Min träningsblogg - Rund är också en form!

tisdag 12 april 2011

Rätta mig om jag har fel, men...

Från och med nästa år kommer man dela upp Sverige i fyra olika el-områden, vilket kommer resultera i att de som bor i södra Sverige får betala mer för elen än de som bor mer norrut.
Anledningen? Det sägs vara att större delen av all el produceras i norra Sverige.


Jag blir lite fundersam när jag hör detta (och rätta mig gärna om jag har fel!) men; De kärnkraftverk som finns ligger i Uppland respektive Halland. Det som det finns mer av i Norrland är vattenkraft.


Om man då även ser till det faktum att kärnkraftverken i Sverige står för ca 35 % och vattenkraften för endast 9 % av den totala energiproduktionen (uppgifter från 2004 förvisso...) hur kommer det sig då att inte södra- och mellansverige får betala mindre...?

Telges Energi:s VD Johan Öhnell skriver i SvD att: "Regeringen med Maud Olofsson i spetsen måste agera nu. Elkunderna vill inte ha ännu dyrare el nästa vinter."
Maud Olofsson... agera mot eljättarna...?! I believe it when I see it!

2 som har tyckt till:

Anonym sa...

Det beror på att nästan 90% av sveriges innvånare bor i södra Sverige.

Anneli sa...

Jaså, de trollar med statistik och siffror igen för att ha som ursäkt för dyr el. *suckar* Ska vi förlita oss på Maud får vi nog vänta tills korna kommer hem på att det ska hända nåt!! Det enda hon hittills kommit med är råd som "ha inget på standby"

Nähä, liksom...!