Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 8 september 2011

Ska man "tvinga" barnen?

Jag blev lite smått förskräckt när jag läste i en familjelivs-tråd om föräldrar som gav orsaker till varför deras 9-åringar inte kunde simma. Väldigt många svarade att det berodde på att:

1. De ville ta det i barnets takt. 

2. De var sällan i simhallen.
3. Deras barn var rädda för vatten. "Hur gör man då...?" var det någon som undrade.

Eh... Man låter dem gå i simskola, alternativt går oftare till simhallen och/eller låter dem duscha/bada hemma. Man blir inte MINDRE rädd för något genom att undvika det!Jag hade aldrig förlåtit mig själv om inte mina barn lärde sig simma så snart så möjligt. Det kan vara (och är ofta) livsavgörande!


Hur tycker ni man ska göra? "Tvinga" barnen eller låta det ta den tid det tar?8 som har tyckt till:

Anneli sa...

Bara på familjeliv...;) Jisses. Var medlem där ett tag men tröttnade snabbt, herreguuuud..

Det är väl KLART att man ser till att ungarna vänjer sig vid vatten, tycker det är kul och lär sig simma så snabbt det går. Herregud, vi bodde i simhallen och på de bad som finns sommartid här. Och vid sex års ålder blev det sommarsimskola varje dag i två veckor. Men ungen skulle lära sig dyka fick morfar ta över - jag lyckades inte lära henne, jag är usel på att lära ut. Min pappa lärde mig att simma och dyka när jag var barn :)

Anneli sa...

Ps. "Ta det i barnets takt" är INTE att undvika vatten...men det begriper ju vi såklart. :) Klen ursäkt. Låter nästan som om det är föräldrarna som är rädda...:-0

Katarina sa...

Här har vi börjat med babysim vid 6 månaders ålder och sedan fortsatt. Vi har peppat och pushat och resultatet är vattenglada, orädda barn. Två av tre simmar!
Det kan rädda liv att kunna simma.. Alla borde ha som mål att lära sina barn så fort som möjligt.

Nett sa...

Håller med dig, bara att se till att barn är oftare vid vatten så rädslan försvinner. Det är inte lätt att radera, men jag gjorde det när jag skulle in i databasen och ändra lite ;)

Elin sa...

Jag hade inte tvingat ner min dotter i vattnet om hon var rädd. Troligen hade man bara fått motsatt effekt. Lek fram det istället eller börja på babysim tidigt. Vi började på babysim när dottern var 4 månader. Hon är galen i vatten nu, hon älskar det.

Västgötskan sa...

Elin:
Självklart får man ta det i en viss takt, men kanske ändå inte alltid i barnets takt.
Är barnet rädd och man då dessutom inte ens går till simhallen mer än 1 gång i halvåret, hur ska barnet lära sig simma?

Nettan sa...

Jag har själv inget att relatera till om rädsla i vatten för båda mina tjejer är lite mer vilda än vad som faktiskt är sunt för dom. Min 4-åring slängde sig ner för en täckt stor vattenrutschkana själv innan jag hann få tag på henne. Så det kan vara lite otäckt på det håller också.

Jag tycker dock att simning är riktigt viktigt och att vid 9 års ålder ska man kunna eller iaf nästan klara det själv. Vet inte om det är till att tvinga men som många redan skrivit. Uppmuntra och besök badhus ofta. / Nettan

Barnens Hjältar sa...

Det är tydligen skolans skyldighet att se till att alla barn har simkunskaper. Det görs simprov i femte klass. Kan barnen inte simma i femte klass måste skolan se till att de lär sig på skoltid, förslagsvis på idrottslektioner.
Jag kan tycka att simprovet borde göras tidigare, exempelvis i andra eller senast tredje klass.
Mina ungar har alla gått i simskola. Lilleman går nu. Alla barn kan simma men det har tagit olika tid för dem att klara det.