Min träningsblogg - Rund är också en form!

lördag 5 maj 2012

Barn, facebook och mobiltelefon?

Jag anser mig inte vara konservativ, men när jag börjar fundera så vete sjutton..? 
Ni som följer bloggen vet att jag har en mobil som är från 1700-talet. (Ok, kanske inte riktigt men nästan). Jag vägrar wordfeud (kanske just för att min mobil inte ens har funktionen? He he!)

Det känns som att det blir ännu tydligare när jag märker att andra mammor ger sina barn mobiler vid 8 års ålder och inte ser något konstigt i att de skaffar facebook. Jag vill ju inte ens lägga ut FOTON på mina. Och visst är det något jag har valt, men att ta steget från det till att tillåta mina barn själva skriva inlägg och lägga ut foton, innan de ens vet vad det innebär... Nej, det känns inte bra.


Hur tänker ni kring det här med barn på nätet?

Och när "ska" barn få egen telefon? 


Många säger att det är för att de ska kunna få tag i sina barn. Ok, men när vi själva var små då? Jag sa vart jag skulle INNAN jag gick ut och fick en tid när jag skulle vara hemma för att äta middag. Behöver det vara svårare än så? Behöver vi veta vad barnen är hela tiden? 
Som sagt, jag vet inte om jag är konservativ i tänket (?) men mobilen känns bara som en förlängning på navelsträngen på något sätt.

13 som har tyckt till:

kattiiiiss sa...

Upp till var och en!
Men mobil och FB kommer förr eller senare. Vi har valt senare. Men i Felicias klass är det flera som har FB redan.

När jag var liten så fick man en tid att passa och då skulle man vara hemma. Det funkar idag också :-)

Trevlig lördag!
Kram K

Milla sa...

Upp till var och en absolut. Ansvaret ligger däremot alltid på föräldern vad gäller tillgång till tjänster eller produkter.
Behov av mobil ser jag inte som en förlängd navelsträng men som en nödvändighet för oss på landet som saknar lokaltrafik. Mina barn fick mobiler vid ca 9-10 års ålder enbart för att kunna kontakta oss om de missade skolbussen och naturligtvis om de spontant gick till nå'n kompis. Dotter skaffade FB konto då hon var 14 men med regler och information om ansvar om bilder, personuppgifter t ex.
Sonen är 12 och trots att kompisar har FB så tycker han ännu att det kvittar men ett tag bloggade han via min gmail och anonymt.
Jag ler lite vid navelsträngsfunderingarna och jag tycker nog att parallellen är rimlig. Min navelsträng fungerar i största allmänhet mer som en jojo effekt där barnen kan studsa tillbaka då de behöver stöd och vägledning och möjligen som förälder ett sätt att ibland dra till sig dem för att diskutera val och ansvar då mammas/pappas (dock u navelsträng)erfarenheter ser farorna tidigare än barnen :))

Kul ämne :)
Ha en fin lördag! Här blir det hockey VM för hela slanten. Kram

Chrissan sa...

Timea har mobil. Fick det då hon började gå själv till och från skolan.
Vi får alltid ett sms när de (hon ser ju till att lillebror också kommer till skolan på morgnarna numera) är framme vid skolan och när de kommit hem på em.

Elle sa...

Svårt tema det där.
Dottern (7) vill redan ha en "touch-mobil" för att vissa kompisar har det. Vi försöker att skjuta fram det.
Dator har bara de stora pojkarna och 18-åringen har fb. Men han är ju "vuxen" och kan bestämma själv.
De ska vara barn och leka utomhus så länge som möjligt tycker jag - utan mobil och dator.

madelein - mamma till sex sa...

Min åttaåring har nyss fått sin första telefon. Hon har efter några månader lyckats slarva bort den så det var kanske lite tidigt :P
Jag tror att mobiltelefoner är bra men det skapar också en slags falsk trygghet. Jag köpte dock en Samsung telefon utan finesser för 299 kr.

