Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 20 januari 2011

Är dagens barnböcker FÖR gulliga?

Bokförlaget Rabén och Sjögren hade tänkt nypublicera "Ture Sventon i Paris" men backar nu efter att sveriges författarförbund nekar dem att byta ut ordet "neger", som fanns i originalboken, mot svart eller färgad.

Jag förstår inte riktigt hysterin om jag ska vara ärlig. Visst har ordet använts på helt fel sätt historiskt sett och har haft en otroligt negativ klang! Men så länge vi själva FORTSÄTTER att hoppa högt och "hyscha" varje gång någon säger ordet, blir det bättre då...?!

Ska vi dessutom skriva om alla barnböcker som någonsin skrivits? Min bloggvän Jempa hade ett bra/roligt exempel för ett tag sen (om man nu ska överdriva saker) ---> Se här.

Skillnad...?

Likaså läste sambon för yngsta sonen ur sin gamla "Skattarkammarbok" om Bockarna Bruse. Nu snackar vi inte någon "gulle-gull-snäll" version där stora bocken putter ner trollet i ån så han åker bort med vattenströmmen. Nej nej! Här var det att den stack ut trollets ögon med sina vassa horn och krossade alla ben i trollets kropp!

Jag måste i ärlighetens namn erkänna att jag blev rätt förvånad (!) men samtidigt fick det mig att undra; är dagen barnböcker FÖR snälla, gulliga, "rosafluffiga" och pedagogiska...?SvD,

1 som har tyckt till:

Jempa sa...

Det där har jag också tänkt på.. Det var MYCKET råare förr.

Kanske därför vi är så sjuka i huvudet, medan våra barn kommer bli värsta myspys-människorna.