Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 17 oktober 2009

Tur att man inte jobbar i England eller Uppsala!

I England har man en mer "flexibla" arbetsmarknad. Det är lättare att anställa och lättare att säga upp människor. Detta gör att man kan bli uppsagd under mammaledighet och detta "är det bara att acceptera" säger Kate Handley i en intervju med DN.

Hm. Vilka är det som förespråkar ett liknande system för att "underlätta" för unga på arbetsmarknaden? Just det, alliansen....

I Uppsala blev ett vårdbiträde uppsagt efter att ha påtalat för chefen om rasism på arbetsplatsen. En vårdtagare hade skrikit att "Inga negrer var välkomna på hennes rum!" och när en mörkhyad ändå var tvungen att hjälpa till att duscha henne, så hade hon och hennes son blivit mycket upprörda. När han fick till svar av (det nu uppsagda) vårdbiträdet att man inte kan välja vårdbiträde efter hudfärg, så fick HON (?!) en varning av sin chef:
- Du kommer att få en skriftlig varning för det här. Här är det det goda mötet i vardagen som gäller.”

Strax därefter blev hon polisanmäld för att ha stulit 3 tabletter och sen uppsagd pga "personliga skäl". Ett år senare fick vårdbiträdet rätt i arbetsdomstolen och Uppsala kommun tvingades betala ut utebliven lön och skadestånd på nästan 1 miljon kronor.

"Grattis" till vårdtagaren och sonen som tycks klara sig, trots otroligt rasistiska uttalanden. Synd att inte det mörkhyade vårdbiträdet anmälde tanten! :-PDN

6 som har tyckt till:

oumberligating sa...

Tänkvärt inlägg, håller med!
Vilken tur att jag själv är arbetslös, då kan jag ju inte bli uppsagd! (ler)
Ha en fin fortsatt helg!
Kram ifrån Peter!

Anonym sa...

Så egentligen är det "Tur att man inte jobbar i England eller Sverige"?
Egentligen föredrar jag nog när man kör med öppna kort istället för att frångå regler för att göra samma sak.

Västgötskan sa...

Anonym:
Nej, just i detta fallet syftar jag på just England eller Uppsala. Sen finns det kanske andra orättvisor runt om i Sverige, men det är en annan historia.

Förklara gärna andra stycket du skrev. Gällande vilket?

Anonym sa...

Samma som Anonym 10:11

Att i England har man satt upp ett regelverk och säger "så här är det och det får du anpassa dig efter"

I Sverige sätter vi tydligen upp regler som man sedan väljer att frångå och man kan tydligen göra detta framgångsrikt, även om man förlorar i rätten.
Utan att med säkerhet veta så tror jag inte att Uppsala kommun är så speciellt att detta hände för att det var Uppsala.

Nu kanske jag var lite tydligare :)

Tove Kungsholmen sa...

Just det här var ju inget pangexempel att säga det på men en flixiblare arbetsmarknad skulle nog gynna de flesta, unga som gamla. Idag sitter många äldre på jobb de inte trivs på/inte gör bra för att de intw kan få ngt nytt. Samtidigt kommer en del unga inte in på arbetsmarknaden. Lätta på reglerna tycker jag!

Västgötskan sa...

Tove:
Pangexempel? Det är nog bra att inse att med en del positiva resultat, kommer det även negativa..? ;-)