Min träningsblogg - Rund är också en form!

måndag 28 maj 2012

Ibland undrar jag hur folk tänker...

Ok. Det är kanske ganska ofta jag undrar hur folk tänker, men det är sällan jag säger något... ;-)
Det här med försommar och värme... Helt plötsligt läser man överallt hur människor har tillbringat en massa tid ute i solen; vid kusten, vid sommarstugan eller på gräsmattan hemma. Och som grädde på moset så (nästan) skryter (?!) de hur mycket de har bränt sig. Som att det skulle vara något positivt??Nu känner jag mig som värsta gnäll- och moraltanten; men smörja in er för helvete! ("Var rädda om er" kanske man borde säga, men det hjälper inte att säga något i för snäll ton för då brukar folk sällan lyssna).

Själv hade jag solskyddsfaktor 20 på stranden, men så här i efterhand hade jag lätt kunnat tagit barnens (som är 50+). Jag blev nämligen lite, lite röd ändå. (Nej, ni får ingen "skrytbild") ;-)
Hade jag inte smörjt in mig alls vill jag inte ens tänka på hur jag hade sett ut eller hur det hade känts! :-O

18 som har tyckt till:

LillaTuss sa...

Mig behöver du inte vara orolig för (om du nu skulle vara det). Min pappa gick bort förra året i sviterna av malignt melanom så här finns en som sedan flera år smörjer sig rejält... eller har kläder på. Att man kan bränna sig även när man sitter i skuggan verkar folk inte heller fatta så jag instämmer... SMÖRJ IN ER FÖR HELVETE!!!!!

Gafflan sa...

Solen är väldigt intensiv just nu. Här fläskar vi på med 30 faktor men igår lyckades jag bränna mig lite i alla fall och då satt jag bara ute lite drygt en timme!!

äppelblomman sa...

Bra skrivet M!!! Jag fattar inte heller! Smörjer ALLTID in mej i blir såååå brun ändå! Åh barnen som oxå smörjer sig i 30-50 är nästan ändå brunare än mej!;)
Folk tror att bara för att de smörjer sig så tar inte solen... Dummaste människor...
Min svärmor har en slags hudcancer, pga för mycket solande för så där 50 år sedan... Då fattade man inte bättre men de gör man ju faktiskt nu!!!!
Kram K

Ezter sa...

Jag är en av dessa som sällan smörjer in sig. Anser det vara falskt skydd. Använd förnuftet istället!

♥ Carina ♥ sa...

Många verkar inte ta larmen om att hudcancer ökar lavinartat på allvar, tyvärr...

Önskar dig en fin vecka!
Kram

Jouline sa...

Håller med dig! Trots att jag är i 20-års åldern är jag noga med att smörja in mig, både för att det är farligt och för att man får en mycket finare och hållbarare färg..... istället för att bli knall röd och hud som flagnar...

Nyfiken Alltid sa...

Jag har också lärt mig nu efter ett antal år att solskyddsfaktor faktiskt är en vän och inte en fiende...

Lotta sa...

Folk i allmänhet är ganska korkade, så jag är inte direkt förvånad. Sen som Ezter säger handlar det om att sola med förnuft. Har man ljus hy får man se till att begränsa sin tid i solen. Att smörja in sig så man kan tillbringa mer tid är nog mest att lura sig själv, och sen finns tillräckligt mycket med misstankar om att just solkrämer innehåller skadliga substanser som gör att jag hellre tar det lugnt i solen och sen sitter i skuggan när jag fått nog, jag tror det är betydligt smartare än att smeta på kräm och sedan vara ute hela dagen i solen.

Nett sa...

Själv använder jag 50+ det är jag tvungen till..

Anonym sa...

Intressant läsning,
För några år sedan smörjde jag in mig med den lägsta SPH för att jag var rolig att inte bli brun. Jag kom hem brun, men senaste tiden blev jag istället röd (vilket sällan händer mig) Det var såklart dem gånger som jag inte alls smörjde in mig. I Thailand i våras så hade jag en helt annan inställning. Jag smörjde med +50 i en hel vecka och trappade ner till 3o när det var 3 dagar kvar då jag landade på 20 i sph. Jag fick en underbar färg som jag inte tappade i första taget..

Villa Frejas bokblogg sa...

Jag vet. Jag smörjer också in mig men missade visst några ställen på ryggen - och glömde bort fötterna??!! Nåja, det syns i varje fall och är inget jag skryter om. Snarare skäms jag. Man ska vara rädd om sig.

Anonym sa...

Jag smörjer in mig, och barnen, med minst spf 20. I helgen fick barnen spf 70+ (märket Neutrogena från USA.

Sambon smörjer inte in sig. Han föredrar att se hemsk ut, illröd först, sen med flagande skinn och alltid får han munsår också. Han är typexempel på varför man borde smörja in sig. :-)

Själv har jag kass hud när det gäller solen och med barn är det ibland svårt att alltid hålla sig i skuggan, så här kletas det på. :-) Barnen får välja om de vill bli vargar, indianer eller tiger, så "målar" jag dem. :-)

Bloggande 4barnsmamma sa...

Jag vet! Solen är livsfarlig. 45 000 personer får någon form av hudcanser varje år!
Jag har bestämt mig för att inte "sola" i år. ´
Jag är röd om näsan lik förbannat.

♥ Sojka ♥ sa...

hahaha ja då är det ok att rulla fram! :)

Jag håller verkligen med dig! Jag är ingen soljunki längre utan jag tänkte på mig själv och smörjer mig. Okej inte till vardags men om jag ska visa mer hud än vanligt och typ sola och bada så solar jag mig alltid eller om jag ska vistas väldigt länge i solen. Nu ska jag snart på min första sol semester så jag vet inte riktigt vilket solskydd jag ska skaffa. Har en på 20 men jag borde nog ha ett starkare första veckan iaf. :)
Kram!

ulrica sa...

Här kör vi jms ver med solskyddsfaktor 30, förutom sambon som tror att han är odödlig och bränner sig varje år. Kram!!

Nyckelpigan sa...

Jag är jättenoga med att smörja in kidsen men när det kommer till mig själv får jag nog ta fram skämskudden. Ibland smörjer jag mig men oftast inte... Usch vad dåligt, jag skäms.
Bottnar nog i att jag inte bränner mig utan blir brun direkt...

Ingmarie sa...

Det finns många sätt att vara dum mot sig själv på...
Äta skitmat, röka, dricka alkohol, sova för lite, stressa, inte motionera för att nämna några sätt..
Att vara i solen är inte farligt men att bränna sig är det.
Alla solkrämer är heller inte så "säkra" som de verkar och en del är t.o.m giftiga av alla kemikalier.
Det vi lägger på huden kommer ju sen rakt in i kroppen.

Madlar sa...

Med åldern har jag blivit klok...och blek. Älskar värmen men undviker sol. Vem vill vara brun nu när man om några år har hy som gammalt skrynkligt pergamentpapper? Om man inte hinner dö först av malignt melanom förstås?