibland blir det även kanelbullar och kärleksmums.

Däremot är jag oerhört dålig på att baka bröd. Det är ju underbart gott med ugnsvarmt bröd! När vi var ute hos ett par vänner för ett tag sen hade mannen i huset bakat och jag och hans sambo sa (på skämt):
"- När du kommer tillbaka sen så finns det inget bröd kvar!"
Tror ni att det fanns något bröd kvar...? *harkel*

Det jag vill komma till är att jag hittade ett superlätt bröd (tror jag) som Leila i-"Leila-bakar" har bakat. Ingen jäsning, bara vispa ihop en massa torrvaror (bl.a. bakpulver) och sen i med filmjölk och sirap. Låter jättegott. Det måste testas snart!

Ingredienser

4.5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2.5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl torkade fikon
1 dl russin


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.

3. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.

5. Fyll formen med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.


7 som har tyckt till:

Duktiga Tjejen sa...

Jag vet flera som har testat det receptet och alla säger att det både är svinlätt och gott! Hembakat bröd är bäst, yum.

Anonym sa...

Det finns många olika recept av den sortens bröd, de flesta ganska goda och väldigt lättbakade. Googla på "bröd utan jäst" får du se! Lycka till!
//Lina

Maria sa...

Det är GOTT.. och lätt.. Har fler lätta nyttiga recept som bara är att slänga ihop.. Hojta om du vill ha några recept.. Kram

Barnens Hjältar sa...

Haha vågar du skriva negerbollar? Är du inte rädd att få en massa moraltanter efter dig?;-)

Det där brödet verkar ju smidigt, vem orkar vänta in jäsning liksom :-)

Husfrun sa...

Förr bakade jag alltid bröd, det gör jag inte längre. Å andra sidan är det bara barnen som äter en brödbit i bland. Ytterst sällan.

Sv. Jag har ett halterneck-linne här;
http://villafrejasbutik.blogspot.com/p/klader-dam.html
Det kan jag modifiera lite efter dina önskemål också om du vill. Färgerna bestämmer du själv. Jag har inget på lager men är en snabbvirkare - tar kanske två tre dagar att virka.
Här är färgkarta; http://www.garnstudio.com/lang/se/visgarn.php?garn=Paris
Ta en funderare :)

Västgötskan sa...

Barnens hjältar:
Ja, den där diskussionen har jag haft tidigare här på min blogg... ;-)

Husfrun:
Jag ska kika! :-)

Evalinn sa...

Det ser supersmarrigt ut!