Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 23 mars 2010

Sverige på 2000-talet...??

Regeringens mål är att minska antalet studenter som läser upp, kompletterar eller ändrar inriktning genom att läsa på komvux. De har tagit fram ett förslag som innebär att de elever som kommer direkt från gymnasiet, har toppbetyg samt har läst avancerade kurser i matte, engelska och andra språk kan få "extra bonuspoäng" och får därför lättare en högskoleplats.

Hur kan detta vara en bra lösning? Vem vet vid 16 års ålder vad de vill jobba med när man är klar med skolan, ca 8-10 år senare? Vem har drivet vid 16 års ålder att få MVG i alla ämnen?
Nu säger jag inte att det inte finns elever som är otroligt målinriktade och vet EXAKT vad de vill bli. Men det är ändå ett fåtal i sammanhanget!

Om jag, som tog studenten för 11 års sen, vill börja studera innebär det att de som går ur gymnasiet nu har större chanser än mig att komma in på sin drömutbildning. Hur kan det vara rätt?
Borde inte utbildning, i Sverige, på 2000-talet handla om jämställdhet, rättvisa och lika möjligheter för alla sökande?!4 som har tyckt till:

oumberligating sa...

Som alltid! Du har så rätt så!
Kanske har regering inte tid med att ta ställning till viktiga frågor, nu när de sitter och funderar på vilken färg de olika delgivningkuverten ska ha?
Ja, inte vet jag!
Vet däremot att jag önskar dig en fortsatt fin vecka!
Kram ifrån den där Vikingahövdingen!
(Ja, jag vet, det är inte som det ska hos mig, men det är ju varken en hemlighet för dig eller mig!)

Anonym sa...

Tyvärr (som vanligt är det fel som straffas) är det många som skippar vissa ämnen för de inte orkar med i gymnasiet för att sedan läsa upp, alltså gör detta planerat. Vet tyvärr flera fall. I de ämnen de lägger ner tid har de MVG och säger :-Men de andra kan jag läsa upp på komvux...

Nina sa...

Ååååhh! Vad skönt med en blogg med lite stuns i! Har letat säket en timme och bara hittat en massa flams...

Och ja! Skolpolitik! Don't get me started! Gör om gör rätt - och börja där problemen startar - skolpolitiker, lärarutbildningen, lärarlöner. Blir nog till att sätta eventuella barn i finsk skola, den ska vara ba har jag hört!

oumberligating sa...

Godmorgon! Nu blir jag lite orolig!
Ännu inget underbart inlägg ifrån bloggarnas Mästarinna?
Hoppas det inte är något sjukt barn pågång?
Men en rad på min blogg fick jag och djäklar vad det värmer när du skriver! Numera tänker jag alltid på dig när jag skriver, någonstans i fantasin är jag en skolpojke som skriver uppsats och du är Fröken som tittar upp över dina läsglasögon och säger...."-Nå Peter, tänk på styckeindelningen!"
När jag gick skolan fick jag alltid beröm för mina uppsater, 5 på innehåll och 2:a för stavning och språkbruk, ja, som sagt ränderna går aldrig ur! (ler)
Jag hade hoppats på din mailadress så jag hade kunnat skickat den "röda datormusen" till dig, tänkte att det var ett perfekt oumberligt ting att visa, utan länk till mig så klart, du har ju visat liknande "saker" förut!
Allvarligt talat, det här med människor som inte gillar det de läser, värst var under de året vi startade upp en ny Patientförening jag och några till, de flesta patienföreningar är så trista så hälften kunde vara nog, så när vi skulle skojja till det, så hoppade flera av idén, inte lätt att vara alla till lags inte.
Nu växer föreningen igen, så lite utrensning behövdes säkert, humor utesluter verkligen inte allvar som du vet!
Ha en fin dag! Hoppas som sagt att allt är väl med dig och de dina!
Hoppas på sol idag även hos dig som här och ha en fortsatt bra vecka!
Kram ifrån Peter!