Min träningsblogg - Rund är också en form!

torsdag 21 maj 2009

Många kvinnor är klena.

alltombarn kan man läsa om en mamma som blev nekad sjukpenning under graviditeten, för FK ansåg inte att arbetsförmågan var "tillräckligt nedsatt".

Jag måste erkänna att jag är kluven när det gäller såna här frågor:
1. Nej, det är helt korrekt. Graviditet är ingen sjukdom.
2. Men samtidigt är det ju inte graviditetens vara eller icke vara, som ska bedömmas, utan vilka sjuksymptom personen i fråga har.

I det aktuella fallet så var mamman extremt trött och hade lågt blodtryck. Där kan jag ändå känna; Ok? Vem är inte trött under graviditeten? Det var mer regel än undantag att jag la mig i soffan direkt när jag kom hem från jobbet och sen sov från kl 19-20 fram till 06 på morgonen. På helgerna låg sömnen på stadiga 14 timmar/natt...!

Lågt blodtryck? Nu står det inte exakt vilket värde hon hade, men personligen hade jag 110/60 och klarade mig alldeles utmärkt. Jag har jobbat fram till V.38 båda graviditeterna.
Foglossningen fanns där, framför allt vid 2:a graviditeten, jag mådde dessutom illa VARJE morgon fram till BF. Dvs jag spydde alltid innan jag gick till jobbet!

Jag säger inte att det inte är individuellt hur mycket man klarar, men efter att ha läst mååånga familjelivs-trådar genom åren så har jag (tyvärr) insett att gravida kvinnor många gånger är klena. De är mesiga. De tycker att de har mest ont/mår mest dåligt i hela världen. Jag garanterar; så är inte fallet!
De vill sjukskrivas för att det har lite ont/är trötta/mår illa. "Hm. Om jag känner efter så är det nog lite tungt att jobba nu, när jag är i 33:e veckan"...

Även om det naturligtvis finns fall där sjukskrivning är helt legitimt, så måste jag ändå säga: Kvinnor borde vara lite "tuffare" i vissa lägen.

4 som har tyckt till:

Ina sa...

Jag håller med dig fullt ut.
Men vi kvinnor/tjejer/kärringar är sååå duktiga med att vara värre än alla andra fruntimmer.
Men det är så att vi är så bortskämda i detta land med att få hjälp så fort, tänk de i de fattiga länderna.. undrar hurde gör?

Anonym sa...

Bara för att du inte var tillräckligt trött för att inte kunna jobba betyder inte det att det gäller i de omskrivna fallen. Kvinnor som varit gravida tycks ha en tendens att döma alla graviditeter efter sina egna, men kort i taket, graviditeter är väldigt olika. Klena tramspottor finns överallt, i alla sjukdomskategorier men det är just bland gravida man så ofta hör "jag hade minsann foglossning/illamående... men jag gick ändå tre mil genom snön varje morgon för att komma till jobbet. Bit ihop!"
I stället kan du förklara hur man skall kunna jobba om man är så trött att man sover 20 timmar per dygn i flera månader. Förvissa dig om att den du klankar ner på inte tillhör den kategorin innan du klagar.

/Har också varit gravid och aktar mig efter det j-t noga för den här typen av dömanden

Lilla jag sa...

Haha, lite roligt va det allt att läsa. Du har ju faktiskt trots allt mått rätt bra dina graviditeter =) om man jämför med andra. Din foglossning va ju inte jätte allvarlig. Sen kan det ju vara så att vissa som skriver på dessa trådar är som jag...man klagar inte så mkt utan uttrycker det som att man känner sig för trött eller har för ont för att jobba. Jag sa aldrig hur helvetes ont jag hade när jag inte ens kunde gå utan fick sitta i rullstol för att överhuvudtaget komma ut. Och därför kan det framstå som om man har mindre ont än man har. Å angående lågt blodtryck kan det vara väldigt jobbigt, jag hade 90/65 ingen höjdare alls, när man ramlar ihop och slår sig både här och där.
Så viis är det individuellt, men man ska inte dömma för mkt innan man VET...alla uttrycker sig ju inte lika=).

Gealach sa...

Man undrar ju hur kvinnor gjorde förr i tiden ute på landet, när de bodde i små, kalla stugor och arbetade hårt, kanske dessutom med 3-4 småbarn runt fötterna. Dessutom gick de igenom många fler graviditeter än vad dagens kvinnor gör...