Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 16 juli 2009

Det står mig upp i halsen!

På varenda löpsedel diskuteras svininfluensan... Det står mig (och säkert många andra) upp i halsen! Att gå ut med information är jättebra, men måste det alltid gå till överdrift?

Jag kommer med största säkerhet inte vaccinera mig. För det första, varför betala flera hundralappar för något som ändå inte skyddar till 100 %. För det andra, har man gått ut med nya riktlinjer att bara människor som har kroniska sjukdomar eller är gravida ska söka vård OM de får svininfluensan. Det är precis som en vanlig influensa, att det som vanligtvis är friska, med största sannolikhet klarar ett sjukdomsförlopp.

Från SvD:

Hur farlig är svininfluensan?
– Det är en sjukdom som man ska akta sig för att underskatta. Hos de allra flesta handlar det om en veckas sjukdom med feber men för ett litet antal människor innebär det att man behöver sjukdomsvård och en del dör till och med.

Vad är skillnaden på vanlig influensa och svininfluensa?
– Riktigt vad som skiljer dem åt vet vi inte. Den största skillnaden är att väldigt många mer människor är mottagliga för sjukdomen, jämfört med en normal influensa. Under ett normalår insjuknar några procent i vanlig influensa men i nya influensor har man sett historiskt att uppemot 30-40 procent insjuknar.
SvD, DN, DN, ab, ex, ex

5 som har tyckt till:

Johannes sa...

Hej. Inte för att skrämmas eller så, men svininfluensan skiljer sig lite grand från vanlig influensa. Immunförsvarsreaktionen blir häftigare än vad den annars brukar vara, vilket gör att även unga och friska människor faktiskt kan dö. Normalt brukar det bara vara gamla och sjuka människor som ligger risigt till.

Det är inte digerdöden som kommer, även om man skulle kunna tro det när man läser tidningen, men sjukdomen är elakare än vad den vanliga influensan är.

Anonym sa...

Jag håller helt med

Konspirationer och sanningar sa...

Johannes verkar missa faktumet att svininfluensan är mildare än en vanlig influensa. Den kan till och med vara så mild att man inte märker av att man har den. Man kan helt enkelt tro att man har en vanlig förkylning eller allergi med rinnande näsa.

Anonym sa...

Svininfluensan kommer att slå hårt mot barn och unga och säkerligen orsaka flera hundra dödsfall, minst.

Ju fler som är immuna och inte får influensan desto färre som smittas totalt vilket är viktigt framförallt för barn som inte får vaccin och kanske annars skulle dö.

Tänk inte bara på om DU klarar en svininfluensa - tänk också på om de du smittar klarar det!

/Tove

Västgötskan sa...

Tove:
Hur länge är det tänkt att hela svenska folket ska vaccinera sig, tycker du?
Detta är en ny slags influensa, därför kommer fler människor att smittas. Men vem ska stå för de dyra vaccineringar vi kommer behöva göra år efter år, just för att vårt immunförsvar inte "tar fram" ett eget skydd..?