Min träningsblogg - Rund är också en form!

fredag 30 oktober 2009

Stoppar vaccineringen av gravida och barn!

Schweiz har beslutat att stoppa vaccineringen av barn (upp till 18 år), vuxna över 60 år, samt gravida. Anledningen är att de inte anser att de har fått tillräckligt med/ingen information om hur vaccinet påverkar dessa grupper.

Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket förstår inte alls beslutet och nämner också att det kan innebära att sjukdomsfallen I Schweiz kan öka markant.

Då har jag två funderingar:
1. Hur kan olika länder, som får samma information, fatta två helt olika beslut?
2. Vad menar Liliemark; att ett stort antal sjuka är värre än (ev.) färre sjuka, men att då istället kanske riskerar människors hälsa, pga otillräckliga uppgifter?

13 som har tyckt till:

Alexandra sa...

Ibland känns det rätt bra att man hoppade över det där med vaccinationen...

Micke sa...

Stoppa och stoppa, de har aldrig påbörjat den då det "inte ännu är godkänt".

De är väl i samma fas som Sverige var för ett par veckor sedan när vaccinet inte var godkänt.

Hade godkännandes ifrån EMEA kommit lite tidigare så hade det troligen varit godkänt även i Schweiz.
Så var ju tex fallet med Focetria.

http://www.swissmedic.ch/aktuell/00003/01111/index.html?lang=en

3 stycken i Sverige som ligger i respirator/ecmo just nu.

Jag förstår faktiskt inte att du driver en sådan kampanj som du gör.

Är du så säker på din sak att du är villig att ta risken att påverka andra att låta bli att vaccinera sig?
Har du tänkt över vilka konsekvenser det kan få?
Hur hade du tex känt om det visar sig att den 25 åriga gravida kvinnan är en av dina bloggläsare som har låtit sig påverkas av det du skriver, och nu ligger ganska så risigt till?

Västgötskan sa...

Micke:
Du menar uppgifterna som ligger ute på nätet genom alla stora nyhetskanaler? Ska jag ta personligt ansvar pga vad andra gjort research och publicerat?

Jag säger vad jag tycker och skriver frågeställningar utefter den informationen jag har läst.

Micke sa...

Hade du enbart återgett nyheterna hade det varit en sak, nu så vinklar du dem värre än en skvallertidningsjournalist. .

Du kommer med diverse uträkningar som visar sig vara felaktiga, du kommer med konspiratoriska funderingar och drar olika slutsatser baserade på bristfällig information.

Västgötskan sa...

Ja, jag erkänner att jag räknade fel vid ett tidigare tillfälle.
Men eftersom du tar upp detta i detta inlägg, så undrar jag vad det är du reagerar på nu..?

Micke sa...

I detta inlägg är det din vinkling av det hela som jag tycker är felaktig.
Det handlar enbart om att de ännu inte godkänt vaccinet utan rekommenderar istället ett annat vaccin tills de har hunnit testa klart.

Att då slå på trumman att nu minsann stoppar man vaccineringen för gravida och barn är som sagt kvällstidningsjournalistik.

I punkt 2 försöker du få det att framstå som om en vaccinering är ngt som riskerar människors hälsa. Vad har du för belägg för detta? Vad vet du som övriga inte känner till?
Vilka belägg har du för att vaccineringen skulle vara farligare än att bli sjuk?

Dessutom att jag råkade kommentera just detta inlägg var nog mer slumpen. Jag har tänkt skriva ngt i några av alla de andra inlägg som du gjort, men det blev inte av.

Västgötskan sa...

Jag skriver alltid (om ALLA ämnen!) utifrån mina egna uppfattningar. Min blogg är inget nyhetsblad där all journalistik ska eller behöver vara objektiv.

Att andra läser den uppskattar jag. Att de skapar sig egna uppfattningar är väl inget konstigt. De gör de med eller utan min blogg. De allra flesta utsätts för positiv/negativ, objektiv/subjektiv information DAGLIGEN, både i tidningar och på nätet och jag tycker det är upp till varje personlig individ att skapa en egen uppfattning.

Alexandra sa...

klart det är en risk att ta ett vaccin. Vilket vaccin som. Men man får väl väga för och nackdelar utefter sig själv.

Alla är vi människor och kan fatta egna beslut, och om man är så dum att man fattar ett beslut efter en blogg eller skvallertidning så anser nästan jag att man får skylla sig själv.

Men inte ens läkemedelsverket har ju några vettiga argument för att man ska vaccinera sig mot just svininfluensan. ( så länge man inte har t.e.x. astma eller något annat allvarligt då )

Gurtah sa...

"Schweiz stoppar vaccineringen mot svininfluensan till gravida, barn under 18 år och vuxna över 60 år."

Exakt så står det på nyheterna. Hur har det vinklats i denna blogg???

Den 25 åriga kvinnan vet de inte om hon var vaccinerad eller ej. Kanske ska avvakta det svaret innan du skriker för mycket om just henne Micke...

Micke sa...

Ja du skriver ifrån ditt sätt att se på saker, och när det gäller vaccineringen så är det oerhört vinklat (och ibland rena faktafel).

Björn:
Sen när menar du att Aftonbladet inte står för kvällstidningsjournalistik?

Gå till källan så ser du dock att det som står inte stämmer. Du har en länk i tidigare inlägg.

Spelar det ngn roll om hon var vaccinerad eller inte? Vaccinet tar 2 veckor innan det ger full effekt så mkt möjligt att vaccineras och sedan ändå bli sjuk strax därefter.
Eller är du en sån tomte som tror att personen har insjuknat av vaccinet?

Västgötskan sa...

Micke:
Och du menar.... I en personlig blogg får man inte skriva utifrån hur man själv ser på saker...?

Vad gäller skvallerpress. Om du googlar på "Schweiz stoppar vaccin" får du bl.a. upp sydsvenskan och Svenska Dagbladet med exakt samma rubrik. Ingen av dessa räknar du som skvallertidning antar jag (eller?)

Dessutom kan du läsa samma "vinkling" på http://www.svininfluensan.com/content/schweiz-stoppar-vaccin-till-barn-gravida

Micke sa...

Vad spelar det för roll att jag kan läsa det på svininfluensan.com? Den sajten drivs att privatpersoner som inte är mer insatta i det medicinska än allmänheten i övrigt.

Och jo du får skriva precis vad du vill, men tycker det är trist när du vinklar sakerna kraftigt baserat enbart på dina egna gissningar och i vissa fall även kör med direkt lögner.

Gurtah sa...

Micke: Är du en sådan där tomte som tror att vaccin inte kan få människor att bli sjuka på grund av biverkningar. I så fall är du VÄLDIGT trångsynt och jobbar troligen inom läkemedelsbranshen.

Hon skriver om en nyhet och länkar till artikeln där hon tagit nyheten ifrån. Hon skriver mer eller mindre exakt som det står i artikeln. Hur är det att vinkla saker?

Tycker det är löjligt att folk ger sig på fullt friska människor som inte vill vaccinera sig. Går man igenom sjukdomen får man ett mycket bättre skydd än något vaccin kan ge. Riskgrupperna ska givetvis få tillgång till vaccin. Men att nästa beordra ett helt land (med hjälp av skrämselpropaganda) att vaccinera sig är bara trams. Om man då inte själv har ekonomisk vinning av det förstås...