Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 26 september 2010

Logisk ekonomi....

Fr.o.m. 1 oktober börjar de nya bolånetaket att gälla. Dvs man ska inte kunna lägga ett högre bolån än 85 % av husvärdet. Detta sägs vara för att skydda både banken och låntagarna från bolånehysterin.

Vad man sen lägger till är att det kommer inte vara några problem (om ekonomin tillåter) att lägga de övriga 15 % som blancolån. Dvs ett lån utan säkerhet, med ca 3 % högre ränta. Hur sjutton är detta ett sätt att skydda lånetagarna från att "överlåna"? Hur logiskt låter konversationen:

"- Du kan tyvärr inte låna 100 % till en ränta av 2 % på bottenlånet resp. 3 % på topplånet. Vi vill skydda dig från lånebubblan! Däremot kan vi självklart lösa det om du tar 85 % till 2 % ränta och resterande till en räntenivå på 5 %!"
DN

2 som har tyckt till:

Mollamaja sa...

Så sjukt som sagt!

Anonym sa...

Helt ologiskt är detta inte. Priset på bostäder bestäms av "marknaden" och är direkt relaterat till alla kostnader som uppkommer i samband med bostadsköp. Den högre räntekostnaden som blancolånen medför kommer i sig att ha en dämpande effekt på bostadspriserna. Detta är troligtvis gynnsamt för alla som vill in på bostadmarknaden, d v s även för de som får toppa med blancolån. /Anders