Min träningsblogg - Rund är också en form!

onsdag 18 augusti 2010

"Låt oss satsa på de bästa, när 10 % inte ens klarar lägsta nivån..."

Jag förstår inte Jan Björklunds förslag om elitklasser. Att alla ska kunna utvecklas i sin takt kan jag väl förvisso köpa, men att föreslå detta samtidigt som var 10:e niondeklassare inte ens får godkänt i grundämnena matte, svenska och engelska?!

Att lägga pengar på elitklasser istället för att utöka resurserna för de som verkligen behöver det är helt oförståeligt! Med tanke på alla nedskärningar inom skolan de senaste åren, hur kan detta vara ett försvarbart alternativ?

4 som har tyckt till:

Callisto sa...

Det få tänker på är att en del av de som man vill satsa på tillhör idag gruppen "klarar skolan dåligt". Understimulerade begåvade barn misslyckas dels själva, och blir inte sällan störande moment i klassrummet. Alla vinner på att alla får utvecklas i egen takt. Du trodde väl inte att begåvad betyder att man glider igenom på en räkmacka och får toppbetyg gratis, och att extrastödet skulle vara bara för att vi skulle få glassa lite till?

Liberalista sa...

Det är precis som Callisto sa, jag var också en sådan elev. Jag har aldrig varit i närheten av någon räkmacka (letar fortfarande mellan FK-breven). Däremot hade jag kanske pallat vara på lektionerna om jag haft något att göra på dem, istället för att bli motarbetad.

Och det där resonemanget - satsa bara på de som har det svårt?

Tycker du att man ska ta alla satningar på företagande och lägga på att a-kassa och soc-bidrag? Tycker du att alla som lägger tid och pengar på att träna och äta bra mat, skulle leva på nudlar och lägga den tiden på att ge sina pengar till sjuka istället? Ska övertidsarbetande företagare sluta jobba och ge sin lön till arbetslösa? Då skulle de ju få ge sin lön till sig själva ändå...

Jag förstår varför du blir upprörd, men det där funkar ju inte!

Västgötskan sa...

Liberalista;
Nu har ju a-kassan och soc.bidraget ändå en överkomlig nivå (om än en låg sådan).

Om man ska hårddra det och jämföra elever som inte blir godkända, med arbetslösa som inte hade fått a-kassa; Ja, då tycker jag definitivt att dessa skulle få ett drägligt liv innan lyckligt lottade fick det BÄTTRE!

Callisto sa...

Liberalista, nu utgår du från att intelligens automatiskt gör att man har det bättre. Jag kan lova att mina första skolåt (de första 12 alltså) hade varit enklare om jag varit en av medelmåttorna. Tänk att ha all undervisning anpassad till sin nivå, och det sociala hade fungerat smärtfritt för att man tänkte som alla andra. Jag tycker du kan kliva ner från din Jante-häst och sluta dela in folk i "de som förtjänar det de behöver" och "de som inte förtjänar det de behöver" på så godtycklig basis som antagandet att högt IQ gör en lyckligt lottad per automatik.