Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 20 juli 2009

Min fru svarade ja, till en tripp till BILTEMA...

I dagens DN debatt skriver pappan Marcus Ridung om sin syn på föräldraskap och könsroller. Till en början förfäras man en aning över det han skriver. När man sen reflekterar över det, förfäras man istället av att de han skriver faktiskt stämmer!

När jag tänker efter, vet jag inte hur många gånger jag har hört följande "argument";
"Nej, men jag (mamman) är självklart hemma med barnet. Pappan kan/vill/har inte möjlighet att vara det och de träffas ju på kvällar och helger ändå".

Jaha, men om jag (som heltidsarbetande mamma) får ångest över att bara träffa mina barn 2 timmar på vardagkvällar + Lördag/Söndag, borde inte många pappor också känna så? Och just pga mammor inte vill dela med sig av ledigheten... (Jo, det är i många fall just den "enkla" anledningen!)

När Marcus tar upp ämnet "kvinnor som skriver om män" kan jag inte bara annat än att nicka instämmande. Hade en man i sin blogg skrivit följande, hade det blivit ramaskri i kvinnliga/feministiska kretsar!

”Idag sa jag “ska vi åka till BILTEMA?”
Och då sa min fru “ja“.
Så nu försöker jag lista ut vad hon har gjort. Har hon:
A) Varit otrogen?
B) Kört över katten?
C) Skrubbat toaletten med min tandborste?"

8 som har tyckt till:

Annika sa...

Jag skulle som person skämmas över om jag skrivit som den bloggare gjorde ang att mannen sa ja till IKEA, men jag tror hon försökte vara roligt, men det blev bara dumt.

Ang föräldraledighet kan jag barea hålla med, iofs var jag föräldraledig på slutet av 70-talet och början på 80-talet, men jag ville absolut inte dela med mig av föräldraledighete, idag förstår jag ju hur egoistisk jag var :-)

Karin sa...

Tja, jag kunde ersatt IKEA med Biltema eftersom svaret "ja!" hade varit lika osannolikt för båda affärerna. Hade det varit okej då? Och i så fall varför?

Västgötskan sa...

Karin:
Du missar poängen. (Eller så ser du den, men vill inte låtsas om den).

Karin sa...

Men snälla, förklara poängen. Jag som, lever i ett förhållande där vi inte delat upp saker i ting i manliga och kvinnliga roller och egenskaper kanske helt enkelt inte har kontext att utgå ifrån.

Apropå inlägget i min blogg hade jag reagerat på mening två och tre för användandet av "glömt" och "inte" signalerar att detta är något hon borde ha gjort. Om jag hade skrivit "inte bytt däck på bilen" och "glömt byta blöja på bebisen" hade jag tyckt att jag använt klassiska roller och kanske sänt ut fel signaler. Men A) jag anser inte att otrohet tillhör en klassisk mansroll och B) jisses, det var ett enda inlägg i en hel blogg. Kanske inte det inlägg jag själv skulle marknadsfört som det som bäst beskrev min blogg, och känn dig fri att läsa och kritisera övriga inlägg. Jag tycker dock inte att det är okej att någon väljer ut mig såsom symbol för något jag inte står för. Jag står dock för att mitt inlägg knappast var menat som en del i någon slags kamp att bevara könsrollerna, och att det ska läsas med ett visst mått av ironi. Och det är dock alldeles sant - min man som i vanliga fall bedriver hatkampanjer gentemot Ikea sa en dag plötsligt väldigt entusaistiskt ja till att åka dit, och min första bisarra och skämtsamma tanke var varför, vad försöker han dölja. Och så räknade jag upp de värsta och mest osannolika grejerna jag kunde komma på just då.

Tessan sa...

Jag kan inte för mitt liv förstå hysterin kring Ketchupmammans inlägg. När jag läste det första gången skrattade jag gott! Kvinnan har humor så det förslår, och läser man övriga inlägg i bloggen så ser man det. Inte kan väl någon på allvar tro att hon verkligen tror att hennes man har varit otrogen för att han vill till Ikea?! Förstår inte folk ironi eller har de helt enkelt ingen humor?

Västgötskan sa...

Karin:
I grund och botten tror jag att vi har samma syn på det hela. Jag och min sambo har heller inte "ditt och mitt" hemma, utan delar på sysslorna. Jag förstår även att din inlägg var menat som ett ironiskt skämt.

Men vad jag däremot inte håller med om är det faktum att många kvinnor runt om i landet verkligen VÄGRAR dela med sig vad gäller t.ex. föräldraledighet! De håller så hårt i dagarna så knogarna vitnar. Däremot tycker de att männen "självklart" borde hjälpa till mer hemma, vilket i praktiken innebär att deras män får MER att göra med barn, hushåll + deras (i kvinnornas ögon) sysslor!

Gurtah sa...

Ska vi åka till Biltema imorgon älskling...? ;)

Mamasnest sa...

Jag tycker att det viktigaste är att barnen får ut så mycket av tiden som möjligt. Min man är hemma helt 3 veckor av 5, därför tog jag hela föräldraledigheten så att barnen fick ha oss båda hemma så mycket som möjligt.
ALLA beslut runt barnen som tas av egoistiska skäl bör man nog gå igenom en gång till.