Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 14 september 2011

Stor och liten.

Jag har aldrig förstått varför människor får för sig att deras små, "gulle-pluttig-snuttiga" hundar inte kan leka med större raser. Som om de större hundarna direkt se storleksskillnaden och gå till attack? Eh...

Det är ofta tvärtom. Jag kan självklart förstå att man som hundrädd reagerar på storleken, men om man bara ser till lynne är rädslan oftast obefogad. De små hundarna är oftast värst!

Detsamma gäller hästar. Egentligen är det ologiskt att vi låter våra små 4-5-6-åringar sätta sig på småponnyer, för ofta är de envisa och små-djävliga som få! De större hästar är oftast betyyydligt lugnare! Tur att "gemene man" inte vet om det, kanske? :-)7 som har tyckt till:

Jempa sa...

Har för mig att de två raser som går absolut bäst ihop är Grand Danois med Chiuahua. :)

Husfrun sa...

Så är det ju absolut. Tycker det är lite smålusigt när hundägare söker lekkamrat till sin hund och folk automatiskt frågar om storleken. Storleken spelar ju aldrig någon roll! :O

Västgötskan sa...

Husfrun:
Exakt. Det har ju med lynne att göra.
Tänk om vi skulle säga: "Nej, tyvärr. Dig kan jag inte vara vän med. Du är ju 197 lång. Jag är bara 158...) Ha ha!

Anonym sa...

Jag har en stor hund som inte riktigt fattar att han är så stor, själv verkar han tro att han är liten och att alla vill leka med honom, vilket kan bli lite fel ibland. Många är ju rädda för schäfrar och backar när vi kommer, men när de lärt känna honom så säger nästan alla att det är den snällaste hunden de träffat på. Det känns gott...

Kul att du kikade in hos mig, jag är också västgötska. :)

Fru Gårman sa...

Jag har ju min kalv. Han gillar småhundar men kan inte leka med dem lös. Det beror på att han tar sina tassar i sidan på ryggen på dem och är de då ovana så gör det ont. Vita faran rullar i väg som en boll när Kalven gör så. Hon har lärt sig att det är bäst och gör inte ont. :)

Karro sa...

Ja men visst är det så... Ju mindre hunadarna är, ju mer envisa o ettrig är dom.. O samma för en ponny, hur envis får man bli;)har haft många duster med dessa envis små hästar mååånga gångar;)
Kram K

Anneli sa...

Jag hade förr fördomar gentemot rotweiler och schäfrar. Har iof blivit biten i låret av en schäfer, vilket bidrog till rädslan, men det VAR lite mitt fel (jag stod för nära ytterdörren när hundens matte som vaktade hårt och hade varnat mig för att stå för nära när hon öppnade). Men numera vet jag bättre. Första gången jag träffade en rotweiler märkte jag att den hunden var världens snällaste..:) För övrigt är jag uppväxt med två små knähundar och den ena, som var en yorkshireterrier, trodde nog att han var större än han var för han bjäbbade upp sig en gång mot en större hund och fick sig en läxa...:) Små hundar mopsar ofta upp sig medan stora hundar är dels bättre dresserade av naturliga skäl samt är lite lugnare. Kanske för att de vet med sig att de är respektingivande?