Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 3 maj 2010

Då är jag nog Moderat...

Man är tydligen moderat för att man tycker att följande förslag är idiotiskt?
* Alla ska få samma FP när de är hemma med sina barn. Detta för att det är lika mycket arbete för alla.

Personen i fråga skriver:
Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma. Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning.

Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!
Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

Föräldrapenning är inte en ersättning man får för "arbete". Det är en föräldraförsäkring som innebär att (nästan) alla har samma förutsättning; dvs får 80 % av sin egen inkomst.

Om jag skulle ha utbildat mig på högskolenivå, haft en lön på 35.000 och har jobbat i 5 år innan jag väljer att skaffa barn, så ska jag alltså få en lika hög/låg ersättning som en som inte är utbildad eller har jobbat en dag i hela sitt liv...?!

Jaha ja. Då är jag väl moderat. Personen som skrev tråden kanske tycker att vi ska dela allt lika? Samma lön oavsett om du jobbar som läkare, ingenjör, förskollärare eller städerska. Låter som en oerhört bra idé...

10 som har tyckt till:

Mollamaja sa...

Herregud, nu är jag osäker på om jag vågar uttala mig....absolut absurt tycker jag i alla fall. Man KAN inte dela lika, oerhört orättvist skulle det vara.

Jeanette sa...

Gud så rörig. Vad är jag om jag tycker följande?

Jag tycker alla borde ha samma ersättning. Nu pratar vi inte arbete eller utbildning utan barn. Alla barn har rätt att få ha sina föräldrar hemma.
Vissa föräldrar kan inte stanna hemma idag för att ersättningen är för låg.

Själv skulle jag få lägre ersättning än vad jag har idag eftersom jag har den högsta ersättningen man kan få. Men skulle jag bli gravid om två år skulle jag hamna på lägsta SGI för att min SGI inte skulle grundas på den lön som den gör idag.

Jag vill bli gravid och skaffa barn när jag vill, inte vill jag att pengarna ska styra.

Samma ersättning till alla!!

Stackars de föräldrar som har låg lön och får låg ersättning. Kämpigt!

Jeanette sa...

Mollamaja: Varför inte våga uttala sig? Alla har rätt till en egen uppfattning? :)Jag vet att det aldrig kommer gå att dela lika men min önskan hade varit det. Om alla fick den hösta ersättningen skulle alla vara nöjda men försäkringskassan har inte råd att betala ut så hög ersättning till alla (som för övrigt inte är mycket pengar egentligen jämfört med om man skulle jobba ÄVEN om man är lågavlönad).

Orättvist? Varför då? I den bästa av världar skulle man väl vilja unna alla föräldrar en bra ersättning så alla kunde få vara hemma och mysa med sina barn.

En högskoleutbildning har ingenting med föräldraledighet att göra. Man ska inte blanda ihop barn med utbildning och jobb, tycker jag.

Västgötskan sa...

Jeanette:
Alla med låg lön/inget jobb skulle vara jättenöjda. ;-)

Problemet uppstår ju när någon skaffar barn efter barn efter barn och lever på pengar de aldrig tjänat eller betalat skatt på...

Västgötskan sa...

Problem var fel ord; orättvisa är kanske lämpligare(?)

Jeanette sa...

Föräldrapenningen grundas på din inkomst. I sånt fall skulle den behöva grundas på hela din inkomst som du tjänat hela livet om du ska veta ifall föräldern skattat tillräcklig med pengar!

Jobbigt för den föräldern som jobbat hela sitt liv och helt plötsligt bli arbetslös. Så plötsligt, två år senare kommer det en liten bebis och föräldrapenningen blir piss låg.

Det finns inga föräldrar som skaffar barn hela sitt liv för att få vara föräldraledig till pension.

Jag tycker det är tråkigt att inte alla som vill ha barn ska ha samma möjligheter att försörja sitt barn den första tiden i livet.

Jag tycker föräldrapenning inte ska grundas på inkomst alls. Det spelar ingen roll om du är låginkomst- eller höginkomstagare, har utbildning eller inte. Barn är barn.

Starta en tråd på FL vettja ;)

Micke sa...

Jag betalar mer i skatt varje månad än vad jag får ut i ersättning om jag tar ut full FP.

Så nej jag har inte lust att försörja ännu fler via skatten.

Och jo jag är en av dem som läser din blogg lite i smyg ;-)

Västgötskan sa...

Jeanette:
Det finns tillräckligt med liknande trådar på FL. ;-)

Men om vi då ska hårddra det och säger att föräldraFÖRSÄKRINGEN ger samma ersättning oavsett arbete eller ej, ska man ge alla arbetslösa samma ersättning också?
Det är ju också en socialförsäkring (liksom föräldrapenningen) som baseras på inkomsten.

Micke:
Jaså, smygis där! :-D

Jeanette sa...

Men det är skillnad tycker jag på arbetslösa och föräldrar. Är man förälder drabbas barnen om erättningen är dålig. Jag tycker inte barn ska behöva drabbas.

Om alla männsikor fick samma möjligheter till studier hade jag inte sagt någonting. Men här sitter jag (tar mig som exempel) på landsbygden, försöker utbilda mig och skaffa ett jobb. Varje dag har jag ont i magen för jag inte vet om jag ska få ett jobb... Skit JOBBigt :)!!
Hade jag inte varit på utlandsmission skulle jag haft en kass mammapenning (skämmande låg och varför då?), jag är dess utom ganska så ung för att vara tvåbarnsmamma.
Varför ska inte jag få lika bra ersättning som ni får som har jobb och en bra utbildning?
Troligtvis när vi dör, om vi blir gubbar och gummor, så kommer vi i slutändan ha jobbat lika mycket. Visst, vi tjänar olika, men vi har jobbat lika mycket eller hur? För jag tänker inte vara arbetslös hela livet...

Skulle jag kanske väntat med att skaffa barn??? Är jag för ung?? Borde jag utbildat mig först och skaffat mig ett jobb innan barnen..??
Kanske pluggat till läkare och varit över 30 år så mina chanser att bli gravid minskat ENORMT... eller ungana får Downs..

Näääää tack!!!

Västgötskan sa...

Vad gäller utbildningsmöjligheter har väl Sverige en av de bättre i världen. Att studera på distans är ju t.ex. inga problem idag. Dessutom får man under studietiden ekonomiskt stöd.
Ditt argument hade jag förstått om man själv hade varit tvungen att betala utbildningen. Då hade förutsättningarna varit orättvisa.