Min träningsblogg - Rund är också en form!

söndag 21 juni 2009

Föräldaledigheten i tre delar - Ett strålande förslag!

FP vill öka kvoteringen inom föräldraledigheten så att 1/3 är mammans, 1/3 är pappan och den sista tredjedelen kan fördelas som man själv önskar.

Personligen tycker jag detta är en strålande idé! Man hör ofta "ursäkter" som:
* Pappan träffar barnet så mycket ändå...
* Vi har inte råd för pappan tjänar 8.000 kr mer i månaden.
* Vi kan bestämma själva!

Varför hör man aldrig en föräldraledig pappa säga: "Mamman träffar barnen så mycket ändå"?
Eller säg att vi som exempel räknar på bruttolönerna 25.000 kr och 33.000 kr.

Är mamman hemma och tar ut 7 dagar/vecka så blir den totala månadsinkomsten ca 37.500 kr efter skatt. Är pappan hemma med samma villkor har man ca 36.100 kr. Dvs den "mastodonta" skillnaden på 8.000 kr har plötsligt krympts till 1.400 kr...

Alla de som hävdar att de klarar av att fördela föräldraledigheten själva. Hur kommer det sig att vi är 211 år ifrån en jämställd situation?

Sen säger jag inte att exemplet ovan kan tillämpas i alla fall. (Samt att det skiljer om man kommer över "taket"). Men jag har svårt att tro att den stora massan skulle ha svårt att fördela ledigheten mer lika.

5 som har tyckt till:

Tessan sa...

Jag hävdar fortfarande att det ska vara upp till varje familj att fördela f-ledigheten som de önskar. Vi har varit hemma 1½ år med våra barn. Skulle maken vara hemma i ett halvår hade vi kunnat skrota hans firma direkt. Allt är inte svart eller vitt.

Västgötskan sa...

Jag håller med om det sistnämnda.

danitra sa...

Kvinnor med företag är flexibla, män med företag är uppbundna. Konstigt det där.

Själv vill jag egoistiskt sett inte ha en tredelad FL, men ur ett samhällsperspektiv är det jättebra. Förhoppningsvis hinner vi få en sista graviditet avklarad innan eventuella regler ändras. He he!

Anonym sa...

Bra skrivet!

Amathea sa...

Delar man dessutom så lika som möjligt på föräldraledigheten har man ju en jämnställdhetsbonus att vänta! Inte alls fel!