Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 14 oktober 2009

Men vänta lite! Varför...?

I dagens DN debatt kan man läsa att 31 kvinnor anmäler Lunds Universitet och DO för könsdiskriminering. Kvinnorna ska ha sökt till en psykologutbildning, där män har fått förtur pga att man vill få in fler av det underrepresenterade könet.

Det blir genast ramaskri, stora rubriker och det upplevs som otroligt fel och orättvist. Men vänta lite... Var har man länge tjafsat om könskvotering för att få in fler kvinnor? Jo, just det. I företagens styrelser. Jag kan inte låta bli att undra; hur kommer det sig att det är heeelt ok att kvotera in kvinnor där de är underrepresenteraade, men inte tvärtom...??Ex

4 som har tyckt till:

Ailas sa...

Med det ena får man ta det andra, så borde det absolut vara! Det får inte bli så att vi kvinnor som strävat efter jämställdhet egentligen "vill ta över"; dvs bli som männen vilka vi kritiserat...

Är ny bloggerska, titta gärna in hos mig!

Anonym sa...

Därför,
att kvotering har skapats som ett verktyg för att UTJÄMNA maktskillnader som missgynnar samhällsgrupper.

Vi vet redan ATT kvinnor har mindre makt och samhällsinflytande än män.

Att använda kvoteringsredskapet för att stärka kvinnors underordning är självklart fel. Sedan kvinnor historiskt sett fick tillgång och tillåtelse att delta i högre studier har kvinnor sett utbildning som en chans att ta sig fram i samhället trots mansdominansen, och skapa jämställdhet. Samma utveckling sker nu också i u-länderna: kvinnors skolgång skapar jämställdhet.

Ha ett historiskt perspektiv, och ett maktperspektiv, förstå varför kvotering som redskap skapades till att börja med.

Gurtah sa...

Anonym:
Ja du... Högst upp i toppen är det nästan bara män. Inget snack om det. Självklart är det bra om man får in fler kvinnor. En mix är alltid bäst.

MEN.
Varför är det ok att kvotera in kvinnor till polishögskolan, men inte män till psykologi?

Varför är det ok att kvotera in kvinnor till verkstadsarbeten, men inte män till sjuksköterskor?

Det finns en hel del saker där kvinnor har betydligt större makt än männen i samhället. Men det är en helt annan diskussion. En diskussion som feministerna brukar försöka undvika eller åtminstone tala väldigt tyst om.

Nepp. Ska det kvoteras, vilket jag tycker är idiotiskt, så ska det kvoteras åt båda håll. Den som är bäst ska ha tjänsten. Punkt slut.

Danitra sa...

Fast varför tror du att dom som "rasar" över detta samtidigt tycker att det är rätt att kvotera styrelser. Så är det ju förmodligen inte utan media rapporterar helt enkelt från dom som skriker senast.