Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 11 februari 2011

Hur definierar ni barnfattigdom?

Fastnade framför "Debatt" igår kväll där de bl.a. diskuterade barnfattigdom. Jag vill börja med att säga att det är sorgligt att det existerar i Sverige på 2000-talet! Men jag förstod inte riktigt referenserna i programmet...?

En präst hänvisade till en kvinna som satt jämte henne och sa:
"- Det här är xxxxx. När hennes dotter kommer och frågor om hon kan få 75 kr att ringa för till sin mobil, så kan hon inte få det. Hon kom då till kyrkan för att få hjälp och fick det av mig."

En yngre tjej berättade hur pinsamt det var när hon kom tillbaka efter sommarlovet och "alla" hennes kompisar hade varit utomlands, men inte hon.

Är det detta som definierar barnfattigdom?!
1. Man har inte råd att åka utomlands?
2. Man har, som tonåring, inte råd att ha mobiltelefon...?

Jag som trodde barnfattigdom handlade om att man inte hade råd att köpa kläder eller mat. Fan, vad fel jag måste ha haft...?!


3 som har tyckt till:

Anonym sa...

Nej, beroende på vilket land du bor i så hamnar ribban för termen "fattigdom" på olika höjder.

Fattigdom i Sverige kan tyckas som larvigheter, men det är det inte. Långt ifrån.

Det är ett djupt ovärdigt tillstånd med mycket skam inbyggt, och vad gäller barnen så handlar det påfallande mycket om just sådana "triviala" saker som pengar på mobilen.

Om det inte fanns något att jämföra med, om inte de andra barnen ständigt påminde om vilka fina kläder eller touch-mobiler de fått, då skulle inte heller de fattiga barnen fara illa. Men så är det inte.

Kläder, mat och tak över huvudet kan nog de flesta se till att få i vårt land. Men att inte ha möjlighet att fylla på sin mobil, kunna följa med på skolutflykten, följa med kompisarna på bio eller kunna fika på stan är tyvärr grymma skamfaktorer för barnen. Och de kan inte underskattas.

Så det handlar definitivt inte om kläder och mat. Tyvärr, men så är det.

Västgötskan sa...

Det må vara pinsamt, men det är ju ingenting som behöver ekonomiskt stöd från staten (som diskussionen gick ut på)!

Fresa sa...

http://www.rb.se/vartarbete/isverige/barnfattigdom/Pages/default.aspx
man får skilja på barnfattigdom och fattigdom också.. det är kanske inte fattigdom att inte kunna åka på resor, men ett barn som inte får åka med på klassresor pga föräldrars inkomst, tycker jag kan få rätt att få hjälp från typ staten då..

pengar på mobilen vette fan om jag skulle hålla med om iofs..