Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 22 maj 2010

Försäkringskassans regler är TYDLIGA?

Soldaten David Ström skadades av en bilbomb i Afghanistan och nekas nu ersättning från Försäkringskassan de första två veckorna efter att han slutade i försvarsmakten. De anser att han skulle skrivit in sig som arbetslös direkt efter.

Presschefen på FK säger att reglerna är tydliga (och det måste väl vara första gången någon inom försäkringskassan tycker det, för annars kan de ju inte tolka sina egna regler!) och att de inte kan göra något undantag.

Foto: Niklas Ehlén/Expressen

Till saken hör den att mannen i fråga ringde FK i förhand och berättade att han inte hade fått färdtjänst och därför inte kunde ta sig någonstans. De intygade då att det inte var några problem och att han ändå skulle få sina pengar. Något de nu i efterhand alltså nekar.

Eftersom FK faktiskt SPELAR IN samtalen, varför inte bara ta fram det aktuella samtalet och utvärdera varför han fick ett svar från deras handläggare första gången och ett annat i efterhand??

Man ställer även frågan på expressen om FK skulle kringgått reglerna. Nej, det tycker jag inte. Var ska man i så fall dra gränsen i respektive fall? Men varför inte ändra REGLERNA så människor inte behöver falla mellan stolarna??

3 som har tyckt till:

Tigris Predikantan sa...

Nej, håller med dig: samma regler för alla men FK måste ändra sina regler!
:)

Anonym sa...

Anledningen är antagligen att handläggaren tog för givet att han redan var sjukskriven. Vilket är normalt då man sitter i rullstol. Men om man har bibehållen lön kontraktstiden ut oavsett om man är skadad eller inte missar man kanske det. Han skulle ha sjukskrivit sig dom sista två veckorna innan han blev civil annars är han frisk på papperet sista dagen i tjänst. Svårare än så är det inte. Man kan även anmäla att man kommer att bli arbetslös ett datum innan. Man behöver inte vänta till första dagen.

Anonym sa...

Läste att lagen sa att man "skyndsamt" skulle uppsöka arbetsförmedlingen. Det har sedan högsta juridiska instans i dessa ärenden tolkat som "omedelbums utan att stanna vid akuten". Något som kan tyckas ganska märkligt.

Det låg inte i lagsiftarens avsikt att det skulle bli effekten, vilket framgår tydligt om man läser underlaget för respektive lagparagraf i propositionen - och därför är tolkningen från juristernas sida tom MYCKET konstig.

Det är dessutom extremt märkligt att FK gjort det till en princip att överklaga alla beslut de får underkänt på till högsta instans - oavsett om identiska eller liknande fall redan avgjorts.

FK är i sanning en problemmyndighet som behöver tuktas.