Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 24 juli 2009

Hur kan man favorisera ett barn?

Mammor som blåser med hårtorken efter blöjbyten, sparkar på sin partner för att de låtsas släppa vagnen i en nedförsbacke, satt upp en trappgrind där det fanns ETT trappsteg och bekymrat sig över om de gav tillräcklig intellektuell stimulans åt en tremånadersbebis...

Nog finns det många skräckexempel på mammor som överbeskyddar sina barn! Men däremot kan jag inte förstå hur man som förälder kan favorisera sitt första barn (eller något av sina barn, för den delen)?! Jag älskar mina söner otroligt mycket, även om (och pga att) de är väldigt olika. Tanken att favorisera någon skulle aldrig förekomma i mitt huvud! Hur tänker de mammor som gör detta...??

7 som har tyckt till:

Nova sa...

Som jag skrev på min sida så tror jag inte det riktigt är att favoritsera. Många mammor är oroliga med första barnet för de vet inget annat. När man fött barn två, tre,fyra eller fler barn så vet man ju mer o vet att barnet faktist klarar mer än vad man trodde med barn ett.

Iaf så var det så för mig. Det första barnet lindar man in i bomull för man vet inte hur sköra de är eller vad de klarar av men det vet man ju fler barn man föder.

Anette L sa...

Sånt gör man nog oftast omedvetet, favoriserar alltså.

oumberligating sa...

Ja hur tänker de egentligen de som favoriserar sina barn och hur tänker Pappor som gör det!
Har sett och mött många Pappor och självklart många Mammor också som under åren favoriserat ett av sina barn då barnet ifråga har haft talang exempelvis i idrott!
Skulle kunna ge många skräckexempel på det, men avstår för att inte "elda" upp mig alltför mycket!
Älskar mina tre underbara barn 20, 17 och 15 år gamla, flicka, pojke, hobbies, talang spelar ingen roll, de är inte bara mina barn de är mina vänner och all respekt för de unika individer de är får de både ifrån mig och min Fru!
Ha det bra på alla sett och trevlig helg önskar jag dig och de dina!
kram ifrån Peter!

tinky sa...

Min äldre bror är klart mer favoriserad än mig, men det verkar inte medvetet från mammas sida. Bara en sådan sak som att min bror fick hembakad tårta på sina födelsedagar, på min födelsedag fick jag vara glatt överraskad om mina föräldrar var hemma! Min bror fick sina studieböcker och busskort betalda av mamma när han gick på universitet - men inte jag! Massor av såna här småsaker har pågått och pågår hela tiden.

Däremot är jag pappas ögonsten, men han har aldrig aktivt "lagt sig i" så att säga.

Nackdelen med att min bror blivit hållen under armarna och fått hjälp med allt under en stor del av sitt liv är att han sällan gör saker på eget initiativ nu, i vuxen ålder :/


....och mamma är fast övertygad om att hon är fullkomligt rättvis. Det påpekar hon ofta, till min stora irritation.

Jenny sa...

Jag håller med Nova. Det handlar nog sällan om att favorisera, utan att man helt enkelt är mer hönsig med första barnet.

Västgötskan sa...

Nova/Jenny
När de är riktigt små ja. Men när det fortsätter upp i åldrarna så köper jag inte den förklaringen.

linda sa...

Förstrå inte heller hur man tänker när ma favorotiserar. Min man gör tyvärr det till min ilska. Säger till mig att han gillar JOnathan då han är kramigare, vilket för mig är konstigt.

Visst han är kramigare och större behov av närhet, men Mary i sin tur(barn 1), är den som får konstiga fnatt.

De är olika, jag favoritiserar inte. Skulle vara orättvisst.