När det gäller nätet så är jag inte så rädd egentligen. man får ta sitt ansvar som förälder och hålla koll vilka sidor de är på. Finns många bra barnvaktsprogram på nätet för att blocka fel sidor etc.

Shamrock sa...

Mina barn fick ärva våra mobiler när de började gå hem själva från skolan. Vi pratade mycket om vad man skriver på nätet och att man inte ska lägga ut bilder på sig själv. Och när de var små lydde de (jag brukade även gå in till dem och kolla lite vad de gjorde och hade gjort). Nu däremot är de större och jag har ingen koll utan hoppas att de har tagit lärdom. När mina var små fanns ju inte FB så det var inte lika intressant, de chattade mest på MSN

♥ Carina ♥ sa...

Nu har jag ju tonårsbarn men det här med mobiler skapar ju verkligen ett behov. Jag skulle aldrig vilja vara utan min och tycker det känns tryggt att kunna nå barnen, och dom mig, om det är något.
Kram

Bloggande 4barnsmamma sa...

Jag tycker mobilen är jätte bra. Jag kan ringa. Dom kan ringa. Känns skönt.
Sen gör dom inte hur dom vill med den och dom har ingen EGEN.
Kram!

Anonym sa...

Jag har, så gott som, blivit idiotförklarad på jobbet för att vi bara har en TV hemma...

När det gäller Fb har jag vänner som inte vill lägga ut några barnbilder alls till vänner som lägger ut bilder på sina barn nakna...

Jag håller mig till den svenska vägen och är lagom. :-)

Har inte tänkt så långt som till att barnen någon gång skall ha Fb och mobil, men tror jag kommer försöka skjuta upp det "så länge som möjligt". Så länge jag kan utan att de blir totalt utfrysta alltså. ;-)

Det är säkert väldigt praktiskt, men jag som har en Iphone som jobbmobil vet hur beroendeframkallande de där mobilerna är.... Har hunnit tröttna på Wordfeud till exempel... ;-)

//Emma

Madlar sa...

Oj, det där dilemmat är inte enkelt o har väl egentligen inget korrekt svar. Jag är överygad om att vi inte kan gå mot strömmen o utvecklingen men självkllart ska vi som föräldrar ta vårt vuxenansvar o sätta gränser. Rätt och fel? Har absolut ingen aning.

Nettan sa...

Jag anser inte heller att 8 åringar behöver telefon. Jag tycker snarare det har blvit en statuspryl som visar att man minsan kan ge sina barn telefoner, och gärna senaste märket också. Även om jag hade haft råd att köpa dom senaste telefonerna till mina barn hade jag inte gjort det för jag tycker som sagt var inte att så små barn behöver.

Min äldsta, 8 till hösten, är dessutom gansak sur över att hon inte får en egen dator eftersom "alla2 andra har det. Nu är det nog så att dom flesta verkar ha det men även där tycker jag inte att det ska behövas. En 8 åring behöver inte ha en egen dator som skapar beroeende och gör att all ledig tid spenderas framför den. Det beror även lite på att vi vill ha koll på när hon sitter vid en av våra och spelar. Att lära henne intenet-hyfs först innan hon får den ansvaret.

Helt ärligt tyckte jag det är alldeles för många föräldrar som bara låter sina barn spela och använda intenet utan att ha någon som helst aning om vad och var dom är ute på för sidor. Vi föräldrar behöver veta vad som händer. / Nettan

Ezter sa...

Mina barn är ju vuxna, men kompisar har barn i åldern du skriver om. Dator fick de vid 3 (!!!) men hittills ingen mobil. Tioårs åldern kanske? Och enklast möjliga! FB har ju faktiskt en åldersgräns egentligen. Den kan man ju kringgå, men varför? Jag får inte lägga ut bilder på mina barnbarn varken på blogg eller fb...

mikael sa...

Finns egentligen ingen anledning till att lägga ut bilder på barnen.

Jag har faktiskt lagt ut några enstaka bilder med Kakans ansikte.
Om jag lägger ut bilder nu blir det där jag inte visar hans ansikte

Vissa lägger ut mängder med bilder och till och med nakenbilder. Why?