Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 21 juli 2009

Män - Ta för er mer (?!)

Pappan som skrev om föräldraskap och könsroller i gårdagens DN-debatt får nu "svar på tal". Man skriker från kvinnligt håll att papporna minsann måste TA FÖR SIG MER!

Låt mig då vända på frågan; om männen nu skulle försöka ta över mer, både vad gäller barnen och hushållsarbetet, skulle ni "hemma-mammor" då gå ut och laga bilen, måla huset, renovera garagetaket...? Eller menar ni att han fortfarande ska göra det, PLUS ta mer ansvar i hemmet?

"Vi föräldrars" chefsredaktör Helena Rönnberg säger dessutom att de hela tiden söker efter mer män/pappor till sin tidning. Jag har svårt att se att det inte skulle finnas en enda man, som inte vill skriva för en tidning (oavsett om det är teknikens värld eller Vi föräldrar)...

9 som har tyckt till:

Tant Grön sa...

Men att ta ansvar för sina barn betyder inte per automatik att män ska städa mer, diska mer osv osv... Och att meka bil kräver kunskap, däremot kan vem som helst klippa gräs t ex.

Så det där är ett dåligt argument för att papporna inte ska ta mer ansvar över sina BARN!! Har själv hört det till leda när mina barn var små...

NicceD sa...

Kvinnor kan inte ta för sig manliga sysslor då ni inte vet hur motrer fungerar etc. Så försök inte ens.

Alexandra sa...

Vem som helst kan också meka med en bil, det handlar om viljan att lära sig. Och just den viljan finns sällan hos en kvinna.

Anonym sa...

Pappor ska ta mer ansvar för att vara Pappa inte bara jobba, laga garage dörrar. Alla pappor, familjer bor inte i hus för att bara laga. Utan för att bo och leva med barnen, umgås med barnen. Kvalitetstid kallas det för.

Jag är själv pappa till tre barn och förstår vad pappa skriver om. Har mött förskoleföreståndare som själv är man där han berättar att det han fick se hur mycket tid jag är med min yngsta dotter. Är han samtidigt lite chockad men glad att se att jag lägger ner den tid.

Den manliga förskoleföreståndare berättar hur det var när han var litet barn. Papporna då retades av andra pappor och kallade dem för messar eller kvinnor för att de umgicks med sina barn! Det tycker jag är hemskt att förneka sina barn. Att inte umgås med tycker jag är hemskt av en pappa och idiotiskt att ens komma på tanken att bete sig så.

Tyvärr lever det kvar att bete sig så. Har märkt det på en del arbetsplatser runt om.

En stolt pappa till tre barn med mycket tålamod!

Mvh, Thomas

Anonym sa...

Tant grön är ju imbicill!

Oftast handlar det inte om att byta ut en motor på bilen, utan mycket mer ofta handlar det om att byta däck eller ta bilen till verkstaden. Detta lär väl en tjej klara av.

Vad jag istället irriterar mig på är att mannen som klagar på DN, önskar ett Sverige där män ljuger ännu mer om hur de vill ha det, och att kvinnor trycker ner sina känslor av att vilja känna sig som en fru o mamma. Kvinnor blir inte mer jämställda för att de inte får tala ut ärligt om hur de har det där hemma. Förväntar sig denna klagande man på DN att kvinnor ska ljuga om att mannen diskar medan han egentligen är ute och byter däck? Varför vill man leva i en sådan ytlig värld, där endast ord gäller och inte det som egentligen sker.

Det är nog just detta som lett till denna situation. Den klagande mannen på DN tror, just för att vi ständigt ljugit i Sverige hur vi vill ha det med könsrollerna, att alla kvinnor vill att deras man ska inta en kvinnoroll för att jämställdhet ska finnas i hemmet. Men så är det inte, utan de flesta kvinnor vill fortfarande ha en man, och inte en kvinna. Det är upp till var och en att trivas som de vill!

Västgötskan sa...

Thomas:
Kan bara hålla med. Personligen är jag för att dela föräldraledigheten rakt av, men då blir det ramaskri ibland 95 % av svenska kvinnor. (Av olika anledningar).

Den förvånade pappan sa...

"Kvinnor kan inte ta för sig manliga sysslor då ni inte vet hur motrer fungerar etc. Så försök inte ens."

Smart kille det där... (ironi)

Hur som helst, jag håller med om att föräldraledigheten bör delas lika, men inte föräldradagarna. Hur föräldradagarna bör fördelas kan staten omöjligt veta bättre än varje familj. Dock borde den totala föräldraledigheten (alltså en längre sammanhängande ledighet tillsammans med barnet) delas lika.

Detta kan göras utan att föräldradagarna delas lika. För oss är det till och med en förutsättning att dela dagarna lika för att kunna dela ledigheten lika.

Västgötskan sa...

Den förvånade pappan:
Ja, så kan det ju vara för många. Problemet kan ju dock uppstå om man behöver skydda sin SGI efter barnets 1-årsdag och då inte kan/vill/har möjlighet att ta ut några FP-dagar.

Likaså MÅSTE man ta ut FP-dagar om barnet är över 18 mån och man ska vara ledig mer än de 25 % man har rätt till. Annars behöver arbetsgivaren inte godkänna ledigheten.

Den förvånade pappan sa...

Efter ettårsdagen måste man ta fem dagar i veckan, men innan det kan man snåla hur mycket man vill/har råd med. Det är ju just detta som gör att det är ytterst olämpligt att dela föräldradagarna helt lika. (För oss). Jag förstår inte vilket problem du åsyftar.