Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 28 november 2012

Julklappar, julklappar, julklappar.

Idag hörde jag på radion att 3 av 10 planerar att minska julklappsinköpen.
Och att man tror att årets julkonsumtion för första gången går nedåt, jämfört med föregående år!
"Tack gode gud!" var min tanke, måste jag villigt erkänna.

Jag förstår inte hetsen. Jag har vid flera tillfällen sagt att mina barn inte behöver 14 paket med leksaker. De har redan massor! Bättre att köpa en eller två dyrare saker i så fall.
 

Trots vår vädjan känns det som att det har varit samma sak varje år. Man sitter där med minst 10-15 paket per barn (!) och det är många barn med på vårt julfirandet. (Och då har alla ändå öppnat mer eller mindre antal julklappar hemma på morgonen).

Vissa år har jag funderat på att inte köpa några julklappar ALLS till våra egna barn, bara för att de får så många. Men samtidigt känner jag; klart att man måste köpa till mina egna barn..?! Bättre i så fall att alla gör det och att man inte köper till alla andra barn?

Hur gör ni vid jul? Hur går tankarna?

 

15 som har tyckt till:

Emma sa...

Jag håller med dig. Helt knas vad mycket som köps till jul. Samtidigt måste jag erkänna att det blir lätt mycket här med. :-)

Vi försöker slå ihop oss till barnen och köpa något de verkligen vill ha, ändå känns det ibland som att de drunknar i alla klappar. ;-) De hinner knappt ens se vad de fått ibland.

Vi satsar på att umgås istället. Kärlek skall det vara! :-D

Kramiz Emma

Unknown sa...

Tycker också att det är en faslig hets VARJE år. Nu är mina barn inte så gamla än men känner att de redan har hur mycket saker som helst. Vi kommer köpa mindre och NÖDVÄNDIGA saker. Inte bara köpa "för att". De kommer som sagt få en hel del av släkten. De får ju saker hela tiden av oss. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och det går till överdrift. Här blir det en eller två klappar till de VI FIRAR MED på julafton. Thats it. Sen blir det ju stämning, mys, god mat, gemenskap. DET är huvudsaken! :)
Kram

Susjos sa...

Håller med dig fullständigt!
Nu är mina killar vuxna,så nu är det helt annorlunda,tack gode gud! Nu är det främst pengar som uppskattas :)

Petra sa...

Måste säga att vi har lyckats dra ner på hysterin själva. Sedan från mor och far föräldrar är det fortfarande för mycket.

Ann-Sofie sa...

Vi firar ju bara vi 3 så ingen hysteri här inte, ganska skönt faktiskt på ett sätt eftersom jag kan koncentrera mig på de mina så att säga :) Självklart saknar jag resten av min familj men hysterin kan jag absolut vara utan.

Kram

Anonym sa...

Julen är ett jävla hysteri!
Man blir ju helt galen, och när jag jobbade i butik (inredning) så gick kön utanför butiken. BARA för att få komma in. Helt SJUKT!

Men på något vis så känns det ändå charmigt. Det mest charmiga är att hitta, eller åtminstone försöka att hitta, rätt klappar till rätt person.

Kram
Stoffe

Mallan sa...

Vi köper så långt plånboken räcker :-)

Pentamom sa...

Brorsan köper en julklapp var åt deras barn från oss och jag köper en julklapp var åt våra från dom. Från oss till våra egna barn blir det ett par roliga och resten nyttiga julklappar som vi ändå skulle ha behövt köpa, typ kläder och skor.

Nettan sa...

Vi köper inte mycket till barnen. Brukar bli de där sakerna de pratat välsigt mycket om (om det inte är hundar och datorer vill säga). Vi har en stor släkt så de får mmånga klappar ändå. Jag tycker det räcker. / Nettan

Katarina sa...

Jag vill köra julklappspelet i år. Hatar denna hysteri med julklappar. Såklart att jag köper till mina barn, men måste man verkligen köpa till allt och alla? Suck!
Kan man inte skratta och umgås istället.

Nyckelpigan sa...

Vi ger bara våra egna barn barn i familjerna, alltså man köper inte till deras kusiner. Det är ju bara pengar som byter ägare...
Själva har vi alltid satsat på färre men dyrare paket. Hellre det än att de får massor med bara skräp i som går sönder direkt. Maken & jag byter inte med varandra - vi köper något till hemmet istället

Trillingnöten sa...

Jag vet vad du menar! De första åren med dottern köpte vi inget, hon fick så mycket ändå...Nu köper vi, fast mest såna måste-saker som pyjamas och böcker och sånt. Lite roligare att slå in så hon får öppna :)

Joanna Björkqvist sa...

Sedan några år tillbaka köper vi vuxna ingenting till varandra och det tycker jag är kanonbra. Däremot leker vi julklappsleken och spelar tärning och då ska alla deltagare har köpt två julklappar för 20 kr styck. Det är lagom och kul!

När det gäller barnen satsar vi hellre på en resa, så de får knappt något alls på jul, bara något litet. Resan är julklappen och även dit vi åker brukar de ju få både ett och annat, så det blir ändå en del. De åker mycket hellre på resa än får dyra julklappar och det gillar jag.

Kram!

äppelblomman sa...

Här har vi oxå dragit ner på klapparna. Ger inte till allt och hela världen utan bara de närmaste och då lite dyrare och kanske bara en eller 2...
Kram K

Tess sa...

Så härligt med paket! :) Kram