Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 7 oktober 2009

Lätt att skylla på lånetagaren?

Ekonomer "ojar" åt höger och vänster över de låga boräntorna och de risker de medför. Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson säger: "Det är lätt att låna lite för mycket pengar när kostnaden för lån är låg."

Lätt? Rätt mig om jag har fel, men är det inte just det som Swedbank (och andra banker) ska förhindra? Att de inte bara ska se på lånetagarens nuvarande inkomst och de nuvarande räntorna, utan även se till att deras kunder klarar en ränta på minst 6-7 % (vilket inte är en ONORMAL ränta på något sätt)!

Känns som att bankerna idiotförklarar privatpersoner och visst finns det säkert människor som inte tänker längre än näsan räcker. Men de allra flesta kan nog räkna plus och minus och procent..! Och som sagt, bankerna ekonomer har som uppgift att förklara scenariot nu och i framtiden. Eller är det så lätt att skylla en ev. lånebubbla på lånetagarna, som fick sitt lån godkänt av...just det...banken!

PS. Med det sagt, självklart har man det slutgiltiga ansvaret för sin egen ekonomi!

1 som har tyckt till:

Sofia sa...

Håller helt med dig!
Men tyvärr är det många som inte inser hur deras ekonomi verkligen ser ut. Och vad värre är så vill ju banken gärna tjäna pengar. Till vilket pris som verkar det ibland.