Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 26 januari 2011

Va, har ungdomar under 15 år sex?!

RFSU och utbildningsradion har tillsammans tagit fram en 30 min lång animerad film där två ungdomar har sex. Detta visade i förra veckan i SVT och har nu ("naturligtvis") blivit anmält till JK som yttrandefrihetsbrott.


En privatperson (...) tycker det är olämpligt att filmen visar två underåriga som har sex och målgruppen är högstadieelever.
För det första; Har personen i fråga missat att det inte är olagligt att ha sex under 15 års ålder?!

För det andra; Jo men visst... Låt oss vara naiva och tro att ungdomar väntar till sin 18-årsdag eller kanske t.o.m. bröllopet innan de har sex?! Varför skulle vi berätta i FÖREBYGGANDE SYFTE, för 12-13-åringar att de faktiskt kan bli gravida eller få könssjukdomar när de ändå kan/kommer lära sig den hårda vägen..? *ironisk*


DN,

2 som har tyckt till:

HDR-fotografen sa...

Enligt svensk lag går filmen under barnpornografi. Speciellt efter lagskärpningen från första januari i år.

Anneli sa...

Ibland känns det mesta helt absurt. Å ena sidan att en utbildningsfilm som dessutom är tecknad räknas som barnporr och och andra sidan; behövs verkligen såna här filmer? Jag menar..ungdomar idag kan väl det mesta om sex..

Men å tredje sidan är deras kunskaper många gånger byggda på myter men å fjärde sidan..

Äh, fan! Nu blev jag helt snurrig! En sak vet jag iaf - och det är att som förälder har man ett ansvar att prata med sina barn om det här och inte vara naiv. Öppen kommunikation och inte utgå ifrån att "MIN trettonåring får inte ha sex!!" Jag vill INTE att det blir som i USA där föräldrarna får spelet och vill förbjuda sexualundervisning i skolan för att de är rädda att det uppmuntrar ungdomarna att ha sex före äktenskapet..

(inte konstigt att det är så vanligt med tonårsgraviditeter med den inställningen). Och med det menar jag förstås INTE att jag tycker det är ok att 13-åringar har sex egentligen..det jag menar är att information är bra. Fast ibland kan jag tycka att det pratas för mycket om sex överallt..