Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 14 augusti 2009

Varför drar dess idioter inte parallellen...??

Jag blir rent ut sagt FÖRBANNAD när jag läser sånt här. Bilister håller sig ofta till hastighetsgränsen på 70-sträckor, samtidigt som de flesta hastighetsöverträdelser sker vid 30-sträckor.
Dessa idioter (ja, det är precis vad de är) har möjligtvis inte dragit en parallell till VARFÖR det är 30 km/h som gäller? Vanligtvis är det i områden med mycket barn och/eller en skola. Det är ju där det är viktigare än någon annan stans att hålla rätt hastighet!

Om människor kör i 80 km/h på en 70-väg kan jag med lätthet acceptera. Däremot att det kör i 50 km/h där det är 30 får mig att se rött! Om de skulle köra på ett barn, utsätter det inte bara barnet och dess familj för oerhörd sorg. Kan de leva med sig själva sen..??

2 som har tyckt till:

Anonym sa...

I USA är det vanligt med skyltar som ”20 When Children are Present”. Det fungerar bra, skyltarna respekteras.

”…School Speed Limit 20 sign which reads When Children are Present shall indicate to the motorist that the 20 mile per hour school speed limit is in force under any of the following conditions:

(1) School children are occupying or walking within the marked crosswalk.

(2) School children are waiting at the curb or on the shoulder of the roadway and are about to cross the roadway by way of the marked crosswalk.

(3) School children are present or walking along the roadway, either on the adjacent sidewalk or, in the absence of sidewalks, on the shoulder within the posted school speed limit zone extending 300 feet, or other distance established by regulation, in either direction from the marked crosswalk.”

Anonym sa...

Nja, riktigt så är det inte längre. 30 införs på allt fler platser där det inte riktigt är motiverat och resultatet blir att folk inte respekterar gränserna ens när de behövs. På sträckor där folk i alla tider hållit 50 kan man inte räkna med att de helt plötsligt ska hålla 30 bara för att någon bestämt det. I synnerhet när det tycks vara helt omotiverat.

Det är t ex 30 utanför skolan där jag bor. Helt OK, men det gäller även på den stora vägen vid skolans "baksida" där skolbarnen aldrig går. Jag lovar, det är inte speciellt trafikfarligt att ligga runt 70 på denna sträcka. Det är en bred och fin väg och sikten är helt idealisk. Det är ett direkt hån att det är 30 som gäller där, i synnerhet även under skolans lov.

Då är det värre att 30-sträckan längs skolans andra sida helt plötsligt förvandlas till 50 på en tvärgata ett par hundra meter bort där vägen är rätt smal och det är tätt mellan husen. Det är en väg som många skolbarn går och det finns många barnfamiljer längs denna gata. Inte är det bättre av att det är tättvuxna häckar och buskar så det finns inte en sportslig chans att ens hinna se när någon springer ut. Det är alltså helt livsfarligt att hålla mer än 30 där, ändå är det skyltat 50.

Det är helt uppenbart att dessa gränser är satta av en skrivbordsbyråkrat som aldrig sett hur det ser ut på plats utan går efter några vansinniga standardnormer.

Ska man snacka trafiksäkerhet och barn så förstår jag mig inte på de föräldrar som skickar ut barnen på cyklar som varken har lysen eller reflexer i detta höstmörker.