Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 23 september 2011

Mycket fungerande elmarknad...

Elmarknaden måste verkligen vara fullständigt ogenomtänkt...?! Från och med 1 november i år har EU bestämt att Sverige ska delas in i fyra zoner.  Södra Sverige ska få dyrare el och norra Sverige får därmed billigare. Just pga att det finns ett överskott i norr och ett underskott i söder. Det är dessutom svårt att överföra elen inom landets gränser för att nätet är gammalt/undermåligt. Visst. So far, so good. Det köper jag!


Men när man ibland löser detta underskott genom att strypa exporten av el i söder, till bl.a. Danmark då anser EU-komissionen att Sverige gynnar sina kunder framför Danmarks.
Eh...ja? Om det skulle vara så att vi hade haft så lite pengar att det precis räckte till mat till familjen, hade jag ju hellre köpt till mina egna barn än till någon annans...

Nej, men förlåt. "Självklart" ska vi exportera våran rena el till andra länder och sen när vi själva får brist, köper vi istället in el (bl.a. kolkraft) från centraleuropa. Mycket fungerande marknad, som sagt.5 som har tyckt till:

Om 4barnslivet sa...

Men va fasen. jag bor i söder:/

Malla sa...

bra för mig som bor i norr men jag förstår ändå inte hur de tänker!
ha en fin fredag :)

Lanic sa...

Synd att vi inte fick behålla Barsebäck i söder. Det stack väl i ögonen på stockholmarna att Skåne skulle ha landets finaste kärnkraftverk.

Johan E. Bengtsson sa...

Sorry, men jag håller inte med.

Tänk dig om DU var en liten elproducent i Skåne, som vanligen säljer en andel av din produktion till Danmark (med högt elpris), och hämtar en stor del av din förtjänst där (som ska betala löner m.m.). Överföringslänken till Danmark används då fullt ut, eftersom alla producenter vill sälja till det bättre Danmarks-priset.

Om det då blir sämre tillgång till el på den svenska sidan och den som opererarar Danmark-länken då stryper den så tvingas du sälja en del av Danmark-elen i Sverige, till sämre förtjänst. Det är väl ändå inte att "måna om sina egna barn"?!

Jag tycker att du ägnar dig åt ett önsketänkande, att elpriset alltid ska vara lågt, oavsett tillgång och efterfrågan.

Västgötskan sa...

Johan:
Problemet med tillgång är att i dagsläget har vi 40 % av kapacitet i Sverige kärnkraftverk.

Avregleringen som var på elmarknad har resulterat i makabra prishöjningar. Att t.ex. statliga elbolag ska tjäna pengar köper jag inte för fem öre!

(Däremot förstår jag delvis din tanke när det gäller mindre aktörer).